Is Accelerated Mobile Pages (AMP) het waard?

Geschreven door op
Is Accelerated Mobile Pages (AMP) het waard?

Accelerated Mobile Pages (AMP) is één van de populaire topics van 2016 voor SEOs en Online Marketeers. Maar hoe belangrijk is het om uw website om te bouwen om AMP te ondersteunen?

Wat is Accelerated Mobile Pages?

Accelerated Mobile Pages zorgt door een aanpassing in de code dat de laadtijd van statische webpagina's enorm ingekort kan worden. Het is een gestripte versie van mobiele pagina’s die terug gaat naar de basis van HTML met beperkte dynamische content. De pagina's die door AMP-gevalideerd zijn worden gecached. Zo kunnen Google en third parties (Twitter, Instagram,..) altijd opteren om de gecachete versie van een mobiele pagina te tonen.

Wat zijn de voordelen van AMP?

Volgens Google laden websites met Accelerated Mobile Pages 15 tot 85% sneller dan normale mobiele sites. Aangezien de snelheid van een website sinds 2010 elk jaar belangrijker wordt voor uw mobiele ranking kan het misschien wel interessant zijn om AMP te gebruiken.

KissMetrics toonde al aan dat 40% van de mobiele gebruikers een webpagina verlaat als de laadtijd langer dan 3 seconden duurt. Bij gebruik van AMP op uw website kan voorkomen dat surfers afhaken door mobiele gebruikers een geoptimaliseerde versie van uw website voor te schotelen.

nieuws carousel google

Daarnaast heeft Google ook de AMP-gebaseerde "top stories" nieuwscarousels uitgerold in 12 verschillende landen (Verenigde Staten, Brazilië, Duitsland, Spanje, France, Verenigd Koninkrijk, India, Indonesia, Italië, Mexico, Japan en Rusland). Wel belangrijk om mee te geven is dat je voor de goede orde ook gebruik moet maken van schema.org om je artikel of video op de juiste manier te labelen. Hoewel voorlopig enkel nieuwssites in aanmerking komen om op de carousel te verschijnen bestaat de kans dat dit later uitgebreid wordt. Hierop voorbereid zijn kan een potentieel grote toename van gebruikers betekenen.

Welke nadelen brengt AMP mee?

Door het gebruik van AMP HTML beschik je maar over een beperkte set van JavaScript instructies. Aangezien JavaScript bij 93,4% (11 Mei 2016) van de websites aanwezig is, zal het niet altijd even gemakkelijk (en soms onmogelijk) worden om je site te optimaliseren zonder belangrijke functies te verliezen. Functies zoals: commentaren, formulieren en pop-ups zijn al zeker niet mogelijk.

Momenteel zijn slechts 20 ad netwerken (zoals AdSense, Doubleclick, ...) geïntegreerd in AMP HTML. Dit zorgt ervoor dat ads uit advertenties buiten deze netwerken nog niet verschijnen op geoptimaliseerde websites. De reden hiervoor is dat advertentie netwerken één van de grote boosdoeners waren bij het traag laden van websites. Google eist dat enkel snelle en asynchrone ads vertoond worden op AMP pagina’s.

De afhankelijkheid van Google voor het gebruik van AMP kan ook in de toekomst ook problemen opleveren. Hoewel AMP open source is, zijn er critici die zich vragen stellen bij de samenhang van de interesses van Google (het bedrijf) en de richting waar AMP naartoe gaat.

Daarnaast is AMP nog niet zo wijd verspreid, hoewel je misschien vorderingen maakt in de resultaten van Google.com. Zoekmachines zoals Bing, Yahoo en Google.be houden er momenteel nog geen rekening mee. Het is ook niet zeker of de andere bedrijven buiten Google hier ook ooit rekening me zullen houden.

Wanneer AMP gebruiken op uw website?

Als uw website enkel statische content bevat is het zeker aangeraden om AMP te gebruiken voor de mobiele versie, dit zal enkel voor positieve resultaten zorgen.

Bevat uw website dynamische content dan gaat u functionaliteit moeten inruilen voor snelheid. Als u JavaScript voor noodzakelijke functies gebruikt kan u beter niet overschakelen naar AMP. Wordt het enkel gebruikt voor onbelangrijke functies, dan kan het misschien wel interessant zijn om over te stappen. Een juiste beslissing nemen is dus niet altijd even makkelijk, maar kan er wel voor zorgen dat je een beentje voor te staan op uw concurrenten.

Topics: Mobile, Psychologie, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten