Versnel je website

Geschreven door op
Versnel je website

Zoekmachines houden in hun ranking rekening met de laadtijd van je pagina's. Je hebt er dus alle baat bij om een snelle website te hebben. We overlopen hier enkele tips die handig kunnen zijn bij het versnellen van je website.

Kies een goede server

De laadtijd van je pagina wordt sterk beïnvloed door je hosting keuze. Sta hier dus goed bij stil vooraleer je je website online zet. Of als je al met een bestaande website werkt kan je een verhuizing naar een andere host overwegen. Meer tips over het kiezen van een goede host kan je terugvinden op thesitewizard.com.

Cachen, Compressie en Minify

Dynamische websites (websites die hun data uit meerdere databases halen) kunnen veel voordeel halen door cachen van hun pagina's toe te staan. Hierdoor wordt er een lokaal, statisch kopie van de pagina bewaard. Dit maakt dat bij een volgende bezoek niet alle bestanden opgehaald én verwerkt moeten worden. Wat dus enkele microseconden winst oplevert. Als je Wordpress gebruikt voor je website/blog is W3 Total Cache een aan te raden plug in.

Via gzippen wordt je website gecomprimeerd verzonden naar de gebruiker. De browser pakt de webpagina dan weer uit zodat deze toch volledig zichtbaar is voor de gebruiker. Dit is te vergelijken met het verkleinen en doorsturen van .zip bestanden. Tegenwoordig ondersteunen alle browsers gzipping en is er dus geen reden meer om dit niet te doen.

Via Minify kan je de code van je website ontdoen van alle overbodige informatie. Zo worden witruimtes tussen regels weggelaten en worden verschillende CSS en JavaScript bestanden samengevoegd. Dit verkort de laadtijd van je pagina.

Gebruik kleine afbeeldingen

Gebruik op je webpagina's geen grote, nutteloze afbeeldingen. Een mooie achtergrond foto van 6 megapixel kan je website zodanig vertragen dat bezoekers én zoekmachines afhaken vooraleer deze ingeladen is. Werk daarom altijd met thumbnails die eventueel doorlinken naar de grote, originele foto. Maar op die manier laad je pagina zelf wel snel.

Gebruik ook fotobewerking software zoals photoshop om je afbeeldingen te optimaliseren voor het web. Zo heb je een specifieke optie: "opslaan voor web en apparaten". Waarbij een lagere, maar nog steeds geschikt voor beeldschermen, resolutie wordt gebruikt.

Doe zelf de test!

Test je eigen website met Google's PageSpeed Insights tool. Je krijgt ook ineens enkele tips om te zien wat je kan verbeteren, geordend op prioriteit.

Topics: Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten