Heb je wel écht een nieuwe site nodig?

Geschreven door op
Heb je wel écht een nieuwe site nodig?

Denk je aan een nieuwe website? Is de huidige website out-of-date? Is iedereen hem binnen je bedrijf beu? Is hij te oud? Staat het design je niet aan?

Dit zijn de veelgehoorde redenen voor een redesign.

Ik schrijf deze blog om je de harde waarheid te vertellen, namelijk dat dit bullshit redenen zijn. Als je jezelf, of iemand in je bedrijf dit soort dingen hoort zeggen, stuur ze dan de link naar deze blog door voor ze een definitieve keuze maken.

De enige reden die je namelijk mag hebben om je site te veranderen is omdat dit gegarandeerd de gebruikerservaring zal verbeteren.

Gebruikerservaring (UX)

De gebruikerservaring, of User Experience (UX) is een meetbaar principe. Je kunt gedrag op je site meten, wetenschappelijke testen doen en persoonlijke input verzamelen van je gebruikers om de User Experience te meten.

Deze gebruikerservaring moet dus leidinggevend zijn in het al dan niet vernieuwen van je website.

Laat je niet leiden door je gevoel

Je gevoel laat je nog wel eens in de steek. Of eerder gezegd, je brein. Het heeft de neiging om ons dingen te laten geloven die helemaal niet waar zijn.

Verveling en angst

Alle redenen voor een redesign die ik hierboven heb genoemd komen in principe neer op enerzijds verveling en anderzijds angst.

Veel medewerkers in een bedrijf zien hun eigen website dagelijks voorbij komen en hebben er na een tijdje genoeg van. Ze zijn de "oude" site zat.

Daarnaast denken veel mensen dat de concurrenten het véél beter doen. Je vindt je eigen website er amateuristisch uitzien. Ga zo maar door. Dit zorgt ervoor dat je bang wordt dat je eigen site totaal niet meer voldoet, wat alleen maar meer druk oplevert om je site te laten vernieuwen. Zonder dat je hiervoor de juiste data hebt die bewijst dat je site ook daadwerkelijk slecht is.

Beide gevoelens: verveling en angst zijn geen goede reden om tot een redesign over te gaan.

Zo maak je de juiste keuze

Voordat je aan een redesign project begint moet je je twee dingen afvragen:

  • Kan ik de huidige problemen van de site duidelijk omschrijven?
  • Kan ik het doel wat ik voor ogen heb met de nieuwe site (of gedeeltelijk redesign) duidelijk omschrijven?

Ga uit van data en niet van je buikgevoel

Als jij bepaalt wat er veranderd moet worden, kijk dan naar je web analytics data in plaats van op je gevoel af te gaan.

Door naar de juiste data en metrics te kijken kun je zien hoe groot het probleem is. Vaak is het niet nodig een hele site te vernieuwen. Zorg dat je het probleem vindt zodat je met een minimale aanpassing toch het maximale resultaat kan halen. Het kan soms zo simpel zijn als een formulier dat aangepast moet worden, een knop die verplaatst moet worden et cetera.

Pas aan omdat het moet en niet omdat het mooi lijkt

Als je met een design team werkt is de verleiding groot om het mooiste kunstwerk neer te zetten wat je je kan voorstellen. Je site schittert en blinkt aan alle kanten en maakt een super moderne indruk. De designer is fier op zijn werk, jij bent tevreden, je baas is blij en het enige waar je collega's het over hebben is hoe cool de nieuwe site wel niet is.

Hierbij wordt vaak voorbij gegaan aan het feit dat esthetiek niet gelijk is aan gebruiksvriendelijkheid.

Opnieuw, alleen door te testen en te kijken naar je web analytics data, kun je bepalen of een design aanpassing de moeite waard is of niet.

Vergeet niet, jij kan de huidige site wel enorm saai vinden... Maar jij ziet die website elke dag. Jouw gemiddelde bezoeker zal je site waarschijnlijk maximaal maar 1 of 2 keer per maand voorbij zien komen. Echt waar, denk niet dat jouw site de enige is die hij bezoekt. In de tussentijd ziet hij of zij nog duizenden andere sites op het internet. Het moet wel heel lang duren wil een bezoeker verveeld raken met je site op de manier waarop jij je eraan stoort.

Conclusie

Denk goed na voordat je een compleet nieuwe website laat maken.

Stel jezelf de vragen:

  • "Wat is het probleem op de huidige site?" Verzamel hiervoor de juiste data, kijk naar je web analytics, meet de juiste metrics en verzamel persoonlijke feedback van je gebruikers.
  • "Wat is het doel van de aanpassing die ik ga doen?" Deze vraag kun je niet beantwoorden als je niet eerst weet wat je probleem is. Merk je dat je hier dus geen antwoord op hebt, ga dan terug naar stap 1 ;)

Als uit de data blijkt dat een kleine aanpassing het probleem kan oplossen, ga dan zeker niet de hele site vernieuwen!

Blijkt uit de data echter dat er over de gehele site heen een groot probleem ligt, in bijvoorbeeld de architectuur of de site is niet goed bereikbaar via mobiele apparaten, dan kan een grote schoonmaak wel nodig zijn.

Topics: Psychologie

Ook interessant om te weten