Hoe word jij getarget door Facebook?

Geschreven door op
Hoe word jij getarget door Facebook?

We hebben het allemaal al eens meegemaakt: je bent rustig aan het scrollen op Facebook en ziet plots een advertentie van bedrijven die producten of diensten aanbieden waar je nog geen tien minuten geleden online naar op zoek was. Of je krijgt een ad rond een programma waarvan je de Facebookpagina net hebt geliket.

Why am I seeing this?

Je deelt onbewust of bewust heel veel informatie met Facebook. Dat maakt dat het sociale netwerk de mogelijkheid biedt om heel gedetailleerd te adverteren. Dat kan soms heel griezelig overkomen.

Facebook heeft dan ook nieuwe online portalen gelanceerd waarmee ze gebruikers wil geruststellen door ze meer uiteg aan te bieden over de targeting. Daarnaast heb je zelf ook controle over bepaalde instellingen. Zo probeert Facebook ervoor te zorgen dat de advertenties zo nuttig en relevant mogelijk zijn voor hun gebruikers.

How about nope!

Je krijgt als gebruiker de kans om zelf te kiezen wat je relevant vindt en wat niet. Verschijnt er een advertentie te vaak? Of vraag je je af waarom je juist voor die ad getarget wordt? Die feedback kan je aangeven door rechts bovenaan de advertentie op het pijltje te klikken.

facebook advertentietargeting

Je krijgt dan dit soort melding:

facebook preferences

Enerzijds zie je de info van de desbetreffende advertentie, maar kan je ook aangeven of je interesse hebt in (in dit geval) online shopping. Er is een ruime targeting waar bijna alle advertenties gebruik van maken.

Via de demografische gegevens kan je als gebruiker getarget worden op basis van je opleiding, je voormalige of huidige job, je relatiestatus, je reisgedrag, je huishoudelijke samenstelling, hoe oud je kinderen zijn, etc.

Je kan hier ook nog doorklikken naar je Ad Preferences om eens te checken in welke vakjes Facebook je heeft gestoken.

facebook ad preferences instellingen

Hier krijg je een overzicht van voor welke van je likes je kan getarget worden. Je kan kiezen uit de verschillende like-categoriëen. Als je over het beeld van de interesse hovert, krijg je ook te zien waarom je aan deze interesse gekoppeld bent. Je kan ook doorklikken naar potentiële ads die je zou kunnen te zien krijgen, maar dit is niet voor alle interesses mogelijk.

example adverts facebook ad preferences

Een mogelijke ad die we te zien krijgen op basis van deze interesses zie je hieronder. Facebook geeft je daar nog eens de keuze aan te geven of je deze advertentie-interesse wil behouden.

ad preferences advertentievoorbeeld

Onder al je likes zie je ook nog de adverteerders die jouw contact info hebben en de adverteerders van wie je de websites bezocht.

 

adverteerders met je contact info facebook

adverteerders op wiens website je bent geweest

Check het gerust voor jezelf via de Ads Preferences

And that’s not all!

Er zijn nog heel wat factoren waar Facebook van op de hoogte is. Zo weten ze welk toestel dat je gebruikt (gsm, iPad, of laptop), het merk van je gsm en je type internetconnectie (3G, 4G of wifi).

Ook je gedrag kunnen ze aan de hand van een aantal factoren oppikken. Ben je iemand die vaak reist? Of bijna al zijn aankopen online doet? Dan is Facebook daarvan op de hoogte. Het is namelijk zo dat Facebook je kan volgen op het web indien je op dat moment bent ingelogd met je Facebook account. (Tot voor kort zelfs zonder dat je ingelogd was, tot onze regering hier een stokje voor stak.)

Kortom?

Zo krijgt het sociale netwerk dus een mooi overzicht van welke pagina’s je bezoekt en waar je interesses ongeveer liggen. Door gebruik te maken van Facebook geef je toestemming om die informatie over je te benutten. Je hebt als gebruiker een opt-out, maar dat is enkel het geval wanneer de adverteerder in kwestie de optie aanbiedt.

Te creepy voor je? Dat Facebook je informatie gebruikt is onvermijdelijk. De enige optie om dat te voorkomen is het verwijderen van je account. Maar dat betekent ook dat je die superleuke Friyay-post van je vrienden niet meer kan liken. Jammer!

Win-Win voor adverteerders & gebruikers

Bij elke aanpassingen aan hun systeem en algoritme roept Facebook dat het voor de user experience is. Telkens opnieuw worden er ook vragen gesteld over in hoeverre Facebook de privacy van haar gebruikers waarborgt. Algemeen staat bakerMEN daar nogal sceptisch tegenover, maar deze keer zijn we wel enthousiast. Het is voor beide een win-win situatie.

Als gebruiker krijg je de kans om nutteloze en irritante advertenties uit je feed te weren en heb je daar steeds een controle op. Enkel de voor jou relevante berichten zouden dan nog mogen overschieten. Als adverteerder weet je dan weer net iets zekerder dat je het juiste doelpubliek te pakken krijgt en meer potentiële klanten bereikt.

Topics: Adverteren, Facebook

Ook interessant om te weten