Our job is never done – Hoe wij campagnes bangelijk maken (en houden) – Deel 2: Facebook

Geschreven door op
Our job is never done – Hoe wij campagnes bangelijk maken (en houden) – Deel 2: Facebook

In onze vorige blog heb je kunnen ontdekken hoe wij een Adwords campagne bangelijker maken. Naast Adwords adverteren we voor onze klanten ook massaal op Facebook. Veel mensen denken dat Facebook Advertising synoniem staat voor een klik op blauwe 'boost' knop. Wij gaan véél, véél verder dan dat. Is Facebook Advertising volledig nieuw voor jou? Dan raad ik je aan om deze blog even door te nemen:

https://bakermen.com/blog/2635/hoe-werkt-adverteren-op-facebook.html

Gelezen? Oké, dan gaan we een stapje verder.

Hoe onderhoud je een Facebook campagne?

De focus bij zowel een Facebook als een Adwords onderhoud ligt op de kwaliteit van de campagnes. Welke advertenties scoren het best bij je gekozen doelpubliek? Tijdens een onderhoud ga je deze in kaart brengen en zorg je ervoor dat enkel de best presterende advertenties of advertentiesets geactiveerd blijven.

Op advertentiesetniveau

Targeting is key. Bereik je de juiste mensen? Via welke manieren selecteer je de 'juiste' mensen? Bij een onderhoud ga je hier kijken naar enkele belangrijke factoren. Afhankelijk van de gekozen doelstelling van de ad ga je hier kijken naar de kost per klik of engagement, conversie, ... . Een lage kost duidt op hoge kwaliteit/hoge relevantie. We raden je zeker aan om verschillende advertentiesets aan te maken.

Remarketing + lookalike

Als je een Facebook pixel op je website hebt staan, kan je deze gebruiken om doelgroepen te creëren in Facebook. Zo kan je iedereen die je website in de afgelopen 30 tot 180 dagen heeft bezocht bijhouden in een doelgroep. Hetzelfde kan je doen met maillijsten van je bestaande klanten en gegevens van appgebruikers. Wanneer je minstens 100 mensen in deze doelgroep hebt verzameld, kan je hier een lookalike van maken. Facebook zoekt dan +- 60.000 profielen die sterke gelijkenissen hebben met de opgegeven doelgroep. (Met gelijkenis ingesteld op 1%)

Wij raden je zeker aan om voldoende gegevens te verzamelen voor je een lookalike maakt. Als je van 100 mensen 60.000 maakt, is de relevantie ver te zoeken. Doe je dit van 5.000 of misschien zelfs 10.000 mensen geeft dit een volledig andere doelgroep. Patience is dus zeker key hier ;).

 Interesses + demografische gegevens - exclusions

Heb je een inzicht in de interesses van je gewenste doelgroep? Zijn er bepaalde pagina's die ze liken, zijn er gelijkaardige bedrijven, merken waar ze fan van zijn? Wel, deze kennis kan je gebruiken om een doelgroep op te stellen. We raden ook aan om hier demografische gegevens aan toe te voegen. Bijvoorbeeld: mensen die fan zijn van Nutella en een job hebben in de branche 'Onderwijs en bibliotheekwezen'. Zijn er bepaalde profielen die je zeker niet wilt in je doelgroep? Sluit deze dan zeker uit! Bijvoorbeeld: mensen die net een nieuwe job hebben, (Levensgebeurtenissen > Nieuwe baan).

• Volg de prestatie & demografische gegevens op.

FacebookFacebook1
• Analytics is jouw beste vriend :-) Hoe gedragen de bezoekers vanuit Facebook zich op de website? Is dat wat je wil bereiken met de campagne? (Gebruik de URL builder van Google om de juiste parameters aan je links te hangen om je campagnes correct te tracken)

• Beoordeel je resultaten op basis van betrokkenheid als dat de doelstelling van de campagne is. Die resultaten zullen vind-ik-leuks, reacties, gedeelde berichten, enzovoort zijn. Ze geven dus weer hoe betrokken je doelgroep is bij je post.


• Beoordeel je resultaten op basis van websiteklikken als dat de doelstelling is van je campagne. Die resultaten bevatten het aantal websiteklikken, de frequentie van je post, enzovoort.


• Bekijk welke clickthrough rate het laagst is en welke CPC het hoogst is en schakel die advertentieset uit. Bij Facebook campagnes is een unieke clickthrough rate tussen 1% & 2% een normale clickthrough rate. Alles hierboven duidt aan dat je goed bezig bent. In onderstaande afbeelding kunnen we dus besluiten dat de onderste advertentieset best kan worden aangepast of uitgeschakeld (laagste CTR & hoogste CPC).

CTR

Op advertentieniveau

Je krijgt van Facebook een relevantiescore op 10 voor elke advertentie die minstens 500 keer is weergeven. Hier kan je ook makkelijk zien welke advertentie er volgens Facebook het best aansluit aan je doelgroep. Als je doelstelling websiteklikken is, voeg dan zeker deze link toe in de tekst van je advertentie. Wij hebben al stijgingen van 25% gezien in de click trough rate, door de link die achter je afbeelding staat ook toe te voegen in de tekst. Is je link te lang? Gebruik dan goo.gl om deze url te verkorten en zo toe te voegen aan de advertentie.

• Bekijk ook welk advertentietype het meeste oplevert. Is dat een carrousel, video, canvas of een post met één afbeelding?
• Maak verschillende variaties van één advertentie. Verander de afbeelding, de tekst , de Call to actions.
• Bepaal de best presterende advertentie en maak deze op zijn beurt nog beter.

 

 

Topics: Facebook

Ook interessant om te weten