Google AdWords na de update

Geschreven door op
Google AdWords na de update

Op 22 februari besliste Google om AdWords-advertenties aan de rechterkant te verwijderen. Google wilde hiermee de look and feel van de zoekresultaten tussen mobiel en desktop gelijktrekken. Daarom worden er bovenaan maximum vier advertenties getoond, drie advertenties onderaan en als het kan Shopping-ads aan de rechterkant. De impact van deze update voor zowel betalende als organische zoekresultaten lichten we graag even toe (nu al onze excuses voor de overload aan cijfers en procenten).

Werkwijze

Om onze resultaten zo duidelijk & uniform mogelijk te houden hebben we gekeken naar het aantal clicks, impressies, CTR en CPC voor de advertenties op basis van Bovenaan versus Overig. Bovenaan zijn dus de advertenties boven de organische zoekresultaten (3 vóór de update, 4 er na). Overig rapporteert over alle andere posities (rechts vóór de update, onderaan na de update). We vergelijken volgende periodes: 8 t.e.m 21 februari en 29 februari t.e.m. 13 maart. Campagnes met extreme wijzigingen (zoals een stijging of daling advertentiebudget) of die inspelen op Batibouw en andere events hebben we uiteraard achterwege gelaten.

Impact voor Google AdWords

We deelden de cijfers ook nog even op in B2C en B2B resultaten om een volledig correct zicht te krijgen op de impact van de veranderingen.

B2C analyse leerde ons het volgende:

 • daling in clicks (vooral bij Overige positie: -19%)
 • daling van impressies (vooral bij Overige positie: -24%)
 • click-through-rate bovenaan blijft relatief gelijk (-3%)
 • click-through-rate voor ads die nu onderaan verschijnen stijgt mooi met een kleine 7%
 • cost per click bovenaan kent een lichte stijging van 4%
 • cost per click voor ads onderaan daalt met 7%

De grafiek hieronder toont het aantal clicks voor en na de update voor onze B2C-klanten. Minder advertentieslots zorgen dus duidelijk voor minder clicks.

[visualizer id="3831"]

B2B analyse gaf volgend resultaat:

 • stijging van clicks wanneer ad bovenaan staat: 14%
 • stijging van clicks op andere posities: 17%
 • de impressies van ads bovenaan stijgen met 21%
 • de impressie van ads die elders verschijnen dalen met 5%
 • click-through-rate bovenaan daalt met 6%
 • click-through-rate voor ads die nu onderaan verschijnen stijgt met 24%

Impact voor SEO

Ondanks het wegduwen van de organische resultaten (bij sommige zoekopdrachten zijn er geen organische resultaten meer above de fold) zien we een stijging in click-through-rate, bij vooral B2C waar er 15% vaker doorgeklikt wordt. Voor de B2B markt blijft de CTR nagenoeg gelijk, we zien een stijging van 2%.

Conclusie

Doordat er boven de organische zoekresultaten nu meer advertenties getoond worden (vier in plaats van drie) daalt de CTR van deze advertenties licht met 4%. Het omgekeerde zien we bij de Overige positie, waar de click-through-rate met een kleine 7% is toegenomen. Enkele redenen voor deze stijging zijn de verminderde concurrentie op de Overige positie (3 ipv 8) maar ook een duidelijkere visibiliteit, net boven de navigatie.

Maak je je zorgen over de prestaties van jouw campagne of organische resultaten na deze update? Neem even contact op en we helpen je graag verder!

Topics: Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten