Hoe Facebook Offers opzetten?

Geschreven door op
Hoe Facebook Offers opzetten?

Je hebt ze ondertussen al wel zien verschijnen in je tijdlijn: aanbiedingen die geclaimd worden door Facebook vrienden. Dit zijn dus de Facebook Offers. Het is een manier voor bedrijven om via Facebook een promotie actie te lanceren. Eerder hadden we het er al over hoe deze Offers kunnen bijdragen aan het nieuwe inkomstenmodel van Facebook. In deze blogpost bekijken we hoe je dergelijke promotie acties kan opzetten en wat de voor- en nadelen zijn.

Opzetten van een Facebook Offer

Om een Facebook Offer (of Facebook Aanbieding in het Nederlands) op te zetten moet je een paginabeheerder zijn en moet je pagina minstens 400 vind-ik-leuks of fans hebben.

Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet zie je op je pagina iets nieuws verschijnen in het kadertje op een nieuwe status update te posten: Aanbiedingen, evenement +. Wanneer je hierop klikt verschijnt er een dropdown menu met een aantal zaken in. Het eerste daarvan is "Aanbieding" of "Offer".

Wanneer je hierop klikt krijg je de keuze tussen 3 verschillende opties: een aanbieding voor in de winkel, online of voor beiden.

Het verschil tussen de 3 opties zit hem uiteraard in de manier van inwisselen. Wanneer je een winkel aanbieding opzet krijg je de optie om een streepjescode te genereren. Deze kan je dan koppelen aan je kassa systeem zodat de aanbiedingen geregistreerd kunnen worden.

Als de inwisseling online gebeurt krijg je de optie om een code mee te geven. Deze code kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een korting in je webshop of om een aanvraagformulier te valideren. Daarnaast moet je bij een online offer eerst en vooral een link opgeven waarop de aanbieding gebruikt kan worden. Dit kan dus een link naar je webshop, een specifieke promotiepagina of je website in het algemeen zijn.

Belangrijk: de Facebook gebruiker ziet enkel het hoofdgedeelte van deze link. Zo wordt www.bakermen.com/promotiefacebookactie/gratisonlinemarketing weergegeven als www.bakermen.com.

Vervolgens moet je een maximum aantal instellen voor hoe vaak je aanbieding geclaimd kan worden. Op die manier ben je zeker dat je niet overrompeld zal worden. Opgelet: standaard staat dit op 10.000.

Daarnaast kan je ook een einddatum instellen. De aanbieding kan enkel tot dan geclaimd worden via Facebook. Dit is niet noodzakelijk dezelfde datum als het einde van je promotie actie. Dit moet je dus nog afzonderlijk vermelden in de voorwaarden. Zo kan het zijn dat je Promotie maar geclaimd kan worden tot eind oktober, maar dat de mensen hun bon kunnen inwisselen tot het einde van dit jaar.

In de voorwaarden (of Terms & Conditions) vermeld je alle "spelregels" van je promotie. Dit zijn in feite de "kleine lettertjes" en het verschijnt in het mailtje dat de gebruikers toegestuurd krijgen.

Vervolgens schrijf je een aantrekkelijke titel voor je promotie actie. Deze mag maximaal 90 tekens lang zijn en moet dus snel aanspreken. Zo vermeld je best de waarde van je korting in de plaats van een lege slogan. Voeg nog een aantrekkelijke foto toe en dan is je actie klaar om gelanceerd te worden.

Maar eerst kan je een voorbeeld exemplaar van je promotie actie bekijken. Facebook verstuurt je dan een test-mail zodat je kan controleren of alle informatie die de gebruikers zullen krijgen correct is. Als dit het geval is druk je op "budget instellen".

De eerste maal is het gratis om een aanbieding op te zetten. Maar vanaf dan betaal je
een bedrag op basis van het aantal mensen dat je wilt bereiken. Dit bedrag kan je zelf kiezen uit één van de voorgestelde budgetten of instellen via advertentiebeheer. Het blijft in alle geval erg goedkoop als je het vergelijkt met andere manieren om een promotie actie op te zetten. Denk maar eens aan hoeveel tijd je steekt in het opstellen van een mailing of hoeveel het kost om folders te drukken.

Voor- en nadelen van Facebook offers

  Voordelen:
 • Een Facebook Offer is eenvoudig en snel op te zetten. Er is geen technische kennis voor nodig.
 • De prijs van een Facebook Offer is erg laag in vergelijking met een offline promotie actie.
 • Een Facebook Offer gaat al snel viraal doordat de aanbieding in het overzicht van je vrienden verschijnt wanneer je deze claimt.
 • Het is een handige manier om heel wat mensen kennis te laten maken met je product, dienst of om van een overstock af te geraken.
  Nadelen:
 • Je krijgt als aanbieder geen overzicht van de mensen die op je aanbieding zijn ingegaan. Je weet alleen hoeveel personen de aanbieding reeds geclaimd hebben.
 • Uit enkele testen is gebleken dat heel wat van de bevestigingsmails die Facebook uitzend bij Gmail adressen in de spam-folder belanden.
 • Op deze moment is het nog niet mogelijk om je aanbieding enkel beschikbaar te maken voor de fans van je pagina. Iedereen kan je aanbieding claimen, ook al volgen ze je merk niet. Dit is wel te omzeilen door dit toe te voegen als één van de voorwaarden. Al vergt dit natuurlijk extra werk om te controleren.
 • Facebook genereert geen unieke (bar)code's. Dit betekent dat iedereen dezelfde code gebruikt en kopiëren of onderling doorgeven mogelijk is.

Topics: Facebook, Social Media

Ook interessant om te weten