Bangelijk meten - Waar gaat jouw marketingbudget naartoe?

Geschreven door op
Bangelijk meten - Waar gaat jouw marketingbudget naartoe?

Tienduizenden euro’s smijten in offline campagnes is leuk! Jouw radiospot bereikte zo iedereen die op dat moment naar de radio aan het luisteren was. Je televisie commercial op ATV is heel Antwerpen opgevallen. Je advertentie in de zondagskrant werd sowieso gespot door iedereen die zondag naar de bakker ging. Reality check! Het is gemakkelijk om dat te geloven, maar échte cijfers over wie welke advertentie écht heeft bekeken ontbreken.

Wat leveren jouw campagnes je nu echt op? Zijn ze al die euro’s wel waard?

 

Million Dollar baby

Ye$$$, je kunt dus beter inzetten op bangelijke online marketing. Geen “Ik denk dat de campagne mij €1000 opleverde”, maar een “Hi, met €100 die ik in de Facebook campagne stak, bracht ik €4.000 in mijn kassa.” Zeker zijn van je uitgaven én opbrengsten moet vanzelfsprekend zijn. Met online marketing campagnes bewaar je dat overzicht tot in de details.

city-people-walking-blur

Niet alleen hou je betere controle op kost & inkomst, je campagnes zijn over het algemeen ook een stuk goedkoper. Met de €510 die het je kost om op de achterkant van een bus te adverteren voor een maandje, kan je online veel meer potten breken. Je bereikt misschien een minder breed publiek dan de bus die alle dagen in de file te bewonderen is, maar je hebt veel meer controle over je doelpubliek. Zo kan je je beperken tot de klant die voor jouw zaak en product het meest waardevol is. Less is more.

 

It’s all about that data

Heb je een e-commerce site? Dan zijn je uitgaven perfect te vergelijken met wat er online verkocht wordt op jouw site. Heb je een site die bezoekers naar de showroom wil brengen? Dan kijk je naar de bezoekers die een contactformulier verzonden of zich inschreven op de nieuwsbrief. “Maar bij die laatste situatie weet je nog altijd niet of de bezoekers daadwerkelijk in de showroom iets kochten.” Dat klopt! Maar je weet in ieder geval dat je uitgegeven euro’s iets opleverden.

Een verzonden contactformulier is al een goede stap richting een verkoop en een inschrijving voor de nieuwsbrief levert je een e-mailadres op, dat je opnieuw kan gebruiken voor Display- en Facebookcampagnes. Je kan altijd een monetaire waarde koppelen aan dit soort conversies. Je berekent dan welk percentage van contactformulieren uiteindelijk tot een verkoop leidt. Wat brengt zo'n verkoop je gemiddeld op en levert het terugkerende klanten op? Zo achterhaal je wat een formulier je waard is en kan je het budget dat je er in steekt op afstemmen.

Buikgevoel telt niet mee

Ook online campagnes kunnen soms de indruk geven dat ze meer opleveren dan dat ze eigenlijk doen. Als je een Display campagne start en het aantal bezoeken op de website enorm stijgt , geeft dat de indruk dat er meer gebeurt op de website en het je meer oplevert. Toch kan dat een vertekend beeld zijn als blijkt dat er amper conversies zijn. Op dat moment weten wij dat de campagne weinig meerwaarde biedt, al kan dat bij de adverteerder wel de indruk wekken dat het iets oplevert.

Bovendien kan het ook anders, als de conversies wel aantrekken maar de kwaliteit ervan volledig keldert. Veel aanvragen kan goed lijken, maar vaak is minder meer waard. Beter een relevante bezoeker op je contactpagina dan 10 die maar wat rond surfen op je site en niet geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Hoe meer je weet, hoe beter je kan optimaliseren. Je buikgevoel is op dat moment evenveel waard als vertrouwen op je horoscoop in de Flair.

Ja, maar het is een investering voor op lange termijn

Na de uitleg dat een campagne soms meer bezoeken oplevert, maar niet echt bijdraagt aan meer conversies, krijgen we soms te horen: “Maar we hebben dat gedaan, omdat het een investering is op lange termijn.” Als we dan kijken naar de assisted conversions en zien dat daar ook amper conversies staan, dan kunnen we voor de volle 100% besluiten dat de campagne je alleen maar geld heeft gekost. Offline halen dus!

Dus?

Data vertelt je echt alles! Veronderstellingen zijn nuttig, maar enkel als je ze met data kan staven. Stop met buikgevoel, data liegt niet. (Als je natuurlijk alles bangelijk en correct meet.)  Een campagne starten en tot in de details weten wat je hebt uitgegeven én wat het je opgeleverde? Ga online! Bekijk in een paar clicks wat het best werkt, het meeste oplevert en waar je dus best je geld aan geeft.

Topics: Adverteren, Analytics

Ook interessant om te weten