Zwanger? Kondig het aan op Facebook

Geschreven door op
Zwanger? Kondig het aan op Facebook

Timeline Event op Facebook: Expecting a Baby

Het is dinsdag, tijd voor een nieuwe SEA-post. Al moeten we eerlijk zijn, vandaag hebben we het niet over Zoekmachine Advertenties maar over Social Media Advertenties. Facebook voegde begin deze maand namelijk enkele nieuwe 'events' toe aan de timeline. Wat op het eerste zicht misschien een leuke extraatje lijkt is echter een grote stap in Facbook's advertentie strategie.

In blijde verwachting....

Als je gaat kijken in je timeline publisher zie je in het drop down menu onder Life Events nu Expecting a Baby staan. Daar kan je ingeven voor welke datum je uitgerekend bent en of het een jongen of een meisje is dat je verwacht. Maar je kan ook nog extra informatie toevoegen zoals wie de vader is, een locatie (hier kan je zelf uitmaken of dat de toekomstige geboorteplaats is of de verwerkingsplaats), een beetje meer uitleg en enkele foto's (zoals een zwangerschapstest of een echografie).

Geef aan dat je in verwachting bent op Facebook.

Wanneer je dit publiceert verschijnt het meteen in je timeline als een levensgebeurtenis waardoor al je vrienden dit kunnen zien. Daarnaast zal het ook verschijnen in de Celebration Sidebar van je vrienden op de uitgerekende datum.

Je kon eerder al in Facebook aangeven dat je een baby verwacht door het ongeboren kind toe te voegen aan je family members. Maar dit is een veel ingrijpendere verandering die ook meer gepusht wordt naar je vriendenlijst én Facebook's data beter structureert.

Toekomstige ouders targetten

Deze aanpassing kan een grote stap betekenen in het uitbouwen van Facebook's advertentie model. Je kan al een half jaar advertenties targetten op 'expecting parents' maar zoals we hierboven al zeiden was die data niet echt gestructureerd en ging het voornamelijk om giswerk van Facebook's kant.

Nu kan Facebook zeer exact zeggen wie er in verwachting is, wie de moeder en de vader is en in welk stadium van de zwangerschap iemand zich bevindt. Dit is voor adverteerders natuurlijk een goudmijn. Zij spelen handig in op de onzekerheden van ouders en toekomstige ouders. Een ouder wilt immers enkel het beste voor zijn/haar kind en is al snel geneigd té veel te kopen dan té weinig. Want dat laatste zou een ramp zijn en van hem/haar een slechte ouder maken. Hierdoor is Parenting een miljarden industrie, net zoals dating en huwelijken. Zaken waar Facebook eerder al op inspeelde.

Uiteraard maakt deze nieuwe release het niet alleen mogelijk om ouders in spé te targetten met advertenties van buggies, zwangerschapslessen etc. Ook hun vriendenkring kan op deze manier getarget worden.  Komt de bevalling dichterbij? Dan wil je als verkoper van pluchen beesten toch verschijnen in de vriendenkring van de toekomstige ouders. Jij hebt immers hét perfecte cadeau voor een pasgeborene...

Wij zijn alvast benieuwd of de nieuwe optie ook effectief zal aanslaan bij toekomstige ouders. Wil je immers wel met iedereen delen dat je zwanger bent (en zo blootgesteld worden aan advertenties)? Tenslotte is dit iets erg persoonlijk en weet je nooit op voorhand of het wel volledig volgens de verwachtingen verloopt.

Topics: Social Media

Ook interessant om te weten