Social media trends voor 2012


Leestijd: 2 minuten

Geschreven door op
Social media trends voor 2012

Sociale media hebben de afgelopen jaren een hele vaart genomen. Het tijdperk dat "social media" de allerhipste innovatie werd genoemd, is ondertussen wel voorbij. Sociale media zijn hedendaags goed ingeburgerd bij het volk en bedrijven beginnen meer en meer sociale media te integreren in hun daily business en strategie. Nu is het aan de beurt van sociale media om  zelf voor vernieuwingen te zorgen binnen hun eigen segment. We bekijken even enkele trends die in 2012 wel eens aan terrein zouden kunnen winnen...

Social hier, social daar

Social media zijn niet langer meer de hippe "extra". Sociale media zijn zodanig geïntegreerd in het leven van consumenten en bedrijven zodat ze gemeengoed zijn. Bedrijven kunnen zich niet meer permitteren om social media stiefmoederlijk te behandelen, het maakt direct of indirect een deel uit van de business. Daarom zal sociale media z'n vleugels niet langer meer strekken over enkel de marketingafdeling, denk maar aan werving en selectie en dienst na verkoop.

E-commerce, maar dan sociaal

De sociale component zit in bijna elk internetgebeuren verwoven. Ook in online shopping, al staat social buying nog in de kinderschoenen op dit moment. Hoe dan ook, productreviews en -aanbevelingen krijgen alsmaar een stevigere greep op het consumentengedrag, en het feit dat ze nu ook nog eens langs sociale media worden verspreid zal dit effect enkele maar versterken. Op lange termijn zal social buying ongetwijfeld aan belang winnen en uiteindelijk de standaard worden op het gebied van online shopping. Mensen willen door hun peers graag bevestigd worden in hun keuze voor een product. Social buying leent zich daar perfect toe.

Social Search

Search heeft nog niet veel kaas gegeten van social en is op dit moment nog verbazend onpersoonlijk. Dit valt des te meer op als we kijken naar grote spelers zoals Google, Facebook en Bing. Google zet al stappen in de goede richting met hun +1 button en Twitter smijt alles in het veld met hun vernieuwende "Discover"-feature. Hoewel social search in 2012 misschien niet geheel zal doorbreken, search zal wellicht grondig veranderen in de loop van het komende jaar.

Tablets

Was 2011 al niet het jaar van de tablets? Hoe dan ook zal 2012 ook tablet-gevuld zijn. Prijzen dalen en meer alternatieven voor de grondlegger iPad komen op de markt. De grens tussen volwaardige tablet pc's en e-readers vervaagt. De tablet zal een nog belangrijker deel in het bedrijfs- en consumentenleven vertegenwoordigen.

Tv wordt sociaal

Sociale tv bevindt zich op dit moment nog in een embryonale fase, vooral hier in België. Hier en daar zien we tijdens programma's hashtags opduiken, maar voor de rest blijft tv sociaal gezien op de vlakte. In de toekomst zullen tv en internet steeds meer nauwer verbonden zijn en uiteindelijk leiden tot een geïntegreerde geheeloplossing. Denk bijvoorbeeld aan real-time beoordelingen van programma's door kijkers met gelijkaardige voorkeuren. Ook de grote technologiespelers komen op de proppen met hun eigen hardware: kijken we dan naar Google TV, Android TV en de geruchten gaan de ronde dat Apple zich eveneens op het tv-terrein gaat wagen...

Content 2.0

Ook branded content wordt logischerwijs socialer. Veel bedrijven leggen nu al de nadruk op engaging content, d.w.z. content die een interactie beoogt met de klant of consument. In 2012 zullen we social content enkel maar meer de kop zien opsteken: blogs, online video's, branded games, uitgebouwde brand pages op courante sociale media (Facebook, Twitter, Google+?), enzovoort...

Mobiele betalingsmodaliteiten

Zullen mobiele betalingsmodaliteiten dan eindelijk doorbreken in 2012? Moeilijk te zeggen. België is an sich een landje dat wat langer nodig heeft om nieuwe technologieën over te nemen. En zeker als het aankomt op gebied van geldzaken en persoonlijke informatie. KBC bijt de spits af met het "scashen". Scashen stelt je in staat om betalingen uit te voeren met je smartphone m.b.v. QR-codes. De opdrachtgever genereert een QR-code met een betalingsopdracht. De ontvanger kan dan deze QR-code scannen, waarna de betalingsopdracht uitgevoerd wordt.Op het eerste zicht verloopt het hele proces vrij vlot en probleemloos. Zou dit wel eens de eerste steen van een geplaveide weg naar mobiele betalingsmogelijkheden kunnen zijn? Het is afwachten geblazen.

Topics: E-Commerce, Social Media, Inbound Marketing

Ook interessant om te weten