Google Tag Manager by bakerMEN

Geschreven door op
Google Tag Manager by bakerMEN

Je website tracken met Google Analytics is een no-brainer. Voor ons is tracken via Google Tag Manager (GTM) dat ook.

Wat doet Google Tag Manager?

GTM laat het toe om extra tracking toe te voegen aan je website zonder developers te moeten passeren. Denk hierbij aan het in kaart brengen van clicks op je e-mailadres, downloads of het bekijken van embedded YouTube-videos. De iets meer ervaren Tag Manager-gebruikers kunnen clicks omzetten naar virtuele pageviews en ook custom dimensies meegeven op basis van extra voorwaarden.

Daarnaast kan je ook extra stukken code afvuren op bepaalde pagina's van je website. De meest voorkomende tag die wij extra pushen is de Facebook pixel. Deze houdt de conversies bij waardoor het opzetten van remarkting-campagnes makkelijker is. Ook je pixels voor Twitter, A/B-testing, AdRoll,... kan je gemakkelijk toevoegen via Tag Manager.

Hoe werkt het?

Je installeert GTM door eenmalig de Google Tag Manager-snippet net na de openende tag van elke pagina te plaatsen. Daarna is het een kwestie van elk extra stukje code op de juiste pagina af te vuren door de juiste voorwaarden in te stellen in de GTM-interface. De verzameling van al je tags, triggers en variabelen noemen we een container.

De container volgens bakerMEN

Om al onze rapportage en inzichten zo uniform en volledig mogelijk te houden, hebben wij een standaard GTM-container die we voor zoveel mogelijk klanten implementeren. In onze basic GTM meten we:

  • Clicks op e-mailadressen
  • Clicks op telefoonnummers
  • Downloads van files (pdf, afbeeldingen, Excel,...)
  • Clicks op externe links
  • Views van embedded YouTube-videos (met dank aan St├ęphane Hamel). Let op! Hiervoor moet je ?enablejsapi=1 toevoegen achter elke embedcode

Heeft deze blogpost jou overtuigd om GTM te implementeren? Good call!

Topics: Analytics

Ook interessant om te weten