Google dumpt ads aan de rechterkant

Geschreven door op
Google dumpt ads aan de rechterkant

Vrijdag postte SearchEngineLand er een artikel over, en nu is het al zover: Er zijn geen AdWords-advertenties meer aan de rechterkant (zie voorbeeld hieronder). We overlopen graag even wat de gevolgen zijn voor SEA én SEO.

Google AdWords - rechterkant

Wat is er nu net veranderd?

Vroeger (lees: tot en met 22/02/2016) had je 3 advertentieslots boven de organische resultaten en 8 advertentieslots rechts van de zoekresultaten. Google heeft sinds 22 februari het aantal advertentieslots bovenaan verhoogd naar 4 maar de rechtse ads blijven weg, tenzij voor Shopping-resultaten (zie bovenstaand voorbeeld). Onderaan de pagina verschenen er daarvoor ook enkele advertenties, nu heeft Google hier 3 advertentieslots voorzien.

De gevolgen voor SEA

Laten we eerlijk zijn, bijna niemand scrollt helemaal naar beneden in de zoekresultaten. De kwalitatieve zoekresultaten zorgen ervoor dat we verwachten de beste resultaten bovenaan te vinden. Dit zorgt er voor dat de strijd om de "top slots" alleen maar groter wordt en de concurrentiestrijd nu volledig losbarst. Een stijging van de gemiddelde cpc's kan dus zeker niet uitblijven. Wil je deze stijging binnen de perken houden, streef je dus naar een zo kwalitatief mogelijke AdWords-campagne.

Een (klein) voordeel van deze wijziging is dat elke adverteerder nu met advertentie-extensies getoond kan worden. Aangezien dit ook een lichte invloed heeft op de kwaliteitsscore voeg je best sitelink-, locatie-, highlight- en andere AdWords-extensies toe.

De gevolgen voor SEO

Kort samengevat, minder zichtbaarheid. Waar je vroeger nog 3 - 4 organische resultaten above-the-fold kreeg, moet je nu al hopen op 2 organische zoekresultaten. Soms vindt Google het nu eenmaal relevanter om afbeeldingen, video's of Google Maps resultaten te geven in plaats van websitelinks (zie onderstaand voorbeeld). Dit betekent dus dat bijna iedereen gepusht gaat worden richting AdWords.

Google AdWords update

De gevolgen voor de gebruiker

Puur lay-out gewijs heb je ongeveer 50% witruimte, wat niet echt aantrekkelijk te noemen is. Daarnaast word je als consument ook bijna richting de websites van adverteerders gedwongen. Als AdWords-specialist is het misschien niet slim om te zeggen, maar meer en meer mensen zullen hierdoor ook de switch gaan maken naar ad blockers.

Update (31/03/2016): we hebben de resultaten van de AdWords-update even op een rijtje gezet.

Topics: Analytics, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten