Weg met de spam referrals in Google Analytics

Geschreven door op
Weg met de spam referrals in Google Analytics

Thank God (aka Google)! Na een dik jaar vechten tegen de spam referrals heeft Google een aanpassing doorgevoerd in Google Analytics. Momenteel biedt deze een oplossing die het leven van online marketeers & digital analysts wat makkelijker maakt. De resultaten van deze update zijn normaal gezien zichtbaar vanaf begin februari. Deze aanpassing werkt, net als andere middeltjes, niet retroactief.

Spam referrals

Wat zijn spam referrals?

Kort samengevat: bagger in je Google Analytics-account.

Iets meer kadering: Sessies die binnenkomen via verwijzend verkeer maar je Analytics-cijfers volledig overhoop gooien met een bounce rate van 100%. Ze zijn ook vaak te herkennen aan de locatie vanwaar deze referrals komen (vb: Rusland en VS). Sommige bots komen vaak zelfs niet op je website maar overlopen gewoon verschillende Analytics-ID's, dit zijn dan zogenaamde ghost referrals.

Hoe werd het opgelost vóór de Google-update?

Er waren verschillende mogelijkheden om de spam referrals uit je Analytics-gegevens te houden, die vaak ook daar de referrals werden opgemerkt. Onderstaande oplossingen zijn van makkelijk naar moeilijk gerangschikt:

Exclude bots & spiders

Door in je view-instellingen in Analytics "Exclude all hits from known bots and spiders" aan te vinken deed Google wat toen mogelijk was. Veel soelaas brengt dit niet, er wordt amper iets gefilterd van de grote spammers.

Analytics Bot filtering

Spam filterlijst van Simo Ahava

Dankzij de spamfilter van Simo voeg je automatisch filters toe aan je bestaande views in Analytics. Hierbij worden de belangrijkste spam referrers uit je Analytics-gegevens gehaald. Het leuke aan deze lijst is dat hij vaak geüpdatet wordt, het nadeel is dat je filters 3 maand na implementatie dus al wat outdated zijn.

Filter op hostnaam

Door zelf een filter toe te voegen waarin je alleen websiteverkeer opneemt dat ook écht op je site is geweest, haal je ook heel wat spam weg. Hiervoor ga je in je View naar Filter en maak je een nieuwe filter aan waarin je alleen verkeer naar je hostnaam (website) insluit.

GA Filter: Include hostname

Controleer het bezoek via Google Tag Manager

Als online marketing dudes zijn we om verschillende redenen fan van Google Tag Manager. Één reden hiervan is het uitfilteren van spamverkeer door middel van een extra custom dimensie. Door elk bezoek eerst even te checken kunnen we zo naar Analytics sturen of dit bezoek wel of niet moet meegeteld worden in de statistieken.

Lost de update van Google nu alles op?

Spijtig genoeg niet. Hoewel de meest bekende spammers nu uitgefilterd zijn zullen ze wel een manier vinden om na verloop van tijd terug op te duiken in je Analytics-resultaten. Daarnaast is er nog geen oplossing voor de andere spam-issues die Analytics momenteel nog bezoedelen. Alles goed in het oog houden blijft dus de boodschap.

 

 

Photo credit:

https://www.flickr.com/photos/63056612@N00/155554663

Topics: Analytics

Ook interessant om te weten