Google Panda: goedgekeurd

Geschreven door op
Google Panda: goedgekeurd

Google-Panda-updateDe beruchte Google Panda, ofwel Google's grote update aan zijn zoekmachineranking algoritme die voor het eerst in februari vorig jaar het licht zag. Hoe zit het nu met het nieuw aangepaste algoritme? 

De Google Panda update heeft als bedoeling om low-quality websites terug te drukken in de zoekmachineranking en de betere high-quality websites te belonen en hoger te laten verschijnen in de SERPs. Matt Cutts en Amit Singhal verduidelijkten dat in de beginfase van de ontwikkeling van het Panda-algoritme, ze vooral zijn teruggegaan naar de kern van het probleem: wat hebben lagekwaliteit websites gemeen?

Origineel ging de update gebukt onder de naam "Farmer", omdat het nieuwe algoritme zich zou focussen op de grote content farms en deze zou weren uit de zoekresultaten. De naam "Panda" stamt af van de ingenieur die het algoritme ontwikkelde: Navneet Panda.

Ondanks de talloze updates die Google ondertussen al heeft gemaakt aan het algoritme, lijkt Google toch tevreden te zijn hoe Panda omgaat met search. Panda is here to stay dus.

Wat je moet weten over Panda

Ga niet meteen alle traditionele SEO practices overboord smijten. Google Panda mag dan wel vanaf nu de focus herverleggen op user experience wat betreft SEO, de bestaande best practices kunnen enkel maar een positieve toevoeging op het noodzakelijke betekenen.

Dankzij de Panda-update kan de zoekmachine nu op een intelligentere manier onderscheiden wat de gebruiker de beste search en browsing ervaring zou opleveren.

  • Social media wordt alsmaar belangrijker voor SEO. Niet alleen blijft originele content op de vlakte van keywords in title, description en de inhoud. Google gaat vanaf nu ook actief kijken hoe "shareable" en interessant je content is.
  • Zoals reeds gezegd focust Panda op user experience. Daarom zal de browse en bounce rate van een website ook belangrijker worden.
  • Voor het eerst gaat Google het website design beschouwen als een primaire factor voor goede SEO. Vroeger speelde een goed design zeker ook een positieve rol voor SEO, maar niet in die mate dat Google op basis hiervan een website indexeert.
  • Panda is zeer sterk in het detecteren van twijfelachtige en low-quality content en "spammy" websites. Dus zorg ervoor dat je eigen website niet wordt afgerekend op advertenties, links, content of afbeeldingen die door Panda kunnen worden aanzien als spam.

Topics: Google AdWords, Search Engine Optimisation, Google

Ook interessant om te weten