[Deel 1] Hoe Google Search Console gebruiken als SEO tool - Search Appearance

Geschreven door op
[Deel 1] Hoe Google Search Console gebruiken als SEO tool - Search Appearance

google search console functiesDe meeste SEO (Search Engine Optimalisatie) tools kosten handenvol geld. Gelukkig zijn er ook nog enkele gratis tools die je kan gebruiken om je te helpen in de analyse om je website hoger te ranken op Google.

Er wordt vaak gediscussieerd onder SEO experten wat de must-have tools zijn voor elke website. Hoewel de meningen vaak verschillen, over één ding zijn we het allemaal eens: Google Search Console is onmisbaar.

Wat is Google Search console?

GSC, vroeger “Google Webmaster Tools” of GWT genoemd, is een gratis service van Google die meer inzicht in je website aanbiedt. Zo kan je de indexering status, optimalisaties voor de zichtbaarheid van je website, en veel meer controleren.

Aangezien er zoveel te zeggen valt over Google Search Console zal deze blogpost slechts een deel zijn van het totale plaatje: De zoekopmaak. De rest van deze artikels zal je in de komende weken kunnen ontdekken.

Wat gaan we hier bespreken?

 1. Gestructureerde gegevens
 2. Visuele kaarten
 3. Gegevens markeren
 4. HTML-Verbeteringen
 5. Sitelinks
 6. Accelerated Mobile Pages

 

Zoekopmaak

Het zoekopmaak gedeelte helpt met het vertonen van je website in de zoekresultaten (SERP - Search Engine Results page).

Dit gaat van verbeteringen om hoger te ranken tot de zichtbaarheid van je website promoten door gebruik te maken van ‘rich snippets’.

Gestructureerde gegevens

Gestructureerde gegevens is informatieve data die je op je website in de HTML code zet bij items die je extra in de verf wil zetten. Dit markeert je content, wat het makkelijk maakt voor Google en andere websites om deze data beter te begrijpen en categoriseren.

Bekijk het onderstaande voorbeeld. Dit zijn de eerste 4 organische resultaten als ik op “stoofvlees recept zonder bier” zoek.

gestructureerde gegevens snippet

Wat valt je hier op? Resultaten 1 & 4 bevatten beiden een afbeelding, en resultaat 4 bevat daarnaast ook de rating en duur van de bereiding. Hier zou je eventueel nog eens de calorieën en andere data aan kunnen toevoegen.

Op welk resultaat zou jij klikken? Voor mij ziet resultaat 4 er toch iets beter uit dan de anderen.

Dit is een voorbeeld van hoe ‘rich snippets’ je organisch verkeer kunnen verhogen zonder van ranking te veranderen.

Momenteel ondersteunt Google de volgende rich snippets:

 • Artikels (AMP-Only)
 • Lokale Zaken
 • Productinfo
 • Muziek
 • Recepten
 • Reviews
 • TV & Films
 • Videos

Dit lijkt misschien niet veel op het eerste zicht, maar als je hier gebruik van maakt zal je zien hoeveel informatie je eigenlijk kunt toevoegen aan je website.

Hoe maak je gebruik van gestructureerde data? Ga naar schema.org en vraag aan je developer om alle nodige ‘rich snippets’ te implementeren. Gebruik je een CMS, dan kan het zijn dat hier plugins/modules voor bestaan.

Hoe helpt Google Search Console met gestructureerde data? Het vertelt je of Google en andere crawlers je data correct interpreteren. Hier kan je nagaan of alles correct is ingevuld.

gestructureerde data

Met de tool kan je ook nagaan hoeveel gestructureerde gegevens google op je website gevonden heeft over tijd. Heb je veranderingen op je website uitgevoerd? Kijk dan zeker eens naar deze tool.

 

Visuele Kaarten

Visuele kaarten of ‘Rich Cards’ werken zoals gestructureerde data. Het verschil? Ze zijn visueel nog aantrekkelijker. Kijk zelf maar op de afbeelding hieronder.rich cards of visuele kaarten

Afbeelding: https://webmasters.googleblog.com/2016/05/introducing-rich-cards.html

Zo maak je je content niet enkel nog aantrekkelijker op de zoekresultatenpagina van Google, maar kan je ook nog eens hoger verschijnen in een carousel of infobox. Momenteel kan je visuele kaarten voor het volgende gebruiken:

 • Recepten
 • Evenementen
 • Producten
 • Reviews
 • Cursussen

Hoe maak je gebruik van visuele kaarten of ‘rich cards’? Vraag je developer weer om stukjes code (ld+json) toe te voegen aan de pagina’s. Verwijs hem dan naar dit document van Google voor meer technische uitleg.

rich cards json ld

Hoe helpt Google Search Console met visuele kaarten? Het informeert je over foutieve kaarten en hoeveel kaarten je nog kan verbeteren. Het geeft je ook een tool om live data te testen.

rich cards google search console

Gegevens Markeren

Gegevens markeren werkt zoals gestructureerde data met één groot verschil: Je hebt geen developer nodig én hoeft niets in de HTML code van je website te veranderen. Simpel dus?

Deze tool heeft natuurlijk wel zijn limieten. Je moet alle pagina’s individueel markeren. Heb je dus een website met duizenden pagina’s, dan is dit misschien niet de beste oplossing.

Er is wel een optie “Deze pagina en andere soortgelijke pagina's taggen”, maar deze werkt niet altijd 100%.

Hoe maak je gebruik van Gegevens Markeren?

 • Klik op “Start Markeren”
 • Geef de URL in en te markeren type data
 • Dan geeft Google je pagina weer met een tool om alles te markeren
 • Bekijk deze video voor meer informatie

Hier kan je meer informatie vinden over de 'Data Highlighter' voor lokale bedrijven.

 

HTML-verbeteringen

HTML-verbeteringen geeft de problemen die Google tijdens het crawlen gevonden heeft. Hoewel dit zeker niet alle technische optimalisaties bevat, is het toch een zeer handige tool om belangrijke HTML fouten op te sporen.

Zoals je op de afbeelding kan zien geeft het meer informatie over:

 • Duplicate, te lange of te korte meta beschrijvingen
 • Ontbrekende, duplicate, te lange, te korte en niet-informatieve pagina titels
 • Problemen bij content die je niet wilt laten indexeren

html verbeteringen search console

Hoe maak je gebruik van HTML-Verbeteringen?

HTML-verbeteringen is een lijst van alle fouten die Google heeft gevonden. De bedoeling is dus om deze fouten op je website te verbeteren. Je kan dan ook doorklikken voor meer info over de fouten.

Wat zijn nu juist de juiste lengtes van titels en beschrijvingen?

 • Titels mogen tot 612 pixels breed zijn. Dit betekent dus dat je onder de 65-70 tekens moet blijven (spatie telt mee!).
 • Beschrijvingen mogen tot 150-160 tekens gaan. Meer? Dan worden ze afgeknipt op het einde.

 

Sitelinks

In AdWords kan je zelf kiezen welke sitelinks je wilt gebruiken. In de organische resultaten genereert Google zelf de meest relevante (volgens google) sitelinks. Sitelinks komen in twee vormen.

Je hebt de title-only sitelinks:

koken sitelinks

Maar je hebt ook de title + description sitelinks:

sitelinks seo

Hoe verkrijg je sitelinks? 

Google gaat kijken naar de structuur van je website en zal hier in hiërarchie proberen vast te stellen. Hoe duidelijker deze hiërarchie is voor Google, hoe meer kans je maakt dat deze sitelinks verschijnen.

Naast hiërarchie gaat Google ook kijken naar de autoriteit van je website en hoe relevant je sitelinks zijn voor de zoekopdracht.

Heb je complete autoriteit over een zoekterm. Zoals koken.vtm.be heeft voor de zoekterm "vtm koken", dan kan je title + description sitelinks te zien krijgen. Heb je geen complete autoriteit maar je staat toch op de eerste pagina? Dan kan het zijn dat je title-only descriptions krijgt.

Het voordeel van deze sitelinks is dat ze extra plaats innemen op de zoekresultaten pagina (SERP). Dit maakt je "snippet" aantrekkelijker en duwt de competitie enkele pixels naar beneden.

Hoe helpt Google Search Console met Sitelinks?

(Met de sitelinks tool van Google Search Console kan je (helaas) geen sitelinks aanmaken, maar kan je ze wel degraderen. Zo kan je zorgen dat bepaalde pagina's niet getoond worden, wat dan plaats maakt voor andere pagina's om gezien te worden.) Noot: Het verandert allemaal zo snel in onze online wereld! Helaas heeft Google deze functie ondertussen op pensioen gestuurd. Ze geven wel een aantal aanbevelingen die ervoor zouden moeten zorgen dat enkel de juiste sitelinks vertoond worden.

 

Accelerated Mobile Pages

Het gebruik van Accelerated Mobile Pages kan de laadtijd van je website enorm reduceren op mobiele toestellen. Lees hier meer over Accelerated Mobile Pages

Hoe helpt Google Search Console met Accelerated Mobile Pages?

De AMP tool van Google Search Console verhelpt de fouten die op je AMP-pagina's staan. Als je van plan bent om AMP te implementeren op je website is het zeker belangrijk om dit goed op te volgen.

 

Ontdek hoe je je zoekverkeer kan inzetten voor SEO.

Topics: Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten