Carpe momentum: De consument leeft mobiel

Geschreven door op
Carpe momentum: De consument leeft mobiel

Carpe momentum: De consument leeft mobiel, van moment tot moment.

In de vorige blog ontdekten jullie al wat "micromoments" zijn. Nu gaan we ons richten op een groep micromomenten die Google omschrijft als de I-want-to-go moments.

We kennen het allemaal. Je bent een veelbelovende trailer van een nieuwe film aan het navertellen aan je vrienden. De eerste vraag die meteen volgt is : "Welke acteur speelt er mee?" Je kunt het uiterlijk van de acteur perfect voorstellen. Zijn naam is Hugh ja.. , Lap.. je bent zijn naam weeral vergeten. Je probeert nog een aantal seconden te worstelen met allerei namen, maar uiteindelijk neem je jouw smartphone en de rest weten jullie natuurlijk.

We willen meteen alles weten, het is ondertussen zelfs een reflex geworden. Dit fenoneem zien we ook terug in ons koop- en beslissingsgedrag. De tijd van het lange nadenken en het grondig onderzoeken van verschillende mogelijkheden is voorbij. We reageren steeds impulsiever. Deze momenten onderscheiden ze bij Google als de I-want-to-know moments, de I-want-to-go-moments en de I-want-to-do moments.

Mobiele gebruiker

Wat ook opmerkelijk is, is dat we steeds vaker op locatie beslissen wat we doen. Zoekopdrachten die woorden bevatten zoals "vlakbij" en "in de buurt" komen steeds meer voor.
Deze zoekopdrachten gebeuren dan ook vooral op mobiele apparaten. Meer dan 80% van de zoekopdrachten die zulke woorden bevatten zijn mobiel.

Dit is allemaal zeer interessant denkt u, maar wat ben ik er mee? What's in it for me? Als bedrijf moet je op deze momenten inspelen.

Als je weet dat meer en meer consumenten pas beslissen waar ze heen willen op locatie zelf. Kan je bijvoorbeeld ads instellen die alleen mobiele gebruikers in een straal van 5 km van jouw locatie targetten. Uit onderzoek is ook gebleken dat deze "micromoments" het meest in het weekend voorkomen. Je wil de wekelijkse werksleur doorbreken en kiest ervoor om ergens willekeurig naartoe te gaan. Als bedrijf kan je hiervan profiteren. Zo kan je ervoor zorgen dat wanneer consumenten mobiel zoeken naar bijvoorbeeld pizza in de buurt, ze meteen een google ad van jouw bedrijf te zien krijgen.

Het is ook belangrijk om dit mee te nemen in je SEO-strategie. Voor lokale bedrijven en winkels kan je tegenwoordig maar best een Google My Business pagina opzetten. Dit zal je vindbaarheid verbeteren en de gebruiker krijgt vaak zelfs meteen een zicht op je openingsuren, contactgegevens en je adres in een Google Maps kaartje. Ook in je websitecontent zorg je best voor content die inspeelt op deze lokale zoekopdrachten. Heb je bijvoorbeeld meerdere filialen, kan je ze elk een aparte pagina met unieke titel en omschrijving bezorgen.

Het wordt daarnaast nog belangrijker om een uitstekende en user-friendly interface te hebben. Mensen beslissen sneller en impulsiever. Wanneer een website niet geoptimaliseerd is voor mobiele gebruikers,  is de beslissing om bij de concurrent te gaan kijken  al gauw gemaakt. Los daarvan moet de structuur van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn zodat een gebruiker nooit moet zoeken.

Hieronder kan je zien welke zoektermen er meer en meer voorkomen in de dagelijkse zoekopdrachten .

weekend-near-me-searches

I-Want-to-do-WHAT moments?

Google maakt een onderscheid tussen de verschillende "micromoments". Hier is een kort overzicht van de belangrijkste micromomenten en hoe je op deze kan inspelen als bedrijf.

I Want-to-Do moments: Meer dan 91% van de smartphone gebruikers gebruikt hun toestel als hulpmiddel om een taak te voltooien. De zoekopdrachten op Youtube naar "how to" filmpjes stijgen elk jaar met 70%. Dit jaar zijn er in Noord Amerika al meer dan 100 miljoen uren aan bekeken videomateriaal.

Hoe kan je hier nu op inspelen als bedrijf? Google raad aan om relevante I-want-to-do moments te zoeken. Je kan als bedrijf tonen aan jouw klanten hoe iets moet. Bijvoorbeeld : Ikea die toont hoe je één van hun kasten in elkaar moet steken. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw klanten actief bezig zijn met jouw merk.

1-WgFM5zxocp0W0fNa7oT8AA

I want-to-Buy moments: Deze momenten zijn uiterst belangrijk voor bedrijven. In deze momenten verspreid over de hele dag, beslissen consumenten of ze al dan niet een aankoop gaan doen. 93% van de mensen die een smartphone gebruiken om last minute iets op te zoeken, doen een aankoop. De GSM is voor vele een "shopping assistant". 82% van de smartphone gebruikers zoekt informatie over een product als ze in de winkel zijn. Wat ze online terugvinden kan ervoor zorgen dat ze de aankoop vervolledigen of niet.

You-need-to-know moment

  • Zorg voor een gebruiksvriendelijke mobiele website, de moderne consument maakt snelle en impulsieve beslissingen.
  • Bepaal micromomenten die relevant zijn voor jouw bedrijf en speel hierop in.
  • Gebruik zoektermen zoals "vlakbij" en "in de buurt" in jouw teksten en ads.
  • Geef productreviews een prominente plaats op jouw mobiele website.

 

Topics: Mobile, Psychologie, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten