Google Chrome campagne in strijd met eigen advertising beleid

Geschreven door op
Google Chrome campagne in strijd met eigen advertising beleid

Na net nog het nieuws van een dreigende rechtzaak in naam van British Telecom (zie vorige post), gaat het gerucht de ronde dat Google's campagne ter promotie van Google Chrome niet conform haar eigen advertising policies was...

Recentelijk merkte SEO blogs Search Engine Land en SEO Book heel wat blogposts van verschillende auteurs op, die zo te zien gesponsord werden door Google zelf. Op zich niets speciaals toch? Behalve dan het feit dat er in deze blogposts werd gelinked naar Google en dat Google zelf in haar guidelines betaalde content van lage kwaliteit ten sterke afraadt. Ten tweede ging het niet om "enkele" blogposts... Volgens SEO Book ging het om maar liefst 431 zoekresultaten voor "This post is sponsored by Google". Dit grote aantal blogposts doet toch wel op z'n minst vermoeden dat het hier gaat om een op poten gezette campagne.

Om Google zelf maar even te quoteren omtrent gesponsorde linkcontent: "Links met een hoge PageRank kopen of verkopen is in strijd met de Richtlijnen voor webmasters van Google en kan een negatieve invloed hebben op de positie van een site in zoekresultaten."

Gesponsorde links zijn wel toegestaan, indien ze een rel="nofollow" attribuut hebben in de anchor text. Op die manier kan een gesponsorde link geen invloed uitoefenen op de PageRank van de landingspagina. Maar geen van de gesponsorde links in kwestie waren voorzien van dit attribuut...

Zo te zien hanteerde Google op dat moment net iets andere advertising regels dan die ze opstelt voor haar gebruikers, ook al zou dit de geloofwaardigheid van Google serieus ondermijnen moest het uitkomen dat dit daadwerkelijk Google's bedoeling was.

Google en de ingehuurde marketingbedrijven hebben ondertussen al gereageerd en benadrukken dat ze niet hebben gevraagd voor blogposts in overtreding met Google's advertising regels.

In een e-mailcorrespondentie zou een woordvoerder het volgende gezegd hebben:

"We have consistently avoided paid sponsorships, including paying bloggers to promote our products, because these kind of promotions are not transparent or in the best interests of users. We're now looking at what changes we need to make to ensure that this never happens again."

De CEO van Unruly Media (een van de ingehuurde marketingpartners), Scott Button, ontkende ook in alle talen dat hun bedrijf rankingmanipulatie promootte:

"... As standard practice, we also ask that bloggers use nofollow if they do insert links in the article. This is as much to protect them as the advertiser."

Verder verduidelijkte hij dat het bedrijf bloggers nooit vraagt om te linken naar een adverteerder zijn website en dat dat bij deze campagne ook niet het geval is geweest.

Essence Digital, een andere ingehuurde partner, heeft zich al verontschuldigd aan Google. Zij waren betrokken bij de creatie van promotiefilmpjes voor Chrome. Ze verontschuldigden zich bij Google via Google+:

"Google was subjected to this activity through media that encouraged bloggers to create what appeared to be paid posts, were often of poor quality, and out of line with Google standards. We apologize to Google who clearly didn't authorize this."

Of de bloggers Google's advertising beleid nu met opzet, uit onwetendheid of opgedragen hebben geschonden, zullen we wellicht nooit te weten komen. Wat wel blijkt is dat de bloggers zelf nu ook narigheid ruiken, aangezien er al enkele van deze gesponsorde posts ondertussen verwijderd zijn.

UPDATE: Google's hoogsteigen anti-spam team heeft Chrome sancties opgelegd voor de schending van het Google advertising beleid. Voortaan zal de homepage van Chrome niet meer verschijnen voor de zoekterm "browser" en wordt de PageRank van de Chrome website verlaagd voor een periode van tenminste 60 dagen.

Het anti-spam team wil hiermee voornamelijk een voorbeeld stellen. Het verklaart dat het strenger heeft opgetreden dan normaal, omdat Google net het goede voorbeeld dient te geven en haar hoge standaarden moet blijven nastreven.

Topics: Google AdWords, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten