Interesse targeting met Facebook Ads

Geschreven door op
Interesse targeting met Facebook Ads

Deze blogpost is onderdeel van een serie over Facebook Advertenties waarin ik uitleg hoe het kan dat jij een bepaalde advertentie te zien krijgt op Facebook.

De kracht van adverteren op Facebook ligt in de uitgebreide targetingmogelijkheden. We bespreken de 4 targeting opties binnen Facebook. Met in deze post: Targeting op basis van interesses.

Targeting op basis van interesses

screenshot van interesse targeting van Facebook Ads Manager

Na het kiezen van locatie en demografische gegevens kun je mensen targeten op basis van hun interesses. Deze manier van targeten wordt gebaseerd op basis van de pagina's die mensen geliked hebben en op de mate van interactie met posts over dit onderwerp. Of zoals Facebook het mooi zegt: "People who have expressed an interest in or like pages related to ......." waarna het onderwerp volgt dat je kiest.

Van welke interesses weet Facebook allemaal af?

De lijst met interesses die je kunt targeten is eindeloos. Toch geef ik je graag een idee van wat de categorieën zijn waarbinnen je mensen kunt bereiken.

  • Bedrijven en industrie
  • Entertainment
  • Familie en relaties
  • Fitness & gezondheid
  • Eten & drinken
  • Hobbies en activiteiten
  • Shopping & fashion
  • Sporten & buitenleven
  • Technology

Als je een van deze hoofd interesse gebieden open klikt verschijnt er een dropdown met alle onderliggende interesses. Voor "Bedrijven en industrie" kun je bijvoorbeeld mensen targeten met een interesse in de agrarische sector of de marketing wereld.

interesse targeting facebook breakdown business industry

Hetzelfde geldt voor de andere interesses. Zoek je bijvoorbeeld mensen met interesse in dameskleding?

interesse targeting facebook breakdown shopping clothing

Daarnaast kun je ook gebruik maken van de zoekfunctie door gewoon woorden in te typen en te zien of Facebook hier een doelgroep voor heeft.

Wil je bijvoorbeeld een nieuwe, komische TV show promoten en wil je een advertentie laten zien aan mensen die Safety First leuk vinden? Doordat veel mensen de pagina van Safety First hebben geliked en er veel over het onderwerp Safety First wordt gepraat (zelfs door mensen die de pagina niet hebben geliked), bestaat "Safety First" ook als interesse binnen het Facebook Ads Center.

safety first interesse targeting facebook

Voor alle onderwerpen geeft Facebook ook direct een schatting weer van het aantal mensen dat hierin geinteresseerd is. In het geval van Safety First bijvoorbeeld 227,570 (op het moment van schrijven).facebook ads doelgroep grootte inschatting

Hoe komt Facebook aan deze data?

Heel simpel. De onderwerpen waarin jij volgens Facebook in geinteresseerd bent worden verzameld door wat je allemaal liked, comment en shared, opent en bekijkt op Facebook.

Wat kunnen adverteerders hiermee?

Het gebruik van interesse targeting is vooral nuttig voor adverteerders die op zoek zijn naar nieuwe mensen die hun merk, bedrijf of product nog niet kennen. De mensen die jou al wel kennen kun je namelijk al bereiken via custom audiences zoals website audiences, email imports, fans en lookalike audiences.

Interesses zijn een indicatie van waar die persoon van houdt en welke content bij hem of haar aan zal slaan. De groottes van deze interesse doelgroepen zijn vaak redelijk uitgebreid. Je hebt al gauw een paar honderd duizend gegadigden in je doelgroep.

Gebruik interesse targeting dan ook echt om je doelgroep uit te breiden naar mensen die je nog niet kennen. Houd er ook rekening mee dat deze doelgroepen minder zullen reageren op je ads dan mensen die je merk al wél kennen (fans, lookalikes et cetera).

Topics: Adverteren, Social Media

Ook interessant om te weten