De zoektocht naar een inkomstenmodel

Geschreven door op
De zoektocht naar een inkomstenmodel

Facebook doet naarstig zijn best om een succesvol business model op poten te krijgen. Dit maakt dat ze op regelmatige basis met nieuwe, experimentele, inkomstenbronnen op de proppen komen. Sinds de 'mislukte' beursgang staan ze immers onder grote druk om een solide inkomstenmodel voor te kunnen leggen aan de aandeelhouders.

Digitaal, maar toch niet helemaal

Tot nu toe rekende Facebook voornamelijk op "ouderwetse" advertentie modellen voor hun inkomsten. Ouderwets omdat Facebook advertenties op dezelfde principes steunen als Tv of krantenadvertenties. Facebook biedt de adverteerders een lijst aan van type mensen, die adverteerder vinkt enkele vakjes aan en Facebook toont de advertenties aan die doelgroep. Net zoals tv stations adverteerders de kans bieden om het juiste doelpubliek te bereiken aan de hand van de tv programma's die dat specifieke publiek aantrekken.

De resultaten van dergelijke campagnes waren dan ook niet meteen indrukwekkend. In vergelijking met Google AdWords ligt de click trough rate (CTR) vele malen lager, en vaak is de cost per click (CPC) hoger. De digitale vertaling van traditionele advertentiemodellen slaagt dus duidelijk niet aan. Het is dan ook hoog tijd dat Facebook het over een andere boeg gooit...

Kruipt Facebook uit the box?

Vorige week kondigde Facebook de lancering aan van Facebook Gifts. In feite is het een heropleving van de in 2010 stop gezette virtuele Gift Shop. Toen ging het uitsluitend over virtuele cadeau's die je aan je Facebook vrienden kon geven. Enkele gratis, maar ook heel wat betalende.

Nu komt Facebook terug aanzetten met Facebook Gifts. Maar deze maal is het niet langer virtueel. Voor veel mensen is Facebook dé verjaardagskalender bij uitstek geworden. In combinatie met de timeline-events is Facebook dan ook de ideale manier om op de hoogte te blijven van de belangrijke gebeurtenissen in het leven van je vrienden. Met Facebook Gifts wilt Facebook hier munt uit slaan. Wanneer iemand jarig is krijg je de suggestie om hem/haar een kleine attentie cadeau te doen. En dit kan eenvoudig weg door iets te selecteren uit de Facebook Gift Shop. Vervolgens krijgt je vriend hierover een melding en de kans om zelf nog een andere maat of smaak te kiezen. Daarna wordt het cadeau zo snel mogelijk bij hem/haar thuis geleverd. De afrekening gebeurt uiteraard via jouw rekening.

Een andere vernieuwing die sinds eind september beschikbaar is in België is Facebook Offers. Daarmee kan je als bedrijf een bepaalde promotie actie lanceren voor je Facebook fans. Zij kunnen er dan voor kiezen om die aanbieding te ontvangen en krijgen een mail toegestuurd die als kortingsbon fungeert. De mail kan dan afgeprint worden zodat je de bon kan meenemen naar de winkel. Of je kan ervoor kiezen om hem gewoon op je smartphone te tonen.

Daarnaast kunnen Facebook Offers ook online ingezet worden. Door een specifieke code toe te wijzen aan de aanbieding kan je Facebook fans een korting geven in je webshop. We hebben gemerkt dat de Offers, alhoewel ze in België nog erg nieuw zijn, gesmaakt worden door de gebruikers. Er wordt gretig ingegaan op de aanbiedingen en dit maakt natuurlijk ook dat ze al snel viraal gaan.

Momenteel kost het aanmaken van een Facebook Offer slechts €10. Wat een belachelijk laag bedrag is als je het vergelijkt met het verspreiden van kortingsbonnen in brievenbussen, of de moeite en voorbereidingstijd die in een E-mail campagne kruipt. Positief dus voor kleine handelaren of webshops.

Of dit lage bedrag voor Facebook zelf een grote bron van inkomsten zal betekenen is eerder twijfelachtig. Vermoedelijk zien zij Facebook Offers dan ook eerder als een boost voor hun Facebook advertenties. Het Offer zelf is immers enkel een "post op je pagina". Als je een groter publiek wilt bereiken dan het huidig aantal fans van je pagina (en hun vrienden) dien je deze post te promoten met Facebook advertenties.

Er is hoop voor Facebook advertenties

Facebook heeft ingezien dat hun concurrenten (lees Google) veel beter begrepen hebben dat je op het internet niet moet afkomen met advertenties die gebaseerd zijn op modellen uit de traditionele media. Of zoals Nicolas Carlson van Business Insider het stelt: "It's ironic—and a little tragic—that Facebook spent so much time chasing a "new and improved" form of advertising, when an existing online tool works so well".

Vandaar dat Facebook onlangs een grote vernieuwing in het advertentiemodel aangekondigd heeft: Facebook Exchange (FBX). Vanaf nu zal Facebook open staan voor remarketing campagnes die aangeboden worden door Real Time Bidding inkopers (RTB).

Hierdoor wordt het mogelijk om Facebook te integreren in een globale advertentiecapagne. Zo kan je een geïnteresseerde bezoeker van je website, maar die toch niets gekocht heeft, opnieuw bereiken op de websites waar hij zich later bevindt. Waaronder nu dus ook Facebook.

Remarketing campagnes hebben een hogere CTR én leiden vaker tot een aankoop. Dat is ook logisch, aangezien je eerder al een sterke interesse vertoonde in het specifiek product of dienst. Hierdoor zijn adverteerders ook bereid om meer te betalen voor dergelijke advertenties.

Deze verandering zou voor Facebook dus wel eens de grote doorbraak kunnen zijn in hun advertentiemodel. Als je hier de andere aangekondigde initiatieven bij neemt, lijkt het wel alsof Facebook eindelijk grip begint te krijgen op een stabiele inkomstenbron die wél aan de verwachtingen van de investeerders kan voldoen.

Topics: Adverteren, Facebook, Social Media

Ook interessant om te weten