De 6 stappen in Keyword Research

Geschreven door op
De 6 stappen in Keyword Research

Keyword ResearchBij het opzetten van je website is het belangrijk om in je achterhoofd te houden voor welke zoektermen je gevonden wilt worden. Gebruik deze zoekwoorden in je teksten, titels en beschrijvingen van je pagina's.  Maar hoe weet je nu welke zoekwoorden potentiële klanten gebruiken? Dit ontdek je door op voorhand een grondige Keywords Research uit te voeren. We doorlopen even hoe je dit het beste aanpakt.

Stap 1: Stel een lijst op met zoektermen

Maak zelf een uitgebreide lijst met zoekwoorden die relevant zijn voor je onderneming. Waarop zou je zelf zoeken als je op zoek bent naar je product? Maak gebruik van je intuïtie, de voorbeelden van concurrenten, data uit Google Analytics, zoeksuggesties van Google etc. En vergeet uiteraard ook de synoniemen niet. Handig hiervoor zijn websites als synoniemen.net.

Je verkoopt bijvoorbeeld veranda's in Boom. Dan kan je zelf al van start gaan met zoektermen als: veranda en veranda's. Tik deze eens in in Google en bekijk de advertenties van mogelijke concurrenten. Welke woorden combinaties duiken daar op? Bekijk de suggesties die Google geeft voor veranda a..., veranda b..., veranda c..., etc. Uiteindelijk kom je op een lijstje met volgende termen: veranda, veranda's, aanbouwen, aanbouwsel, luifel, veranda's prijzen, veranda's pergolas, veranda's antwerpen, veranda boom, veranda met openschuivend dak, verandazonwering, ...

Als je reeds enkele Adwords campagnes hebt lopen kan je de data die je daar verzamelt uiteraard ook gebruiken bij het samenstellen van je lijst. Dan heb je immers een goed idee van welke keywords aanslaan en welke goed converteren.

Stap 2: Breidt de lijst uit

Aan de hand van Google's Keyword Tool of andere andere handige programmaatjes zoals Wordtracker en Keyword Discovery kan je op basis van jouw lijst relevante zoektermen bekijken. Je krijgt te zien op welke verwante termen mensen effectief zoeken en hoe groot dit zoekvolume juist is. Hou er wel rekening mee dat Google's zoekvolumes geen exacte wetenschap zijn en dat je ze louter kan gebruiken om de relevantie van zoekwoorden te vergelijken.

Stap 3: Verdeel je lijst in categorieën

De lijst die je nu hebt samengesteld kan je beginnen onderverdelen in verschillende categorieën. Elke categorie representeert een specifieke target group. Hoe je deze opstelt hangt af van product tot product. Dit moet je dus zelf kunnen inschatten. Zo heb je bijvoorbeeld mensen die op op zoek zijn naar informatie over veranda's, mensen die prijzen willen vergelijken of mensen die reeds weten dat ze bij jou (of een concurrent) willen kopen.

Maak minstens een onderscheid tussen branded en non-branded keywords. Maar ook product types, verschillende merknamen en informatief of commerciëel getinte zoektermen zijn veel voorkomende categorieën.

Stap 4: Rangschik op prioriteit

Je kan alle zoekwoorden per categorie rangschikken op hun "belangrijkheid". Deze belangrijkheid kan je bepalen aan de hand van bijvoorbeeld de zoekvolumes van elk keyword. Of volgens de competitie voor elke term. Zo is het soms interessanter om voor een alternatieve term beter te scoren dan in de middelmaat te eindigen bij de populairste termen. Denk maar aan het onderscheid tussen "fiets" en "velo". Of het verschil tussen een Amazon die "dvd's" target en een lokale videowinkel die zich toespitst op "dvd's in zoersel".

Per categorie kan je zo ongetwijfeld een hoop keywords schrappen waarvan de zoekvolume's te klein zijn. De overgebleven keywords neem je mee bij het copy writing en link building. Hoeveel keywords dit zijn verschilt weer van website tot website. Voor sommigen blijven slechts een 25-tal relevante keywords over (in ons voorbeeld met de veranda's is dit erg waarschijnlijk) terwijl voor grotere websites 100den zoekwoorden relevant kunnen zijn.

Stap 5: Koppel zoekwoorden aan landingspagina's

Je kan de verschillende zoekwoorden beginnen koppelen aan de pagina's waar ze het meest relevant voor zijn. Soms zijn dit reeds bestaande pagina's en volstaat het om deze pagina's te gaan aanpassen zodat die bepaalde zoekterm regelmatig voorkomt op de pagina (vergeet ook je page titles en meta descriptions niet). Maar het kan evengoed zijn dat je via je keyword research op nieuwe onderwerpen botst die nog niet aanwezig zijn op je website. Dan bouw je hiervoor best een eigen landingspagina.

In ons voorbeeld kan de veranda verkoper bijvoorbeeld al wel een onderscheid op zijn website hebben voor de verschillende merken van veranda's waar hij dan ook die branded zoektermen aan koppelt. Maar hij had nog geen pagina met wetgeving rond de plaatsing van een veranda. Hiervoor maakt hij een aparte landingspagina die heel de wetgeving nader toelicht en de optie biedt om meer informatie te krijgen via een brochure aanvraag.

Stap 6: Herbekijk je lijst regelmatig

Het kan nuttig zijn om je lijst met zoektermen regelmatig opnieuw te bekijken. Dit kan je bijvoorbeeld doen aan de hand van Analytics data of de gegevens van je Adwords campagnes. Vooral voor zoektermen die seizoensgebonden zijn kan dit interessant zijn.

Wij hebben bijvoorbeeld de gewoonte ingebouwd om maandelijks een check te doen van de zoektermen en waar nodig aanpassingen te doen.

Topics: Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten