Video marketing: Facebook of Youtube?

Geschreven door op
Video marketing: Facebook of Youtube?

Facebook heeft net bekend gemaakt dat het meer dan 4 miljard video views per dag heeft. Als je weet dat dit in januari nog 3 miljard views per dag waren kan je duidelijk zien dat ze met een grote opmars bezig zijn.

Deze snelle groei van Facebook video’s heeft al tot verschillende vragen geleid: zal deze media gigant binnenkort de huidige leider in online video, Youtube, overtreffen?

Facebook: meer dan 1 miljard actieve gebruikers

Facebook videoFacebook is het grootste sociale network in de wereld met meer dan 1 miljard actieve gebruikers. Zoveel gebruikers is gewoonweg een droom voor elke marketeer. Niet enkel het aantal gebruikers en het bereik zijn enorm, ook de targeting opties en de analytische data die de website bevat. Zo kan je heel specifiek gaan targeten en kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je enkel gebruikers vanuit een bepaalde school in een bepaalde stad kan targeten. Zo diep en specifiek kan je met Youtube helemaal niet gaan.

Het sterkste van Facebook is dan nog het sociale/interactieve hiervan. Mensen kunnen gemakkelijk reageren op de video’s, delen of een like geven.

Dit maakt de interactie tussen adverteerder en gebruiker natuurlijk uniek. Tegenwoordig gaat het bij adverteren niet enkel meer over de cijfers maar meer om deze interacties.

Het probleem bij Facebook is dat adverteerders niet zo goed kunnen meten hoeveel mensen nu effectief hun video advertentie hebben gezien of hoevaak de video's gespeeld zijn aangezien ze een auto play hebben. Facebook beschouwt een video als afgespeeld wanneer het meer dan 3 seconden heeft gespeeld in de newsfeed, ongeacht of deze persoon op de unmute knop (lees: effectief gekeken) geklikt heeft of niet. Eigenlijk kan je er vanuit gaan dat slechts 1 op 5 views op Facebook echt als een view zou mogen tellen.

Youtube: waar een view echt een view is

Op Youtube gaat dit laatste er al helemaal anders aan toe. Een video wordt hier bezien als een view als heel de video of er meer dan 30 seconden getoond wordt. Meer hierover in onze blog over Youtube Advertising.

Een ander groot verschil met Facebook is dat Youtube de 4 miljard views per dag al overschreden heeft in 2012. Het is dus duidelijk dat gebruikers veel meer tijd spenderen al kijkend naar video’s op Youtube dan op Facebook. Als je dan nog eens de 1/5 regel van views mee in rekening neemt is Youtube toch nog steeds zeker de grootste speler.

Facebook & Youtube nodig voor sterk marketingplan

Facebook heeft zijn sterke punten door zijn specifieke targeting opties & de sociale interactie die hieraan gekoppeld is. Youtube aan de andere kant heeft een meer niche platform waar gebruikers eerst bepaalde zoekwoorden moeten ingeven alvorens ze de video's te zien kunnen krijgen. Hier worden de video's niet 'gepusht' wat dus ook weer een meerwaarde geeft.
We kunnen dus concluderen dat ze beide 2 sterke spelers zijn, en momenteel is er nog geen echte winnaar uit de bus gekomen en heeft elk sterk marketingplan beide mediakanalen zeker nodig. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn houden we jullie via deze weg zeker verder op de hoogte!

Topics: Adverteren, Online Marketing, Social Media

Ook interessant om te weten