Niemand klikt op Google Advertenties

Geschreven door op
Niemand klikt op Google Advertenties

Een onderzoek heeft aangewezen dat 92% van de Belgen via een zoekmachine op zoek gaat naar informatie over producten en diensten om deze aan te kopen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer bedrijven het nut van zoekmachine advertenties in zien. En op dat gebied blijft Google in ons land toch de belangrijkste speler (94,1% van de Belgen gebruikt Google minstens 1 keer per week).

Er blijft echter veel scepsis bestaan over het al dan niet effectief zijn van deze advertenties. Google blijft de ruimte voor advertenties immers uitbreiden, groter maken of prominenter op de pagina weergeven. Maar in hoeverre beïnvloeden deze advertenties ook iemands zoektocht? WordStream zocht het uit en de resultaten zijn verbluffend.

Voor commerciële zoekopdrachten (queries die in verband gebracht worden met een aankoop intentie) is het aantal clicks op advertenties dubbel zo groot (64,6% vs 35,4%) als op organische resultaten! Dit betekent niet dat de meerderheid van de clicks op advertenties gebeurt, uiteraard blijven de organische zoekresultaten de belangrijkste bron van clicks. Maar niet elke zoekterm is relevant voor marketeers.

Voor commerciële zoekopdrachten (bv waterproof digital camera) nemen de advertenties maar liefst 85% van de above-the-fold pixels in. Dit weerspiegelt zich dan ook in de clicks waarbij de eerste 3 advertenties (die boven de organische resultaten) goed zijn voor 41% van de clicks en nog eens 20% gaat naar de advertenties rechts van de organische resultaten.

Bovendien blijkt uit eye-tracking onderzoek dat meer dan de helft van de Google gebruikers advertenties niet kan onderscheiden van de organische resultaten.

De steeds toenemende aanwezigheid van advertenties maakt het moeilijker om goed te scoren op SEO-gebied. Toch gaan SEO en SEA hand in hand. Door zowel hoog te scoren in de advertenties als in de organische resultaten komt je website immers twee maal voor in de resultaten.

Werk je graag samen met een Premier Google AdWords Partner?

Topics: Adverteren, Google AdWords

Ook interessant om te weten