Google Search Console voor beginners


Leestijd: 4 minuten

Geschreven door op
Google Search Console voor beginners


In deel 1 hebben we besproken hoe de zoekopmaak je kan helpen beter te scoren in Google Search Console. Nu kijken we hoe het zoekverkeer gedeelte een handige tool voor jouw website kan zijn.

De zoekverkeer tab in Google Search Console bevat de volgende tools:

 1. Zoekanalyse
 2. Links naar je site
 3. Interne links
 4. Handmatige acties
 5. Internationale targeting
 6. Mobiele bruikbaarheid

Zoekanalyse Rapport

Het zoekanalyse rapport geeft meer informatie over hoe je website scoort op de zoekresultaten pagina. Hier vind je het aantal clicks, vertoningen, click-through rate en positie in terug. Die kan je gaan filteren op basis van geografische locatie, pagina's, en veel meer. De data die je in deze rapportage kan zien, gaat 2 tot 90 dagen terug.

Google Search Console voor beginners
Op de bovenste rij vinden we klikken, vertoningen, CTR en positie terug. Hier selecteer je welke data je wilt vertonen op de grafiek en in de tabel.

kliks

 • Klikken: Hoeveel keer heeft iemand op jouw website geklikt vanuit de zoekresultaten pagina (enkel organisch verkeer)?
 • Vertoningen: Hoeveel keer was jouw site zichtbaar op de zoekresultaten pagina?
 • CTR (click-through rate): Dit is de klikken/vertoningen ratio weergegeven in procent.
 • Gem. positie: Wat is de gemiddelde positie van je website-url voor bepaalde zoekopdrachten?

Hieronder vind je alle filters terug. Zo krijg je een dieper inzicht in bepaalde pagina's, keywords, locaties, etc.

filters search console

 • Zoekopdrachten: Hiermee kan je specifieke keywords filteren of vergelijken. Gebruik deze filter om meer inzicht te krijgen in bepaalde zoektermen. Zo kan je gemakkelijk zien hoe de keywords die "Antwerpen" bevatten scoren en of je hier een tandje bij moet steken.
 • Pagina's: Wie de pagina's filter gebruikt, filtert de URLs of vergelijkt twee pagina's met elkaar (handig voor A/B split testing). Gebruik deze functie om je goede, middelmatige en slecht presterende pagina's te vinden. Gebruik dan enkele SEO optimalisaties op de slecht presterende pagina's om meer bezoekers binnen te krijgen.
 • Landen: De landen filter is enkel nuttig als je verschillende landen target. Zo kan je de prestaties van keywords in het ene land vergelijken met een ander. Heb je een e-commerce site die zowel in België als Nederland levert? Hier kan je meer inzicht krijgen in hoe de website in elk land presteert. Hierdoor kan je optimalisaties toepassen waar nodig.
 • Apparaten: Met de apparaten filter kom je meer te weten over specifieke apparaten (desktop, tablet en mobiel). Soms kan er een groot verschil zijn in rankings en CTR op desktop en mobiel. Met deze filter kom je te weten welke optimalisaties je moet gaan uitvoeren om meer bezoekers via een bepaald apparaat binnen te halen 
 • Zoektype: De zoektype filter laat je weten via welk type zoekopdracht mensen op je site belanden. Zo kan je filteren op web, afbeelding en videobestanden. Heb je bijvoorbeeld een kleding e-commerce site? Dan kan het zeker zijn dat veel bezoekers binnenkomen via afbeeldingen op Google Images. Als dit niet het geval is, kan je de afbeeldingen optimaliseren om zo meer bezoekers via Google te krijgen.
 • Datums: Met de datum filter kan je alle data tot 90 dagen terug zien. Je kan ook twee maanden met elkaar vergelijken om te zien welke pagina's/keywords zijn gedaald of gestegen. Heb je recent enkele veranderingen uitgevoerd op je website? Vergeet dan zeker niet alle data te vergelijken.

Links naar uw site

Hier vind je alle links en anchor teksten die naar je website verwijzen.

links naar uw site

Deze rapportage is héél belangrijk om te zien of je het target geweest bent van spam. Zo kan het zijn dat er honderden of duizenden backlinks tussen zitten die je SEO in de put trekken. In dit gedeelte kan je al deze links toevoegen en een disavow lijst aanmaken die je hier kan submitten. Wel oppassen met die disavow lijst: Verkeerde URLs toevoegen kan ook zorgen voor een drop in rankings.

Daarnaast krijg je hier ook een heel goed inzicht in wat voor websites er juist naar je linken. Deze informatie kan helpen met het uitzoeken van niches om nieuwe kwaliteit backlinks te behalen.

Interne links

Hier vind je alle interne links van je website terug.

Waarom is dit belangrijk voor SEO?

 • Veel interne links naar dezelfde pagina is een teken dat die pagina belangrijk is. Hiermee zeg je eigenlijk tegen Google welke pagina's je zelf zou willen ranken.
 • Heb je enkele belangrijke pagina's met slechts een paar interne backlinks? Dan moet je iets aan de structuur van je website veranderen, zodat je kan optimaliseren. Of je werkt natuurlijk meer aan de interne linking van je website.
 • Zitten er hier pagina's tussen die een 404 error weergeven? Zorg er dan voor dat die 404's geredirect worden of dat de link op verwijzende pagina verwijderd wordt.

Handmatige acties

Hier kom je te weten of je een penalty gekregen hebt voor het gebruiken van blackhat technieken.

Het komt niet vaak voor, maar soms kan het algoritme van Google zelf niet bepalen of je website de regels heeft gevolgd. Dan gaat een werknemer van Google je website handmatig onderzoeken om te zien of er blackhat technieken gebruikt zijn. Manuele penalties zijn strenger dan algoritmische. Zo kan je website gemakkelijk uit de zoekopdrachten pagina verdwijnen.

Als je de gerapporteerde problemen oplost kan het zijn dat Google je website "restored". Je moet hier wel een request voor indienen.

Je kan de richtlijnen voor webmasters op Google zelf even doornemen om te zien wat wel en niet mag.

Internationale targeting

Dit gedeelte is enkel nodig als je website is opgesplitst in meer talen of landen.

internationale targeting

Dit is dus zeker handig als je zowel in Vlaanderen als Wallonië zaken voert. Hiervoor moet je gebruik maken van de hreflang="x" tag.

Maak je gebruik van een gTLD (.com, .eu, .net, .info) dan kan je hier ook het land selecteren van je doelgebruikers. Maak je gebruik van een ccTLD (.be, .nl, .fr) dan zal het land automatisch geselecteerd zijn en kan je dit niet veranderen. Je zal wel nog altijd gebruik moeten maken van hreflang="nl" om aan te tonen of de taal van de pagina in het Nederlands is.

Als er fouten zijn in je hreflang tags kan je deze hier terug vinden. 

Mobiele bruikbaarheid

Deze rapportage biedt u inzicht in problemen met de mobiele bruikbaarheid van uw website. Als je website problemen heeft op mobiele apparaten kan je een minder goede positie krijgen in de zoekresultaten.

mobiele bruikbaarheid

Pas wel op, dit gaat enkel over gebruiksgemak. Er kunnen nog altijd problemen zijn op mobiele toestellen die Google niet detecteert of belangrijk genoeg vindt om hier weer te geven.

Aangezien er elk jaar meer mobiele zoekopdrachten zijn, is het belangrijk dat uw website mobiel bruikbaar is.

Conclusie

Het zoekverkeer gedeelte van Google Search Console is dus belangrijk voor het volgende:

 • Dieper inzicht in prestatie van keywords/pagina's op Google
 • De linking structuur van je website en het opsporen van spam backlinks
 • Als je website bestaat uit meerdere talen, of meerdere landen target
 • Het gebruiksgemak op mobiel

 Klaar voor een bangelijke Search Engine Optimization campagne?

 

Topics: Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten