Nieuwe website lanceren: SEO 101

Geschreven door op
Nieuwe website lanceren: SEO 101

Begin op tijd met SEO

Bij het vernieuwen van een bestaande website is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met SEO. Waarom is dit zo belangrijk bij een redesign? Kort gezegd: Je hebt véél te verliezen.

Je website doet het goed op Google: hoge rankings voor verschillende keywords. Dit levert natuurlijk veel organisch verkeer dat je liever niet kwijtspeelt. Door SEO in het achterhoofd te houden bij het bouwen van je nieuwe website kan je de volgende dip in organisch verkeer vermijden.

Grafiek slechte SEO redesign

 

Zoals je ziet op de grafiek is het organisch verkeer bijna gehalveerd. Een daling is snel ingezet, uit het SEO-dal geraken is dan weer een stuk moeilijker. Wil je dit vermijden op jouw website? Dan kan je best het volgende doen:

Audit je oude website

Ken je website vanbinnen en vanbuiten vooraleer je begint met veranderingen toe te passen. Welke site structuur gebruikt je huidige website en hoe ga je dit overbrengen naar je nieuwe?

SEO Crawl

Crawling zet de structuur van je website op kaart zodat je makkelijk probleemgebieden kan vinden. Het helpt bovendien ook met alle metadata uit je website to halen en deze te gaan controleren op eventuele SEO fouten.

Informatie halen uit de SEO Crawl

Nu je alle data hebt van de crawl is het ook belangrijk om deze te begrijpen en aanpassingen aan je nieuwe website aan te brengen waar nodig. Hieronder zijn de belangrijkste opgesomd, maar dit zijn niet de enige data die je uit de crawl kan lezen en verbeteren.

Website metadata en structuur

Hoe ziet de metadata er momenteel uit? Zijn er hier al grote fouten die je best niet overbrengt naar de nieuwe website? Dit lezen we allemaal af uit de metadata die de crawl ons voorschotelt.

Pagina Titels en Meta Beschrijving

Hoe zien de pagina titels er uit? We kijken hier vooral naar ontbrekende, dubbele, te lange of korte titels. Je kan deze fouten best vroegtijdig aanpakken. Zoek dezelfde problemen bij de meta beschrijving.

Heading Tags

De voornaamste heading is de <h1> tag. Er mag slechts één <h1> title-tag voorkomen per pagina, maar er moet er wel altijd één zijn. Deze mag ook niet dezelfde zijn als <h1>tags op andere webpagina’s. Je hoofdtitel beschrijft de inhoud van je pagina en gebruikt altijd de meest relevante zoekterm voor de content op die specifieke pagina. Dubbele titels betekenen dat je twee pagina’s hebt met dezelfde content en je deze best samenvoegt tot één pagina. De overige heading tags (<h2>,<h3>,...) mogen meerdere keren voorkomen op dezelfde pagina.

HTTP status codes

Ga op zoek in de data naar de verschillende status codes. Breng alle 301 en 302 redirects in kaart, deze komen later zeker van pas. Noot: vermijd 302 redirects zoveel mogelijk, tenzij voor tijdelijke verwijzingen.

Verschijnen er toevallig 404 redirects? Zorg dan zeker dat deze verdwijnen op de nieuwe website. Te veel 404 errors kunnen zorgen voor een verlies van ranking op de totale website.

http status code errors

Semantic HTML

Worden er canonical tags (correct) gebruikt? Slecht gebruik van canonical tags zorgt voor een vicieuze cirkel waardoor die pagina’s niet ranken in Google.

Een meertalige website? Gebruik zeker de hreflang tag en correcte structuur!

Bevatten alle afbeeldingen een ALT-tag met een zeer korte beschrijving?

Een SEO-Crawl van je website voorziet je van bijna al deze informatie. Jij moet ze zelf nog enkel lezen en correct interpreteren om verbeteringen toe te passen op je nieuwe website.

Manuele SEO Optimalisaties

Er zijn natuurlijk ook enkele technische factoren die je moet nakijken die niet in een SEO Crawl zitten. Deze zullen handmatig nagekeken en geoptimaliseerd moeten worden. Hieronder enkele voorbeelden.

XML Sitemap en Robots.txt

De XML sitemap en Robots.txt zijn aparte webpagina’s op je site die Google (en andere zoekmachines) aantonen wat jij belangrijk vindt en welke pagina’s je wel en niet wilt laten verschijnen tussen de zoekresultaten.

On- en Off-site Duplicate Webpagina’s

Hebben sommige pagina’s dezelfde content als andere? Hoewel het onmogelijk is om 100% unieke content te hebben. Volledig of bijna volledig duplicate pagina’s zorgen voor lagere rankings op Google voor deze pagina’s. Teveel duplicate content en Google kan je volledige website bestraffen en slechter laten scoren op de zoekresultaten pagina.

301 Redirection Plan Opzetten

Een slecht opgezet 301 redirection plan is in de meeste gevallen de boosdoener bij een grote daling van organisch verkeer. De resultaten hiervan zijn te zien op de grafiek aan het begin van de blog. Vanuit een SEO standpunt is dit dus de belangrijkste factor van een nieuwe website.

Waarom is een 301 redirection plan zo belangrijk? Elke pagina op een website heeft een bepaalde waarde. Neem bijvoorbeeld de volgende pagina: https://bakermen.com/search-engine-optimization (Originele url). Deze pagina heeft een bepaalde autoriteit voor keywords zoals “seo Antwerpen” en staat voor deze zoekterm dan ook op de eerste plaats bij Google.

Stel dat wij onze website redesignen en de URL structuur van deze pagina aanpassen naar https://bakermen.com/seo (Nieuw). Door een 301 redirect in te stellen dan zeggen we aan Google en bezoekers dat deze pagina is verhuisd naar de nieuwe URL.

Hierdoor blijft de autoriteit behouden en zal de nieuwe pagina nog steeds uitstekend ranken voor bijvoorbeeld het keyword “seo Antwerpen. Als we hier geen 301 redirect instellen zorgt dit voor 404 error bij het opzoeken van de originele pagina.. Onze bangelijke ranking voor deze keywords zou dan ook verloren gaan.

Herinner je nog de 301 redirects die je op kaart moest zetten? Deze zullen ook geoptimaliseerd moeten worden zodat er geen 301 redirect chains ontstaan.

Oude content

Heb je een pagina op de oude website waarvan er geen nieuwe versie bestaat? Maak nog altijd gebruik van 301 redirects. Stuur deze dan naar de pagina die net erboven staat in rangorde. In het geval van het voorbeeld van de bakeMEN SEO pagina zou dit onze homepagina zijn. Stel dat de orginele url bakermen.com/online-marketing/search-engine-optimization was, dan maak een 301 redirect naar bakermen.com/online-marketing.

Dit betekent niet dat je oude content moet verwijderen en hier 301 redirects voor moet maken. Je staat er misschien niet bij stil hoe veel organisch verkeer oude webpagina’s nog kunnen leveren. Deze oude pagina’s redirecten naar meer algemene pagina’s zou wel eens kunnen zorgen voor een verlies in organisch verkeer.

Organisch verkeer SEO redesign

Opvolging van de website

Je website is volledig geoptimaliseerd, wat nu? Hoewel je misschien denkt dat alle problemen zijn weggewerkt kan het altijd zijn dat er hier en daar iets over het hoofd gezien is. Een degelijke opvolging van de veranderingen is dus zeker en vast essentieel. Zo ben je er snel bij in geval er zich een probleem voordoet en verlies je zo weinig mogelijk verkeer.

Google Search Console

De Google Search Console (Vroeger: webmaster tools) is één van de belangrijkste tools om je nieuwe website op te volgen. Afhankelijk van de vernieuwingen zal je hier ook enkele settings moeten aanpassen.

De Search Console is ook héél belangrijk om problemen met de nieuwe website op te volgen. Werkt de XML sitemap? Blokkeert robots.txt iets te veel of net te weinig? Vindt Google nog 404 errors? …

Tracking van nieuwe website

Een correcte tracking van sessies en opvolging van ingestelde doelen via bijvoorbeeld Google Analytics is altijd nuttig. Met de implementatie is dit nog belangrijker. Merk je ineens een groot verlies aan organische bezoekers voor een bepaald keyword? Aan de hand van de data die Analytics voor jou verzamelt kan je snel bijsturen waar nodig!

Pro tip: bij implementatie van een nieuwe website raden we aan om je Analytics code via Google Tag Manager te implementeren. Een handige en snellere manier om alle stukjes nodige trackingcode (zoals bijvoorbeeld ook event-tracking en de Facebook-pixel) te beheren in 1 handige container.

Topics: Analytics, Online Marketing, Psychologie, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten