Laat je leiden door intentie en niet (alleen) door demografie.

Geschreven door op
Laat je leiden door intentie en niet (alleen) door demografie.

Als marketeer, en dan zeker in de online sfeer, weet je dat er geen zekerheden zijn en dat je je door je data moet laten leiden. Langs de andere kant zijn we allemaal geneigd om ons doelpubliek in vakjes te steken. Algemeen werkt dit ook heel goed, maar laat je dan niet heel wat liggen? Het recente artikel van Google Why Consumer Intent Is More Powerful Than Demographics beweert althans van wel.

Mis jij 70% van je potentiële mobiele shoppers?

Een tijd geleden blogden we al over de micro moments, een evolutie in zoekverkeer die maakt dat de customer journey volledig anders in kaart moet worden gebracht voor mobiele gebruikers. Inspelen op de intentie van de gebruiker op het juiste moment en de juiste plek is hier cruciaal. Die intentie is niet noodzakelijk synoniem met kopen. Gebruikers gaan on-the-go ook heel vaak op zoek naar informatie, advies, inspiratie of reviews.

Het voorbeeld dat Google hier aanhaalt is meteen heel stereotiep. Beeld je in dat je een game developer bent en een nieuwe topgame in de markt wil zetten. Generalisatie leert ons dat alle gamers binnen de demografische cirkel van de 18 tot 34 jaar oude mannen vallen. Volgende statistiek zal je dan misschien ook verbazen.

micromoments demografie gamers
Wanneer je de gebruikers bekijkt die op YouTube effectief interesse tonen in aan games gerelateerde content ligt dit percentage nog lager. Wanneer je via video ads enkel de mannen tussen 18 & 34 zou targeten, loop je mogelijk 71% van je doelpubliek mis.
Dit heeft natuurlijk veel te maken met de populariteit van online games en sterke toename in heel diverse content rond games. Je kan tutorials of reviews bekijken, wegzakken bij hilarische filmpjes van Conan o'Brien die GTA V ontdekt en zelfs wereldkampioenschappen in pakweg Counter Strike bekijken. Ook toegankelijkere (handheld) consoles zoals de Wii & Nintendo DS en de andere types games die hiervoor ontwikkeld werden hebben bijgedragen aan de toenemende populariteit van games.
Dit gegeven heeft vanzelfsprekend ook een weerslag op interesse targeting. Stel dat je de doelgroep 18-34 jarige mannen wil bereiken en redeneert van te targeten op Youtube videos rond games, dan ga je een veel breder publiek bereiken dan verwacht.

Welke generalisatie zou jou klanten kunnen kosten?

Niet enkel het doelpubliek van de gamers zou je kunnen verrassen. Ook wanneer het gaat om sport, renovatie en verzorgingsproducten zullen de cijfers je vakjesgeest verbazen.

En wanneer je baby producten aan de man (ha) wil brengen, wie zou jij dan targeten? Het eerste dat logischerwijze in je opkomt zijn vrouwen tussen de 25 & 40. Wrong! Of toch niet helemaal juist. Uit een onderzoek van Google naar mobiele shoppers en beïnvloeders blijkt dat maar liefst 40% van de babyproductkopers zelf geen kinderen hebben.
Straffer nog, voor de beïnvloeders ligt dit percentage op 52%. In dit geval spreken we dan van de familie en vrienden van de ouders die op zoek gaan naar leuke cadeautjes. Volgens datzelfde onderzoek is de zoekresultatenpagina deze gebruikers hun eerste aanspreekpunt.

Always be there, but be useful!

In het kort? Zorg dat je overal bent waar je gebruiker je gaat zoeken. Of dit nu in de zoekresultaten op Google is (al dan niet betalend), via social media (vergeet Pinterest niet!) of op kanalen als YouTube of Vimeo.

Zorg voor nuttige content die je klant in elke fase van zijn zoektocht kan verder helpen. Inspireer en informeer je potentiële klanten op elk moment. Laat je leiden door de data uit de keyword planner en google trends om te bepalen hoe jij je klanten nóg bangelijker kan maken. In de woorden van Google: Intent beats identity. Immediacy trumps loyalty. Doe er je voordeel mee!

Topics: Adverteren, Psychologie

Ook interessant om te weten