Bestaat er iets naast Google?

Geschreven door op
Bestaat er iets naast Google?

De derde post over het internetgebruik in België gaat over het gebruik van zoekmachines. Vroeger werd altijd gezegd dat Google de grootste zoekmachine was. Wij, als Google Certified Partner, verkondigen vaak dat 99% van de Belgische internetgebruikers Google gebruikt om te zoeken, maar is dit wel zo?

Het marktaandeel van Google neemt in Amerika al enkele jaren af (in oktober 2015 had Google 60% marktaandeel). Midden deze zomer heeft Microsoft Edge gelanceerd, de vervanger voor Internet Explorer. Ook dit kan een invloed hebben op het marktaandeel van de immer aanwezige Google.

De enige oplossing om hier een duidelijk beeld te scheppen? De cijfers van al onze klanten samenvoegen, filteren op Belgische gebruikers die via zoekmachines binnenkomen en dan de data-geek uithangen.

All hail Google

[visualizer id="3642"]

We moeten toegeven dat we gelogen hebben: Google heeft geen marktaandeel meer van 99%. Toch kunnen we stellen dat 96% sterk overeenkomt met een monopolie in de zoekmachinemarkt.

Bing, de Microsoft-tegenhanger, had op zijn hoogtepunt (januari 2014 ) een marktaandeel van 3,81%. Na het hoogtepunt nam het gebruik van Bing langzaam af tot 2,08%. De lancering van Edge is zelfs amper merkbaar, met een een huidig marktaandeel van 2,32%.

De sterkte van Google? Het inspelen op relevantie: voor zowel de advertenties (Google AdWords) als de gratis resultaten (SEO) hecht Google veel belang aan relevantie. Zijn de resultaten niet relevant bestaat immers de kans dat de gebruiker volgende keer wél op Bing, Ask, Yahoo,... gaat zoeken.

Je online aanwezigheid vergroten

Wil je dat je (mogelijke) klanten je vinden? Zorg dan dat Google weet dat je website bestaat. Zoals eerder aangegeven zijn hier twee mogelijkheden voor: SEO of SEA.

Met search engine optimization ga je er alles aan doen om de gebruikerservaring op je site zo aangenaam mogelijk te maken. Denk hierbij onder meer aan goede content over je diensten of producten, een website die snel laadt en aangepast is voor mobiele apparaten,...

Wanneer je Google AdWords inzet kan je advertentie verschijnen voor de zoekwoorden waar je op biedt. Hier wordt de relevantie afgemeten op de match tussen de zoekopdracht van de gebruiker, je advertentie en de content van je website. Hoe relevanter je bent voor de zoekopdracht, hoe beter je kwaliteitsscore en hoe minder je gaat betalen per klik. Dit resulteert dus in een win-win-win-situatie: de gebruiker vindt wat hij zoekt, de adverteerder haalt aan een lage kost een potentiële klant binnen en Google houdt zowel gebruiker als adverteerder te vriend.

In ons overzicht van bevindingen over het internetgebruik in België vind je onder meer de populairste browsers en de opmars van smartphones terug.

Topics: Online Marketing, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten