In 3 stappen een SEO & mobile friendly website


Leestijd: 4 minuten

Geschreven door op
In 3 stappen een SEO & mobile friendly website

Hoe maak ik mijn website Mobile Friendly voor SEO?

1. Waarom moet je website mobile friendly zijn?

Google roept al enkele jaren dat mobiel om de hoek staat te trappelen om de macht in de zoekmachines op te eisen. We hebben deze evolutie mooi kunnen zien bij al onze klanten zowel in B2B als B2C omgevingen en ook wanneer het over recruitment advertising gaat. Google zet ook wat betreft SEO steeds meer in op wijzigingen aan hun mobiel algoritme.

Mobiele zoekopdrachten blijven stijgen

Mobiele toestellen worden tegenwoordig meer gebruikt om het internet te browsen dan computers en laptops. Uit een rapport van Hitwise een klein jaar geleden zouden mobiele searches al 58% van het totaal aantal zoekopdrachten uitmaken.

image4.png

Als je website momenteel niet mobile friendly is, verlies je dus een groot deel van potentiële klanten. Door de slechte User Experience raken gebruikers gefrustreerd. Door lagere rankings in de mobiele index van Google ligt de kans op een eerste klik sowieso al lager.

Wanneer we het percentage mobiele gebruikers splitsen per sector zien we toch wel enkele verschillen.

image1.png

Bron: Hitwise


In het verleden paste Google al enkele keren het algoritme aan om niet mobile friendly websites lager te laten ranken in de zoekresultatenpagina. (mobilegeddon, mobile-first index).

Als je kijkt naar de click-through rates van de eerste pagina kan je zien dat de eerste 3 posities bijna 60% van alle clicks in beslag nemen (computer & smartphone). Positie 9, de onderste positie op de eerste pagina, heeft een CTR die onder de 3% ligt.

image5.png

Als je veel bezoekers op je website wilt is het dus noodzakelijk dat je gaat voor de top 3 posities.

Bij zoektermen waar er speciale zoekresultaten als een Local Pack of andere Rich Snippets verschijnen, dalen de click-through rates nog sneller. Hier is het dus nog belangrijker om in de top 3 te staan.

Sta je hier al op de eerste positie? Verhoog dan je click-through rate met advertenties en aanwezigheid in de local pack en rich snippets. Dit laatste doe je door je data goed te markeren met schema.org

Micro-moments

Micro-moments zijn momenten wanneer een gebruiker onmiddellijk grijpt naar zijn smartphone om te weten, gaan, doen en kopen. “Waar kan ik speciaalbier kopen”, “Hoe lekke fietsband repareren”, “Wat zijn de beste kaartspellen voor twee”.

Waarom moet je aanwezig zijn op deze microments?

Consumenten zijn niet gebonden aan een merk. Bijna 90% van de smartphone gebruikers zijn nog niet zeker van welk merk ze willen kopen aan het begin van hun zoekopdracht.

Je kan klanten van de concurrent overtuigen om voor jouw merk te kiezen. Één op de drie smartphone gebruikers hebben uiteindelijk voor een ander merk gekozen dan hetgeen ze initieel in gedachte hadden.

Stijging van brand awareness. Meer dan de helft van smartphone gebruikers hebben een nieuw merk ontdekt tijdens het zoeken.

Generation Z

Millenials zijn de pioneers van de smartphone, maar generation Z zijn aangeboren smartphone gebruikers.

Deze 13-17 jarigen hebben al een smartphone sinds de lagere school. Deze jongeren gaan bereiken zonder een mobile friendly website is bijna onmogelijk.

Bovendien doen 53% van deze generatie hun aankopen op hun smartphone, in vergelijking met 30-43% voor de andere groepen.

2. Kijk na of je website mobile-friendly is


Doe de Mobile-Friendly Test van Google

Google ontwikkelde een eigen test om te checken of je website mobiel vriendelijk is. Deze test kan je terugvinden via de Search Console.

Krijg je hier geen 100/100? Neem dan zeker contact op met je developer of de verantwoordelijke van je CMS (Content Management System).

Mobile usability in Google Search Console

In Google Search Console kan je nagaan welke pagina’s er volgens Google errors hebben.

image3.png

3. Tips om je hoger te laten ranking op mobile SEO

Supersnelle Website

Niemand houdt van een trage website. Op een mobiel toestel is de ergernis van traag ladende websites enkel groter.

Volgens Google verlaat 53% van de mobiele gebruikers een website als deze langer dan 3 seconden duurt om te laden.

Begin alvast met de PageSpeed Insights test van Google. Zorg dat je hier zeker boven de 75/100 scoort. Alles onder een 75 kan zorgen voor lagere rankings.

Doe nadien een Pingdom Tools test vanuit Stockholm om na te gaan wat je effectieve website snelheid is. Is deze meer dan 3 seconden? Zorg dan zeker dat je de nieuwste versie van je CMS gebruikt met caching en PHP7 of hoger.

Alles geprobeerd en gaat je website nog altijd traag? Misschien is het tijd voor het implementeren van Accelerated Mobile Pages. Dit is vooral voor content publishers onmisbaar.

Weg met opdringerige pop-ups/interstitials


Sinds januari worden websites die mobiele pop-ups voorschotelen op mobiele toestellen afgestraft. Hier vind je enkele voorbeelden van wat Google als opdringerige pop-ups beschouwt.

Legaal verplichte pop-ups, zoals het vragen van de leeftijd of voor het accepteren van cookies, zijn wel toegestaan.

Bovendien geldt deze regel enkel voor de eerste pagina waarop een bezoeker terechtkomt, en enkel voor de eerste 30 seconden of tot de bezoeker een actie onderneemt.

Als een bezoeker op de inschrijven voor nieuwsbrief knop klikt, mag je hem dus zeker nog een pop-up tonen!

Maak de knoppen en het lettertype groot genoeg

De schermen van sommige mobiele toestellen zijn nog altijd klein. Hierdoor kan het zijn dat een knop die op jouw scherm groot genoeg lijkt niet altijd groot genoeg is voor andere toestellen. Dit maakt het ook moeilijk voor iemand met dikkere vingers om je website te gebruiken.

Een te klein lettertype zorgt ervoor dat bezoekers moeten inzoomen om bepaalde teksten te lezen. Zorg er dus zeker voor dat je bij een voldoende groot (en leesbaar!) lettertype blijft.

De mobile-friendly tool van Google zal je in de meest extreme gevallen waarschuwen. Maar ga zeker na of je website goed te gebruiken is op toestellen van verschillend formaat.

Design zonder afleidingen

Het design moet niet minimalistisch zijn, maar teveel afleidingen zorgen voor een slechtere User Experience en een potentiële lagere ranking in Google

Kijk maar naar het verschil van de Sony Mobile website enkele jaren geleden en nu.

image2.png

Conclusie

Als je website niet mobile friendly is, ga je niet hoog scoren op Google. Als je website de testen niet doorstaat, zou het dus de hoogste prioriteit van de developer moeten zijn om dit in orde te brengen.

Het algoritme van Google wordt constant aangepast. Zo kunnen de minimale vereisten van vandaag voor een mobile friendly website te hebben morgen al veel hoger liggen. Zorg dus altijd dat je proactief bezig bent en op de hoogte blijft van de laatste aanpassingen van het algoritme!

We mogen alle andere SEO optimalisaties ook niet vergeten. De ranking van je website hangt nog altijd af van de 200+ andere factoren die Google meeneemt in zijn algoritme. Kunnen wij je helpen om de juiste prioriteiten te leggen om hoger te klimmen in Google, mobiel or otherwise? Neem zeker contact op!

Topics: Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten