Custom Audiences voor Facebook Ads

Geschreven door op
Custom Audiences voor Facebook Ads

In navolging van de 4-delige serie over hoe adverteren op Facebook werkt krijg je hier een 5e bonus post. Deze extra post gaat over het targeten van mensen via custom audiences.

Custom audiences zijn volgens mij de meest kwalitatieve doelgroepen om je Facebook Ads aan te tonen. De resultaten met deze aangepaste doelgroepen zijn stukken beter dan die met klassieke targeting. Daarnaast kun je met lookalike audiences je doelgroep ook nog eens heel gemakkelijk uitbreiden naar nieuwe kwalitatieve doelgroepen.

Wat zijn custom audiences?

Een custom audience op Facebook is een doelgroep die je niet via één van de vier targeting methoden kan bekomen. (Locatie, Demografie, Interesse, Gedrag)

Op dit moment kun je drie soorten custom audiences maken op basis van:

screenshot van Facebook Ads Manager custom audience

  • Klantenlijst
  • Website bezoeken
  • App activiteit

Klantenlijst

facebook ads email uploads options

Onder "customer list" kun je telefoonnummers, emailadressen en Facebook User ID's uploaden. Dit hoeven dus niet per se bestaande klanten te zijn maar kunnen net zo goed prospecten, nieuwsbrief lezers, etc. zijn.

 

facebook ads email uploads

Iedereen waar je een telefoon nummer of emailadres van hebt, kan je uploaden naar je Advertentie Centrum. Facebook gaat deze gegevens dan matchen met de gegevens in hun database die gebruikers hebben ingevuld.

Heb jij bijvoorbeeld 2500 emailadressen weten te verzamelen voor jouw bedrijf? Je kan deze uploaden via Ads Manager en er blijven, bijvoorbeeld, 1700 emailadressen over die matchen met een Facebook profiel. Je hebt dan ineens een custom audience van 1700 mensen die jouw bedrijf al kennen. Met andere woorden: een publiek dat veel eerder geneigd gaat zijn om te reageren op jouw (advertentie)boodschappen.

Website bezoeken

facebook ads website traffic

Website Audiences is, naast email contacten, een hele krachtige doelgroep. Opnieuw om de simpele reden dat dit mensen zijn die je bedrijf of merk al kennen. En het is voor gebruikers veel makkelijker om op jouw advertenties in te gaan als je het bedrijf erachter al kent.

Om website bezoekers als doelgroep voor je advertenties in te stellen heb je wel een stukje tracking code nodig van Facebook. Hierdoor herkent Facebook een gebruiker als zijnde een website bezoeker van jouw site.

Onder "Website Traffic" kun je regels ingeven om bezoekers van je website in je aangepaste doelgroep te steken.

facebook ads website custom audience options

  • Alle website bezoekers
  • Mensen die bepaalde pagina's op je site hebben bezocht (Bijvoorbeeld alleen mensen die de productcategorie "schoenen" hebben bekeken.)
  • Mensen die bepaalde pagina's op je site hebben bezocht maar specifieke pagina's niét hebben bekeken. (Bijvoorbeeld mensen die de productcategorie "schoenen" hebben bekeken maar niét de pagina "Afrekenen" hebben bezocht.)
  • Mensen die al sinds x dagen (tot 180) niet meer op je site zijn geweest.
  • Aangepaste combinatie van regels. (Hier kun je meer dan één regel instellen om je bezoekers te filteren.)

App activiteit

facebook ads app activity

Bij App Activity gaat het om mensen die een app van een Facebook pagina hebben gebruikt. Deze vind je bij Facebook pagina's terug in de "tabs" bovenaan een pagina. Zoals je in het screenshot hieronder ziet, heeft Brussels Airlines een hele resem aan Apps gemaakt voor op hun Facebook pagina.

facebook ads brussels airlinesapps

 

Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld mensen filteren die de "Mother's Day" app hebben gebruikt in 2014 en deze mensen in 2015 een specifieke advertentie tonen, gericht op moederdag. Je weet namelijk al van die doelgroep dat ze eerder interesse hadden in een speciaal aanbod voor moederdag. De kans dat ze hier volgend jaar opnieuw gebruik van willen maken, is groot.

Lookalike doelgroepen

Deze gerichte doelgroepen, email contacten, website bezoekers en app gebruikers, kan je zelfs nog uitbreiden door gebruik te maken van lookalike audiences. Facebook maakt dan automatisch een doelpubliek aan op basis van de mensen in je email lijst.

Facebook gebruikers die daarop lijken, oftewel lookalikes zijn, worden dan toegevoegd aan die doelgroep. Van je 1700 email contacten krijg je dan ineens bijvoorbeeld 50.000 mensen die daarop lijken. Opnieuw een heel gericht doelpubliek.

Als je nog betere resultaten wilt halen met Facebook Ads zou ik zo snel mogelijk gebruik gaan maken van deze custom audiences! Het grootste voordeel is dat dit mensen zijn waar je op een of andere manier al eens eerder mee in contact bent geweest. En die mensen zijn veel ontvankelijker voor een advertentie.

Topics: Adverteren, Social Media

Ook interessant om te weten