Pinterest voor bedrijven

Geschreven door op
Pinterest voor bedrijven

Elke dag nog worden sociale netwerken belangrijker voor bedrijven. Ze zijn het ideale kanaal om je merk in de markt te zetten. Je staat er kort bij je klanten en kan snel een grote impact maken. Als je het goed aanpakt, natuurlijk. Ondertussen kennen de meeste bedrijven de voor de hand liggende netwerken. Facebook, Instagram en Twitter hebben nog weinig geheimen voor adverteerders. Maar wat met Pinterest, kan je daar je voordeel uithalen?

First things first: Pinterest, hoe werkt dat?

Een gebruiker geeft op Pinterest een aantal interesses in. Op basis van deze interesses krijg je op je tijdslijn een aantal pins te zien. Op deze plaats zie je ook de pins van de pinners en boards die je volgt verschijnen. See something you like? Dan kan je het ofwel zelf herpinnen, het liken of een comment achterlaten. Je kan de pin of board ook doorsturen naar een van je Pinterest maatjes. Uiteraard kan je de pin ook delen via andere sociale media.

(Her)pinnen you say? Wanneer je een leuke post ziet passeren kan je hem aan een van je boards toevoegen. Je kan voor elk van je interesses een board opzetten en zo een overzicht hebben op al je gepinnede links. Anderzijds kan je ook van eender waar op het web een pin gaan plaatsen op een van je boards.

pinterest logo

Pinterest for business?

Als bedrijf kan je je eigen Pinterest pagina opzetten, net zoals je een Facebook bedrijfspagina kan maken. In de VS kan je ook al adverteren via het medium. Goed nieuws voor ecommerce bedrijven want bedoeling is dat je via third party applications van op Pinterest je aankopen kan gaan doen. (Impulsaankopers beware!) Wanneer deze optie ook in België beschikbaar wordt, is momenteel helaas nog onduidelijk. Dit sluit echter niet uit dat je als bedrijf nu al kan profiteren van het groeiende succes van dit medium.

  • 52% van de dagelijkse Pinterest gebruikers, zoekt tijdens hun aankopen advies op Pinterest.
  • 67% van de content die gepinned wordt, komt van een bedrijfswebsite.
  • In 2014 was de gemiddelde bestelwaarde van een Pinterest referral bezoek in de VS net geen 60 dollar.
  • De gemiddelde bijkomende omzet van zo'n Pinterest referral bezoek was nog eens 65 dollar.

Hoe zet je Pinterest als bedrijf het best in?

Pinterest is een medium dat uitblinkt als inspirationele tool voor de gebruikers. Binnenkort naar de kapper? Snel nog wat leuke kapsels pinnen! Schoenenfreak? Droom dan weg bij je board vol blinkende sneakers. Ideeën nodig voor je volgende zelfmaak-project, there's a board for that!

Kortom, Pinterest wordt vaak gebruikt om bepaalde projecten en aankopen te researchen. Daar kan je als bedrijf handig op inspelen door zoveel mogelijk content te delen die tot de verbeelding spreekt. En nee, dat is (bij voorkeur) niet eens met je eigen product. Het schoen- en skatemerk Vans is hiervan een goed voorbeeld. Hun Pinterest pagina is geen kopie van hun webshop, wel integendeel.

 

Vans speelt mooi in op de emotie van zijn fans. Een van hun boards is bijvoorbeeld een verzameling van afgedragen Vans sneakers. Leuk, want iedereen heeft wel zo'n paar schoenen waar ze geen afstand van kunnen doen. Tegelijkertijd is dit ook slimme indirecte reclame, want een paar dat je tot op het draadje verslijt, dat moeten wel speciale schoenen zijn!

Vans hebben zelf specifieke collecties waarbij hun alom bekende slip-ons door artiesten in een nieuwe jasje worden gestoken. Er zijn ook veel DIY'ers die hun eigen sneakers een ander kleurtje of motiefje schenken. Deze krijgen natuurlijk ook hun eigen plekje op de pagina.

pinterest vans custom

Ze volgen ook seizoenen en haken in op specifieke feestdagen. Tijdens de zomer ontdekten we boards rond Festival Styling en zonnige foto's in het album Sunny days, in de herfst vinden we een Halloween album en een Sweater weather board.

vans inspiratie boards

Het hoeft ook niet altijd om schoenen te draaien. Ze hebben ook een board met een hoop zelfmaak-ideetjes, eentje met inspirationele quotes en foto's, eentje gericht op lekkere snacks, eentje rond reizen en een met beauty tips. In deze boards kom je af en toe een van hun sneakers tegen, maar ze zijn niet de focus. Je krijgt het gevoel dat er een echte persoon zijn likes aan het verzamelen is, hoewel het waarschijnlijker is dat er een heel team achter zit.

Wie zijn die pinners?

Voor je duchtig begint te pinnen, is het belangrijk te weten wie zich op Pinterest bevindt. In de vijf jaar dat het sociaal netwerk bestaat is er heel wat veranderd. In de eerste twee jaar kon je enkel op uitnodiging gaan pinnen. Nu is het een vrij medium waar wereldwijd ongeveer 100 miljoen mensen zitten. Initieel sprak het medium vooral een vrouwelijk publiek aan.

De user base is met 80% van de gebruiker momenteel nog overwegend vrouwelijk. Ondertussen zijn de mannelijke pinners wel aan een serieuze inhaalbeweging bezig. In 2014 steeg het aantal mannelijke gebruikers in de VS met 73%. Verwacht wordt dat deze trend zich exponentieel verderzet.

Het publiek van Pinterest is heel divers, van makers naar foodies tot hippe designers. De pinner is over het algemeen een actieve of passieve creatieveling. Originaliteit is dan ook het hoogste goed wanneer je aan het pinnen slaagt.

Pinnen maar!

Dé vraag die je je als bedrijf moet stellen is: Wat interesseert en inspireert mijn potentiële klant? Daarna: Hoe link ik dit aan mijn eigen merk? Verkoop je toffe kinderspulletjes, dan kan je bijvoorbeeld een board maken met leuk ingerichte kinderkamers. Zit er een product in dat je zelf verkoopt is dit handig meegenomen. Ben je een bedrijf dat in luxe en designproducten doet, dan moeten je boards ook in deze sfeer zitten. Een bedrijf in de immo sector kan bijvoorbeeld boards rond designmeubelen en interieurvormgeving gaan opzetten. De mogelijkheden zijn eindeloos!

In een volgende blogpost geven we je nog heel wat extra tips en tricks voor de beste Pinterest bedrijfspagina. Tot dan!

Topics: Online Marketing, Social Media

Ook interessant om te weten