Durf "nee" te zeggen tegen Google

Geschreven door op
Durf "nee" te zeggen tegen Google

Google AdWords is een erg handige tool om je SEA campagnes mee te managen. Maar je mag niet vergeten dat Google een (gigantisch) bedrijf is dat als voornaamste doelstelling winst maken heeft. Dit betekent dat je best niet elke suggestie van Google zomaar klakkeloos over neemt. Wat zij als "verbetering" suggereren is soms enkel een verbetering voor Google's inkomsten, niet de jouwe. Als Premier Google AdWords Partner geven we graag meer uitleg.

CTR of Conversie optimalisatie?

Bij het opzetten van een Google AdWords campagne kan je aanduiden in welke mate Google je advertenties moet roteren. Standaard staat hier de "Optimize for clicks" functie aangeduid. Google kiest er dus automatisch voor om voornamelijk die advertenties te tonen waar het meeste op geklikt wordt.

Als je doel is om zoveel mogelijk bezoekers te lokken kan deze optie inderdaad interessant voor je zijn. Maar als je voornamelijk gericht bent op kwalitatieve bezoekers wil je uiteraard de advertenties tonen die het meeste kans hebben om tot een conversie te leiden.

Optimize ads for conversions

Google verkiest standaard de advertentie met het meeste kliks. Dit betekent voor hen immers het meeste inkomsten. Maar voor jou betekent de conversie optie het meeste inkomsten. Zorg er dus voor dat je deze aanvinkt!

Broad match?

Google omschrijft 'Broad Match'als volgt: "Advertenties automatisch weergegeven voor relevante varianten van uw zoekwoorden, ook als deze termen niet voorkomen in uw zoekwoordlijsten. Zo kunt u meer bezoekers naar uw website trekken, hoeft u minder tijd te besteden aan het samenstellen van zoekwoordenlijsten en kunt u uw geld vooral besteden aan zoekwoorden die werken"

Omdat dit zo voordelig voor je is (tijdsbesparend, meer bezoekers etc) stelt Google Broad Match dan ook als default in wanneer je nieuwe zoektermen toevoegt aan je campagne. Maar is dit wel echt in je voordeel?

Google zelf beweert dat hun broad match systeem je geen onnodig geld zal kosten. De ervaring leert ons echter het tegendeel. Google filtert inderdaad de zoektermen eruit die geen kliks opleveren. Maar toch noteren we vaak kliks op onze advertenties voor totaal irrelevante zoekopdrachten. Het is niet de eerste keer dat iemand die op zoek is naar een nieuwe lens voor z'n PlayStation klikt op een advertentie voor contactlenzen.

Bovendien verlies je voor een groot deel de controle over waar je advertenties getoond worden. Zo kan je advertentie voor "camera's" via broad match ook getoond worden voor "sexy cam babes".

Onze raad: gebruik zo weinig mogelijk brede zoektermen. Deze kunnen interessant zijn in het begin van een campagne om het zoekgedrag van je doelgroep te leren kennen. Maar volg dit dan nauw op en voeg regelmatig negative keywords toe. Voeg zoekwoorden die wél relevant zijn toe als phrase & exact. Zo kan je de brede zoektermen geleidelijk aan afbouwen. Phrase & Exact leveren bovendien ook betere CTR-ratio's en bezorgen je dus een hogere quality score.

Topics: Adverteren, Google AdWords

Ook interessant om te weten