De nadelen van Facebook Instant Articles

Geschreven door op
De nadelen van Facebook Instant Articles

Facebook experimenteert de afgelopen maanden met Instant Articles, een nieuw platform voor uitgevers. Gebruikers verlaten dankzij dat Instant Articles de Facebook app niet. Ze krijgen de inhoud van het artikel gewoon in-app te lezen. Officieel startte Facebook het experiment op omdat ze vonden dat de laadtijden van contentsites te hoog opliepen voor de gebruikers. Onofficieel houdt zo’n omwalde tuin natuurlijk ook alle gebruikers in het Facebook universum.

Heel veel uitgevers zijn afhankelijk van het verkeer dat Facebook hen aanreikt. Sommigen, zoals Buzzfeed, stelden hun hele strategie af op het deelgedrag van Facebook gebruikers. Daar knelt het schoentje, want het verkeer dat Facebook naar hen stuurt daalt gestaag. Volgens research van SimpleReach en SimpleWeb zagen de topuitgevers op Facebook hun verkeer sinds januari met meer dan 30% dalen.

Digiday vroeg Facebook om meer uitleg, en het netwerk zag geen echte oorzaak. Er zijn nu eenmaal meer posts dan vroeger, dus moet Facebook meer kiezen welke posts ze toont. Dat doet het door op basis van een algoritme dat probeert om posts te tonen van wie Facebook verwacht dat ze relevant zijn.

Minder gratis bereik, dus meer betalen

Facebook Instant ArticleWanneer je posts steeds minder mensen gratis gaan bereiken heb je als uitgever maar één optie: Meer mensen bereiken door je posts te pushen met Facebook ads. Dan wandel je op een slap koord omdat het verkeer naar je site ook niet teveel mag kosten als je afhankelijk bent van advertenties.

Je kan natuurlijk ook mee proberen stappen in het Instant Articles en native video verhaal van Facebook. Maar dan kom je als uitgever weer voor andere problemen te staan. Zo is er nog altijd geen mogelijkheid om zoals op YouTube ads te tonen voor een video start, laat staan dat je daar als uitgever voor betaald wordt.

Ook de Instant Articles zijn verre van perfect voor uitgevers. Ze mogen wel alle inkomsten houden van de ads die ze daar zelf verkopen, maar ze zijn met handen en voeten gebonden aan de strenge regels die Facebook hen oplegt. Zo mag er slechts één kleine vierkante ad te zien zijn, terwijl de meeste uitgevers rekenen op drie tot vier. Voor die ene ad mogen ze ook niet meer aanrekenen dan voor ads op hun eigen site. Instant Articles brengen 75% minder in het laatje dan een bezoek op de gewone website.

Voorlopig lijkt het enige voordeel van die Instant Articles alleen maar extra bereik en likes te zijn. Het probleem daar is dat likes en bereik geen patatjes op tafel zetten. Het enige wat die doen, zijn je cijfers opsmukken.

Is bouwen op een ander z'n platform wel zo'n goed idee?

Komt daar nog eens bovenop dat je geen enkele garantie dat het Instant Articles platform gratis blijft, of dat je er ook meer bereik uithaalt. Facebook kan op eender welk moment zijn algoritme aanpassen en daardoor je verkeer, zelfs naar Instant Articles, doen instorten.

De enige manier waarop uitgevers toch een beetje druk kunnen uitvoeren op Facebook is door als één stem te spreken. De kans dat zoiets zou lukken is erg klein. Het belang van Facebook als verkeersbron is te belangrijk voor sommigen, waardoor het netwerk een heel eenvoudige verdeel en heers strategie kan toepassen.

Op korte tot middellange termijn is die strategie een winstgevende voor minstens één partij: Facebook zelf. Alleen is het maar de vraag of de Instant Articles en promoted post advertenties de dalende cijfers kunnen goedmaken. Door het opbod prijst diezelfde strategie zich op termijn uit de markt. Dan is het de vraag wanneer en niet of uitgevers Facebook als kanaal laten vallen.

Topics: Social Media

Ook interessant om te weten