Advertising is Dead. Long Live SEA.

Geschreven door op
Advertising is Dead. Long Live SEA.

Traditionele marketing is dood. De toekomst is aan de online marketing, goed nieuws voor Premier Google AdWords Partners zoals wij. Deze stelling klinkt crue en, ik geef toe, is ook te zwart-wit Bovendien is hij niet origineel maar schaamteloos overgenomen van Tom Himpe. De boodschap die ik wil meegeven is dan ook dezelfde als die van Himpe: de traditionele marketing uitingen zijn gedateerd en hebben moeite om hun effectiviteit te bewijzen. Het publiek wordt overrompeld met opdringerige reclamefolders en promotieacties. Deze zijn zo talrijk dat er sprake is van reclame-moeheid. Mensen proberen steeds bewuster reclame te ontwijken en staan argwanend ten opzichte van commerciële boodschappen. De tijd waarbij een marketing afdeling kon werken zoals in het onderstaande filmpje is voorbij.

Een enquete van Deloitte heeft aangetoond dat maar liefst 20% van de senior marketeers niet gelooft in de effectiviteit van hun eigen marketing acties. En dit terwijl maar liefst 81% van de CEO's van die bedrijven marketing als de key driver voor groei beschouwen. Is marketing een grote luchtbel die op springen staat? Staan al die senior marketeers binnenkort op straat?

Nee, wij geloven steevast in marketing. Maar er is wel dringend nood aan een shift in denkwijze. Momenteel houden marketeers nog te vaak vast aan traditionele strategieën waarbij ze ervan uitgaan dat als ze voldoende geld in een put smijten de klanten wel zullen volgen. Er wordt te weinig stil gestaan bij het aantonen van resultaten en de Return on Investment (ROI).

Laat dit nu net één van de sterke kanten zijn van Search Engine Advertising. Elke klik kan gevolgd worden en de opbrengst van elke euro die je investeert kan nagegaan worden. Bovendien kan dit ook gekoppeld worden aan traditionele marketing acties. Gebruik campagne url's en ga het effect hiervan na in je web analtyics. Zo kan je eenvoudig de ROI van een televisie- of radiospot, print advertentie en een SEA campagne vergelijken.

Maar SEA heeft nog meer voordelen ten opzichte van traditionele marketing technieken. Zo is de aankoop van advertentie ruimte véél goedkoper. Je betaalt geen duizenden euro's om op een pagina in de krant te verschijnen, maar je betaalt per effectieve klik op je advertentie. Dit betekent dat je enkel betaalt per geïnteresseerde bezoeker. Bovendien bepaal je zelf de grenzen van je budget, of dit nu 5 of 500 euro per dag is. De aankoop van Search Engine Ad's is dus niet enkel voorbehouden aan grote merken.

Daarnaast bepaal je zelf ook de looptijd van je SEA campagne. Verkies je een korte maar intensieve campagne? Steek al je budget dan in enkele weken. Of ben je liever heel het jaar door aanwezig in de zoekresultaten? Spreid je budget dan over gans het jaar. Doordat je zelf volledig de controle over je advertenties behoudt kan je eenvoudig aanpassingen doen. Op die manier kan je experimenteren met verschillende advertenties of kan je de campagne bijsturen naargelang de seizoenen of speciale gelegenheden.

Doordat je op het internet adverteert is je publiek ook vele malen groter dan je met eender welke tv spot of print campagne kan bereiken. Je bent niet langer beperkt tot je eigen stad of land. Als je dit wilt, kan je klanten bedienen in Australië, Amerika en China. Bovendien kan je je campagnes eenvoudig targetten op locatie, taal en keyword. Zo weet je exact welk publiek je bereikt en hoe je hen wilt aanspreken. Doordat je adverteert op keywords die relevant zijn voor jouw producten bereik je bovendien enkel geïnteresseerde klanten en dring je jezelf dus niet op aan consumenten die toch geen boodschap hebben aan jouw advertenties.

Als conclusie willen we dus meegeven dat er binnen marketingafdelingen dringend een shift nodig is van de traditionele marketing naar online marketing. Online marketing kan de traditionele marketing ondersteunen en versterken. Bovendien biedt SEA heel wat voordelen ten opzichte van andere marketing kanalen en opent het deuren naar nieuwe afzetmarkten en klanten. We sommen zen nog eens voor je op:

  • ROI kan aangetoond worden
  • Goedkopere advertentieruimte
  • Toegankelijk voor iedereen
  • Controle over je eigen advertenties
  • Groter bereik
  • Eenvoudig en gericht targetten
  • Enkel geïnteresseerde klanten bereiken

Topics: Adverteren, Google AdWords

Ook interessant om te weten