Micromoments - 1 seconde om te overtuigen

Geschreven door op
Micromoments - 1 seconde om te overtuigen

We zijn allemaal een beetje verhangen aan onze smartphone. We hebben alle mogelijke informatie in een fractie van een seconde aan onze vingertoppen en dat maakt ons veeleisender. We verwachten dat merken en bedrijven mee zijn in deze snellere manier van overwegen en reageren. Onze customer journey wordt ook helemaal omgegooid door deze versnelling.

Wat zijn Micromomenten

Google omschrijft deze hypermobiele momenten als "micromoments", maar we kunnen ze evengoed impulsmomenten noemen. We zoeken informatie of een how-to en vinden een handige stap-voor-stap gids. We checken in de winkel of de hogere prijs van product A vs B gerechtigd is door ons op reviews te storten. Deze impulsmomenten worden steeds belangrijker. Je hoeft er ons woord niet voor te nemen, we verzamelen enkele cijfers uit recente onderzoeken van Google:

  • 69% van de plezierreizigers doet zijn research op dode momenten. Bijna 50% ervan gaat achteraf boeken via een heel ander kanaal.
  • 91% van de gebruikers zoekt info terwijl ze met iets bezig zijn.
  • 82% van de smartphonegebruikers vergelijkt online terwijl ze in de winkel staan. 10% hiervan beslist om een ander product te kopen dan ze planden.
  • Er zijn 34 keer zoveel zoekopdrachten met termen als "in de buurt" en "vlakbij" ten opzichte van 2011. In Q4 2014 was 80% hiervan mobiel.
  • 50% van de consumenten die een winkel in de buurt zoeken, bezoeken deze binnen een dag.
  • 18% van deze zoekopdrachten zal uiteindelijk tot een verkoop leiden.
  • 69% van de online gebruikers geven aan dat de kwaliteit, timing en relevantie van de boodschap van een bedrijf hun perceptie zal beïnvloeden.

Smartphones maken ons impulsiever

smartphones-maken-impulsiever

We gaan meteen over tot actie, simpelweg omdat we het kunnen. We beslissen steeds meer in het moment. We hebben toegang tot alle mogelijk informatie, referenties, beoordelingen, tutorials en kunnen 24/7 online bestellen. We hebben minder geduld en hoge verwachtingen.

Dat maakt dat wie ons op dat moment kan tevredenstellen, sneller ons vertrouwen krijgt. De merken of bedrijven die onze behoeften in deze momenten op een nuttige, kwalitatieve en relavante manier kunnen invullen, hebben altijd een streepje voor.

Speel vanaf nu in op deze micromomenten

draai-aan-de-juiste-knop-micromoments

1. Breng micromomenten in kaart

Stel een lijst samen van alle micromomenten die waarop je wil (of moet) inspelen. Wanneer zoeken mensen inspiratie of juist heel specifieke informatie over je producten. Wanneer gaan ze over tot een snelle aankoop?

2. (H)erken de noden van je klant in deze fase

Stel jezelf in de plaats van je gebruiker. Hoe kan iets sneller, beter of gemakkelijker? Welke informatie is op dit moment het meest nuttig?

3. Gebruik contextuele signalen om de juiste boodschap te brengen

Op elk moment de juiste boodschap? Hou dan rekening met de context van de situatie om een boodschap op maat te bieden. Toon een routebeschrijving, telefoonnummer of routebeschrijving wanneer je winkel open is. Voorzien een snelle manier om je product te bestellen wanneer de winkel niet open is.

4. Optimaliseer doorheen de hele customer journey.

Mensen switchen bijna zonder het zelf te merken tussen hun smartphone, tablet en computerscherm. Daarnaast zijn ze zich ook niet bewust van welke kanalen ze allemaal gebruiken. Maak het ze daarom zo gemakkelijk mogelijk om alles op elk van deze schermen evengoed te kunnen uitvoeren.

5. Meet elk moment (ook als er geen conversie is.)

Net zoals bij de customer journey zoals we hem nu kennen, is er niet altijd een handige conversie om het succes van de actie te meten. Zorg er daarom voor dat je waakzaam bent voor allerlei signalen, ook als er niet meteen euro's aan verbonden zijn.

Wie eerst komt, eerst maalt.

Hoe sneller je de gebruiker op deze micromomenten een antwoord biedt op hun vraag, hoe beter. Win het vertrouwen van je potentiële klanten door ze de juiste info op het juiste moment te bieden. Als je deze veeleisende gebruikers in een ogenblik kan tevreden stellen, bouw je aan de loyaliteit met je merk.

Meer weten over deze micro-momenten? Hou onze blog dan goed in de gaten, we gaan deze week nog dieper in op de verschillende micromoments!

Topics: Adverteren, Mobile

Ook interessant om te weten