Google en "Right to be forgotten"

Geschreven door op
Google en "Right to be forgotten"

In mei van dit jaar heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat Europese burgers het recht hebben om bepaalde links naar private pagina’s in zoekmachines te laten verwijderen. Dit wordt ook wel “The right to be forgotten” genoemd. De pagina’s zelf blijven wel bestaan, maar zijn niet meer bereikbaar via de zoekresultaten pagina. Ook belangrijk om weten is dat dit voor alle zoekmachines tegelijk gebeurt. Je moet voor elke zoekmachine (Google, Yahoo, Bing etc.) een aparte aanvraag indienen.

Dit oordeel heeft betrekking op de grote zoekmachines die actief zijn in Europa. Het gekke is wel dat dit voor kleinere zoekmachines die geen Europese “versie” hebben, niet van toepassing is. In juni 2014 zette Google een formulier op waar je zo’n verwijdering kan aanvragen.

Er bestaan heel veel misvattingen over het concept van de mogelijke verwijdering. Je kan namelijk niet zomaar eender welke verwijzing laten schrappen. Google maakt bijvoorbeeld altijd een afweging tussen je recht om vergeten te worden en het recht van het publiek om bepaalde informatie te kunnen vinden.

De onderstaande infographic werd opgemaakt door Reputation VIP, die met hun Forget.me de eerste service bieden om te helpen met de aanvraag tot verwijdering. Zij verzamelden hierin de resultaten van de ongeveer 15.000 URL’s waarvoor ze een aanvraag tot verwijdering hebben ingediend. Ze bekijken hoe Google omgaat met aanvragen rond Right to be forgotten en op welke basis deze al dan niet worden toegekend.

Van de 15.000 ingediende aanvragen is er voor ongeveer de helft ervan al een antwoord geformuleerd. Van deze 7.085 aanvragen zijn er 59% geweigerd. De vaakst voorkomende reden (26%) voor weigering door Google is dat de inhoud van de pagina toch nuttig is voor mogelijke klanten van de professionele diensten. In 22% van de gevallen weigerde Google de verwijdering op basis van het feit dat de aanvrager ook de auteur is van de content. 13% werd geweigerd omdat het ging om profielen op sociale netwerken.

 

google forgetme infographic

 

Topics: Search Engine Optimisation, Google

Ook interessant om te weten