Waarom Facebook targeten


Leestijd: 2 minuten

Geschreven door op
Waarom Facebook targeten

De targeting-opties in Facebook zijn ontzettend uitgebreid en wanneer je ze goed inzet kan je je doelgroep heel gericht gaan bereiken. Spijtig genoeg beschikt niet elke adverteerder over de kennis of voldoende geduld om dit goed te doen waardoor de advertenties getoond kunnen worden aan een brede, niet-kwalitatieve doelgroep.

Als online marketing dudes vinden we het zeer belangrijk om de doelgroep zo specifiek mogelijk af te bakenen. Zo weten we dat we sneller bij de juiste personen in de tijdlijn verschijnen en dat het budget zo optimaal mogelijk wordt ingezet. We zien namelijk liever 3 kwalitatieve clicks naar de website dan dat we 50 "random" clicks zien verschijnen. Bovendien zien we de cost per click/engagement sterk dalen naarmate de relevantie van de campagne verhoogt.

Ken je doelgroep

Om te weten welke targeting je moet instellen is het belangrijk om je doelgroep te kennen:

  • Is je product/dienst voor mannen en/of vrouwen?
  • Hoe oud is je doelgroep?
  • Welke taal spreekt je doelgroep?
  • Wat zijn de interesses, online gedrag,...

Door je doelgroep zo goed mogelijk te omschrijven ga je niet alle 3 miljoen personen bereiken maar komt je boodschap in de tijdlijn van mensen die een gelijkaardig profiel hebben als je doelgroep.

Ken de targeting-mogelijkheden

Bij het aanmaken van een Facebook-account wordt er naar je woonplaats, taal, leeftijd, geslacht,... gevraagd en dit zijn dus ook de eerste info die je kan gebruiken bij je Facebook-targeting. Locatie-targeting is mogelijk stads- of gemeenteniveau, waarbij je ook nog eens een radius kan instellen.

Eens je de basis-instellingen hebt gedaan, kan je je targeting nog beter gaan vernauwen waarbij je begint met de demografische gegevens. Zoek je single, getrouwde of gescheiden mensen? Heeft je doelgroep al kinderen? Zo ja, hoe oud zijn de kinderen? Welk opleidingsniveau, universiteit of studierichting wil je bereiken? Voor B2B-adverteerders wil je misschien bepaalde jobtitels, branches of bedrijven gaan targetten.

In de volgende stap ga je op basis van interesses de doelgroep nog wat verder vernauwen. Interesses zijn gebaseerd op de pagina's die je leuk vindt, websites die je bezoekt en nog heel wat andere info die Facebook verzamelt. Hierbij kan je kiezen voor de clusters die Facebook je aanreikt (vb: TV-komedies) of zelf specifiekere interesses invullen (vb: The Big Bang Theory).

Naast interesses kan je ook targeten op het gedrag van gebruikers.  Als webshop wil je waarschijnlijk liever mensen gaan bereiken die reeds online shoppen. Andere mogelijkheden om op gedrag te targeten:

  • Gebruikt besturingssysteem of browser X.
  • Voorlopers of late volgers van technologie.
  • Gebruikt mobiel apparaat (type, merk, netwerkverbinding,...)
  • Reizen (net terug van vakantie, gaat vaak op reis, business-traveller,...)

Een laatste optie om te targeten zijn de fans van jouw pagina: je kan deze doelgroep insluiten, uitsluiten of hun vrienden gaan targeten.

Segmenteer je doelgroepen

De basis van een effectieve campagne is de juiste boodschap aan het juiste publiek voorschotelen. Daarom kan het nuttig zijn om je doelpubliek verder te segmenteren. Een twintiger ga je bijvoorbeeld met een andere boodschap of beeld triggeren dan een 50-plusser. Een ouder kan ook anders op een boodschap reageren dan iemand die geen kinderen heeft. Wanneer je segmenteert ga je sneller kunnen inspelen op wat werkt en wat niet. Anderzijds kan je ook bijvoorbeeld de verschillende devices apart targeten. Zo kan je mobiele gebruikers een andere advertentie tonen dan desktopgebruikers.

Sluit mensen uit

Eens je de targeting-opties kent en je een redelijke doelgroep hebt afgebakend kan je ook mensen via dezelfde weg gaan uitsluiten. Zo ga je nog preciezer te werk en wordt je doelgroep alleen maar kwalitatiever.

Geavanceerde targeting

Naast het feit dat je een doelgroep kan afbakenen is het ook mogelijk om e-mailadressen en telefoonnummers te importeren en te laten matchen met bestaande Facebook-accounts. Eens je deze info hebt geïmporteerd kan je Facebook ook laten zoeken naar gelijkaardige accounts waardoor je dankzij een maillijst van 500 accounts plots 20.000 gelijkaardige profielen kan gaan bereiken.

Daarnaast kan je op Facebook ook aan remarketing doen waarbij je mensen die reeds op je website zijn geweest opnieuw gaat bereiken. Ook voor deze doelgroep kan je Facebook weer naar gelijkaardige accounts laten zoeken.

Topics: Facebook

Ook interessant om te weten