Internet in België: De opmars van smartphones

Geschreven door op
Internet in België: De opmars van smartphones

Als (online) marketeer kan je er al even niet meer naast kijken: mobiel is overal. Er gaat geen presentatie van Google voorbij zonder dat er aandacht wordt besteed aan mobile marketing en micro-moments, mobile-friendliness is een ranking factor van Google, het mobiel verkeer op je site blijft maar stijgen,...Door de gegevens van onze klanten te bundelen hebben we het marktaandeel van mobiele apparaten in kaart kunnen brengen vanaf 2013, zowel voor B2B als B2C.

Hieruit blijkt dat mobiel verkeer in zeer korte tijd gigantische sprongen heeft genomen qua marktaandeel, waarbij smartphone soms aan 30% traffic share zit en computer richting de 50% aan het dalen is.

Een uitgebreidere versie kan je hieronder lezen maar de key take-aways zijn duidelijk, en niet onverwacht: ben je B2C dan MOET je er zijn voor de mobiele gebruiker. Voor B2B websites verloopt de evolutie wat trager, maar het is uiteraard altijd beter om een kleine voorsprong te hebben op je concurrenten.

Iedereen mobiel

Als je tegenwoordig zonder smartphone rondloopt, ben je ofwel een extreme hipster ofwel is je iPhone, Samsung S28B5 of andere device net binnen voor onderhoud. Sinds de release van de iPhone in 2008 zijn we in België ook aan een enorme opmars bezig in smartphone-gebruik. In tegenstelling tot de vorige WAP of EDGE-GSM's, ik denk aan de Nokia 3510i en companen, is het voordeel van smartphones dat je ook echt internet kan consumeren: wat begon met iTunes, YouTube, Facebook is nu uitgebreid met WhatsApp, Spotify, Snapchat, Periscope, Meerkat,...

Naast een uitstekende bron van vermaak (zie bovenstaande) wordt de smartphone ook meer en meer gebruikt om op de hoogte te blijven van het nieuws (HLN), te navigeren (Waze) of simpelweg informatie op te zoeken (Google). Onderstaand voorbeeld van Google toont aan hoe hard de smartphone is binnengeslopen in onze dagelijkse routines:

Online gedrag tijdens een dag

Wat opvalt is dat één op drie smartphone-gebruikers minstens 1 app gebruikt voordat ze uit bed zijn (wekker niet meegeteld), maar dat de smartphone eigenlijk heel de dag belangrijk blijft. Reken daarbij dan nog opzoekingen vlak voor, vlak na of tijdens meetings en mensen die in-shop nog vergelijken (vb: Vandenborre vs Krefel vs CoolBlue) en je ziet al snel dat we allemaal heel mobiel leven.

De eeuwig groeiende markt van smartphones is met de jaren ook toegankelijker geworden: tegenwoordig kan je al een mobiel device op de kop tikken voor €99. Met aanbieders als Mobile Vikings en JIM Mobile krijg je serieus veel data voor enkele euries. Uiteraard heeft dit ook een impact op het aantal websitebezoeken met een smartphone, zoals onderstaande grafiek aantoont:

[visualizer id="3558"]

Desktop zakt weg, tablet stagneert, smartphone wint

Waar computers in januari 2013 nog een verkeersaandeel van meer dan 85% hadden, zien we een sterke daling die vanaf maart 2015 geleidelijk verder daalt richting de "magische" grens van 50%. Uiteraard heeft dit te maken met de populariteit en het gemak van smartphones en tablets. Het feit dat mobiele apparaten perfect gebruikt kunnen worden tijdens een rit op het openbaar vervoer, in de zetel voor tv of snel even bij de bakker speelt hier uiteraard een belangrijke rol in.

Begin 2013 namen smartphone en tablet een gelijke start, met elk ongeveer 7% marktaandeel. Eind 2013 was dit gegroeid naar 13% marktaandeel en op dat moment zien we een echte boom in smartphonegebruik. Deze spurt van smartphones heeft verschillende redenen:

  • Het doorverkopen van (i)Phones om het nieuwste model te kunnen kopen
  • Dalende smartphone prijzen
  • Grotere smartphones (the so called "phablets")

Daar tegenover staat het kabbelen van tablets, die sinds april 2014 rond de 14 - 15% marktaandeel blijven schommelen.

B2B blijft desktop

[visualizer id="3563"]

Waar de algemene grafiek rekening houdt met zowel B2B, B2C als B2E websites, toont bovenstaande grafiek alleen het marktaandeel van de verschillende apparaten voor onze B2B-klanten. Zeer opvallend is dat desktop hier een verkeersaandeel van ongeveer 75% blijft hebben. Wanneer er toch opvallende dips zijn in het verkeersaandeel is dit meestal heel seizoensgebonden (lees: kerst- of zomervakantie).

Dit is uiteraard niet onverwacht, mensen die vaak 9-to-5 op kantoor zijn gaan eerder geneigd zijn om hun computer te gebruiken dan hun smartphone of tablet boven te halen. Neem daarbij ook dat B2B vaak verkennend is, met verschillende formulieren, vergelijken van producten en dergelijke.

Topics: Analytics, Online Marketing, Mobile

Ook interessant om te weten