SEO bewust bloggen


Leestijd: 2 minuten

Geschreven door op
SEO bewust bloggen

SEO bloggen: Hoe optimaliseren voor zoekmachines?

Een succesvolle blog heeft uiteraard kick-ass content nodig. Maar dat is niet het enige. Om succesvol te zijn heb je ook nood aan lezers. Om deze mensen te bereiken is het belangrijk dat je bij het schrijven de zoekmachines in je achterhoofd houdt. We geven je hier enkele tips om SEO bewust te bloggen.

Doe aan internal linking

Zoekmachines houden rekening met het aantal links die naar je pagina verwijzen, dit noemt men de link equity van je pagina. Zo gaat Google pagina's hoger waarderen als veel externe links naar deze pagina verwijzen. Hierbij kijkt Google ook naar de context van deze links, de links moeten immers kwalitatief zijn.

Door je blogposts onderling naar elkaar te linken wordt de link equity van je posts onderling verdeeld en dit is positief voor je SEO. We kunnen dit duidelijker uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Je hebt 1 erg populaire blogpost geschreven waarnaar 100den andere websites verwijzen. Deze post zal een hoge link equity hebben en hoger scoren in zoekmachines. Je andere blogposts geraken echter niet verder dan 4 links. Deze hebben een lage link equity. Wanneer je populaire post echter ook naar deze pagina's verwijst, gaan de zoekmachines hen hoger inschatten. Zoekmachines redeneren immers: een veel gewaardeerde pagina verwijst naar een bepaalde pagina, deze pagina moet dus ook belangrijk zijn.

Internal linking kan een erg tijdrovende bezigheid zijn. Gelukkig hebben de meeste blogging-tools plugins om dit proces te automatiseren. Zo heeft WordPress bijvoorbeeld een 'related posts' plug in.

Hanteer een platte structuur

De architectuur van een website heeft ook invloed op je SEO. Doorgaans vertrekt een 'webcrawler'of 'spider' van een zoekmachine op de hoofdpagina van je website. Daar volgt hij alle links die hij tegenkomt en indexeert deze pagina's. Wanneer een spider echter meer als 3 keer moet doorklikken vooraleer hij een bepaalde pagina tegenkomt wordt deze pagina al snel als "onbelangrijk" beschouwd. Hierdoor scoren deze pagina's lager in de zoekresultaten en soms worden ze zelfs helemaal niet opgenomen.

De regel voor een goede SEO luidt dus als volgt: hoe platter de structuur van je website, hoe beter je pagina's geïndexeerd worden door zoekmachines. Gelukkig hebben de meeste blogs van nature uit een platte structuur waarbij alle posts toegankelijk zijn vanaf hun homepage.

Voorkom het indexeren van overbodige pagina's

Je wilt wel dat je artikels en de homepagina van je blog terug te vinden zijn in Google, maar andere pagina's heb je misschien liever niet in de zoekresultaten. Denk maar aan een 'about me'-pagina of een privacy policy e.d. Deze pagina's moet je instellen als noindex. Dit kan op verschillende manieren: plaats Disallow: /example-directory/example-page.html in het robots.txt bestand op je server of in de heading van je pagina's. Als je blogt met WordPress kan je ook de noindex plugin gebruiken.

Voor SEO doeleinden is het ook belangrijk dat je de archive-sectie van je blog als noindex instelt. Dit is immers een kopie van je blogposts en Google straft websites met dubbele content af door hen lager te laten scoren.

Ruim je blog op

Ga af en toe eens door je oude blogposts en durf diegene die ouder zijn als 2 jaar en geen bezoekers meer trekken te verwijderen. Deze kunnen immers nefast zijn voor je SEO. Als je ze liever niet verwijdert kan je ze ook altijd instellen als noindex. Op die manier halen ze de link equity van sterkere blogposts tenminste niet naar beneden.

Begin je titel met je kernwoord

De titel-tag is het belangrijkste element op een pagina om te optimaliseren voor bepaalde keywords. Zo heeft je post meer kans om te verschijnen voor een bepaald keyword als dit woord als eerste staat in je titel-tag. Zorg er ook voor dat de andere posts die naar deze post linken dit bepaald keyword ook opnemen in hun anchor/link text.

Daarnaast is het regelmatig herhalen van je top-keyword ook nuttig. Zoekmachines baseren zich immers op de keyword density van een pagina om te bepalen of deze pagina al dan niet relevant is voor dit bepaald keyword. Maar overdrijf hier ook niet mee. Sommige zoekmachines straffen pagina's met een te hoge (lees spam-achtige) keyword density immers af. Doorgaans is een keyword density van 2 à 5% een goede richtlijn. De keyword density kan je hier nagaan.

ps: Het top-keyword van deze post is SEO met 2,02% keyword density.

Topics: Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten