De valkuilen van Google AdWords fouten: Search campaigns

Geschreven door op
De valkuilen van Google AdWords fouten: Search campaigns

Bij het opzetten van een AdWords campagne zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Het kan soms erg complex zijn waardoor mensen vaak Google AdWords fouten maken. 

Of je er nu als bedrijf winst of verlies uit haalt, Google wint er altijd mee. Bedrijven betalen in veel gevallen nog meer dan ze zouden moeten voor de kliks die ze genereren. Probeer daarom van het begin om veel voorkomende fouten te vermijden en hou je campagnes in het oog. Een goede campagne betekent ook een goed onderhoud.

Wat zijn nu de dingen waar je voor moet opletten bij het opzetten van een Search Campagne? Dit zijn de tips onze tips als Premier Google AdWords Partner.

1. Houd Display en Search apart

Google biedt de optie aan om Search Network with Display Select campagnes op te zetten en probeert dat ook aan te moedigen. Op basis van je zoekwoorden worden placements gekozen waar je display ads op verschijnen. Toch is het in veel gevallen beter om dat niet te doen. Er is namelijk een groot verschil tussen de twee: je doelgroep bevindt zich niet in dezelfde fase. Terwijl je bij search campagnes gaat verschijnen voor mensen die actief naar gelijkaardige diensten of producten aan het zoeken zijn, is display beter voor retargeting en branding. Je bouwt de campagnes ook op een totaal andere manier op: je keuze in zoekwoorden, advertenties en doelgroep verschillen van elkaar.

2. All features

Bij het opzetten van een nieuwe Search Campagne zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Vergeet niet om het Campaign Type te veranderen van Standard naar All features. De standaardoptie houdt in dat je enkel basis targeting en budget opties hebt. Diezelfde opties worden veel uitgebreider bij All Features. Het zorgt ervoor dat je meer geavanceerde targeting kan toepassen en dieper kan ingaan op de ad scheduling, de ad delivery methods, etc.

Screen Shot 2016-10-26 at 09.25.26

3. Google Search Partners

In de automatische settings van Google AdWords staat bij Networks zowel Google Search Network als “Include Google Search Partners” altijd aangeduid. Je kan het tweede vanaf het begin uitschakelen, maar dat hoeft niet per se. Afhankelijk van je producten of diensten kan het Search Partners netwerk ook heel nuttig zijn. Test het uit en analyseer de resultaten. Merk je dat dit geen meerwaarde heeft, kan je dit altijd uitsluiten. Je krijgt hiervan een overzicht door bij Segment ‘Network with Search Partners’ aan te duiden.

Screen Shot 2016-10-26 at 09.27.28

4. Bid strategy

Bij het opzetten van een search campagne, is het instellen van een correcte bid strategy heel belangrijk. De instellingen staan standaard op Automatische CPC, maar dat verander je best naar Handmatige CPC. Hierdoor kan je zelf steeds controle houden over je budget en kan je zelfs per keyword kiezen hoeveel je bereid bent uit te geven voor een klik.

Screen Shot 2016-10-26 at 09.25.56

5. Shared budget

Naast de bid strategy, is het het budget natuurlijk ook belangrijk. Deze instellingen zijn afhankelijk van hoeveel je per campagne wil uitgeven. Heb je een budget van €60 per dag voor 3 verschillende campagnes? Dan is het essentieel om een Shared Budget in te stellen en te selecteren per campagne. Doe je dat niet, kan je gemakkelijk tot €180 uitgeven per dag voor de drie campagnes. Dit betekent niet dat je volledige budget elke dag opnieuw uitgegeven wordt, aangezien je per klik betaalt en je zelf kiest voor welke zoektermen je in aanmerking wil komen.

Screen Shot 2016-10-26 at 09.28.30

6. Ad Rotation

Pas bij de Ad Delivery ook je Ad Rotation aan. Via Ad Delivery bepaal je hoe snel je je budget per dag wil uitgeven. Je kan dat verspreid doen over heel de dag, maar ook snel laten gaan. De Ad Rotation is gericht naar het optimaliseren van je advertenties. Je past daarom best de Ad Rotation van Optimize for Clicks naar Optimize for Conversions aan. Dit doe je in de meeste gevallen, tenzij je doelstelling kliks genereren is. Hiermee zorg je ervoor dat de ad die het best werkt voor conversies vaker wordt vertoond. Deze optie kan je wel pas toepassen indien je minstens 30 conversies in de laatste 30 dagen hebt gehad.

Screen Shot 2016-10-26 at 09.26.04

7. Taal en locatie

Om je doelgroep correct te targeten is het aanduiden van een taal en locatie ook nodig. AdWords zet de taal standaard op Engels, dus als je in het Nederlands of Frans wil gaan targetten in België moet je die aanpassen. Ook de locatie dient aangepast te worden naar bv. België of Nederland. Wil je toch iets specifieker targetten en enkel de mensen in Antwerpen bereiken? Dat kan. Pas je locatie dan aan naar “People who live in”. Wil je mensen bereiken die op bezoek willen komen in Antwerpen? Ook dat kan. Je kan niet alleen de inwoners afbakenen, maar ook mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in de stad.

Screen Shot 2016-10-26 at 09.25.44

8. Volg niet alle suggesties van Google

Als je een nieuwe AdWords campagne opstart, krijg je allerlei suggesties van Google om je campagnes te verbeteren. Ook al ken je er zelf nog niet veel van, probeer dat zo vaak mogelijk te vermijden, want niet alles dat ze suggereren is goed voor je. Je kan op verkeerde plaatsen vertoond worden of gelinkt worden aan irrelevante zoektermen. Adverteren op Google doe je met vallen en opstaan: probeer zelf zoveel mogelijk uit te zoeken hoe en waar het beter kan. Google heeft namelijk de neiging om Broad Keywords te suggereren. Het klinkt allemaal heel mooi: je advertentie wordt vertoond bij iedereen die zoekt naar gelijkaardige zoektermen. Dat voordeel heeft ook meteen z’n nadeel: het match met alles dat er een beetje op trekt. Vaak zijn het zoektermen die veel te breed en irrelevant zijn. Investeer daarom in een grondige Keywordresearch.

9. Focus niet alleen op CTR

Een hoge CTR is natuurlijk belangrijk en een indicatie dat je advertentie werkt. Maar je mag je er ook niet blind op staren. Kijk ook naar andere dingen zoals Conversion Rate, de Return on Ad Spend en Impression Share. Die laatste wordt vaak vergeten, hoewel het toch één van de belangrijkste is. Je krijgt hierdoor een indicatie van hoe goed je advertentie het doet tegenover die van concurrenten.

10. Gebruik Branded Campagnes enkel indien nodig

Sommige bedrijven vinden het nodig om op hun eigen merknaam te adverteren. Dat is enkel in sommige gevallen nodig. Komen alle resultaten bij jou terecht? Dan is dit niet nodig. Is dat niet het geval en zie je dat er concurrenten op jouw naam adverteren? Dan raden we je aan om dat ook op je eigen merknaam te adverteren.

Werk samen met ons aan je Google AdWords campagnes

Topics: Google AdWords

Ook interessant om te weten