Facebook Ads Relevance Score

Geschreven door op
Facebook Ads Relevance Score

Wat is de Relevance Score?

De relevance score is een getal op schaal van 1 tot 10 die Facebook's algoritme geeft aan jouw advertenties om te bepalen hoe relevant jouw advertentie is voor jouw doelgroep.

facebook-ads-relevance-10

De score houdt rekening met het gedrag van gebruikers die jouw advertentie te zien krijgen. Zowel positieve gedragssignalen alsook negatieve gedragssignalen worden samengevoegd in deze relevance score.

Klinkt dat nog wat vaag? Laten we eens kijken hoe deze score tot stand komt.

Hoe wordt de Relevance Score berekend?

De relevance score wordt berekend aan de hand van 2 factoren:

  1. Positieve feedback
  2. Negatieve feedback

Zodra een advertentie 500 keer of meer is getoond heeft Facebook genoeg data verzameld om jouw advertentie een cijfer te geven. Op basis van deze gegevens kan Facebook "inschatten" wat de reactie van het toekomstige publiek gaat zijn op de advertentie.

Dit is handig voor adverteerders om steeds de beste advertentie te kunnen laten zien. Als je bijvoorbeeld een relevance score van 10 had en na een aantal dagen of weken is deze gezakt naar 7 dan kun je bijvoorbeeld ingrijpen door de ad text of image te veranderen. De kans is namelijk groot dat je doelgroep de advertentie "beu" is geworden en er niet meer (zo) positief op reageert als voorheen.

Wat is Positieve Feedback?

Positieve feedback zorgt voor een hogere relevance score.

Facebook verklaart positieve feedback als volgt:

Het aantal keer dat we verwachten dat mensen een gewenste actie uitvoeren, zoals het delen of leuk vinden van je advertentie, of je helpen je doelstelling te bereiken door bijvoorbeeld naar je website te gaan.

Positieve feedback is dus gebaseerd op positieve acties die mensen nemen ten opzichte van je advertentie. Als jij een nieuwe trailer van een TV Serie promoot, en mensen starten de video is dat een positief signaal over de relevantie van je advertentie. Die persoon wilde je ad écht zien.

Als je een nieuwe campagne opstart binnen Facebook Ads kun je een campaign objective kiezen zoals: kliks naar website, video views, post engagement, pagina likes et cetera. De positieve feedback is dan ook direct gerelateerd aan de campaign objective die je kiest. Voor "video views" zullen effectieve video views een zwaar positief signaal zijn, voor een "website clicks campagne" zal het aantal kliks op de link naar je site een zware positieve invloed hebben.

Echt compleet uit te pluizen valt dit algoritme echter niet. Net als de Quality Score van Google AdWords advertentieplatform zijn er veel algemeen geldende regels bekend, maar de exacte werking zal altijd geheim blijven. Zo is Facebook er ook zeker van dat mensen dit algoritme niet weer gaan misbruiken om uiteindelijk met slechte advertenties toch een hoge score te krijgen.

Wat is Negatieve Feedback?

Negatieve Feedback wordt door Facebook als volgt uitgelegd:

Het aantal keer dat we verwachten dat mensen je advertentie verbergen of een negatieve ervaring aangeven, bijvoorbeeld door ervoor te kiezen om jouw advertenties niet weer te geven.

Dit is vrij straight-forward. Mensen die jouw advertentie verbergen in hun News Feed geven duidelijk aan dat de advertentie niet gewenst is. Deze negatieve feedback zal de relevance score naar beneden halen. Aan te nemen is dat met een dalende relevance score, je een kleiner bereik en hogere prijs kan verwachten.

Een kleine, maar belangrijke sidenote: Negatieve feedback wordt enkel verzameld onder jouw doelgroep. Als je dus een advertentie hebt waar mensen heel veel op reageren, liken en sharen zal die advertentie ook een eigen leven gaan leiden in de News Feeds van de vrienden van mensen die in jouw doelgroep zitten. In deze groep mensen ligt het eerder in de lijn der verwachtingen dat men je bericht gaan verbergen, omdat zij niet in jouw doelgroep horen. Echter, alle "extra" bereik buiten jouw doelgroep om wordt niet meegenoemen in de berekening van je relevance score.

Hoe ziet die Relevance Score er dan uit?

We hebben uiteraard meteen onze advertenties bekeken en de relevance scores gecheckt.

Zo zien we dat we voor veel advertenties goed bezig zijn:

facebook-ads-relevance-9 facebook-ads-relevance-8

En er zijn er ook die we misschien beter vervangen:

facebook-ads-relevance-5facebook-ads-relevance-4

Tips voor een hoge Relevance Score

  • Zorg voor een scherpe targeting
  • Gebruik aantrekkelijke en relevante beelden en tekst in je advertenties
  • Vernieuw je advertenties regelmatig
  • Ontdek patronen in je advertentie resultaten en gebruik dit om je campagnes stelselmatig te verbeteren
  • Gebruik een duidelijke call-to-action
  • Vermijd aanstootgevende inhoud

Relevance Score is niet heilig

De relevantie van je advertentie is belangrijk, jazeker. Maar de relevance score is niet heilig.

Onthoud dat er binnen Facebook verschillende bidding modellen zijn. Je kunt bieden met het doel om zoveel mogelijk impressies te verkrijgen, ongeacht de feedback op je advertentie.

De relevance score heeft dan ook weinig tot geen invloed op de kost en het bereik van je advertentie als je deze hebt geoptimaliseerd voor het aantal impressies.

Pas wanneer je kiest voor het optimaliseren voor een bepaalde (positieve) actie wordt de relevance score heel belangrijk. Stel je je campagne in op "Post Engagement" dan zijn likes, comments, shares, photo views et cetera belangrijk. Ga je voor website kliks, dan zijn het aantal klik op de website link van groot belang voor je score.

Tenslotte betekent een relevance score van 10 niet direct dat jij de advertentieveiling op Facebook automatisch wint. De score is een belangrijke factor maar iemand met een (iets) lagere relevance score maar een (veel) hoger bid kan nog altijd zijn advertentie voor de jouwe getoond krijgen.

Topics: Adverteren, Facebook, Social Media

Ook interessant om te weten