Online Reputation Monitoring

Geschreven door op
Online Reputation Monitoring

Weet jij hoe de online reputatie van je bedrijf, winkel of restaurant er voorstaat? Het is belangrijk om dit regelmatig na te gaan. Een slechte review of negatieve commentaar kunnen je al snel heel wat klanten doen mislopen.

Je reputatie gaat je voor

Consumenten hebben steeds meer manieren om hun mening online te delen en ook steeds meer mensen doen het. Het is niet langer iets dat voorbehouden is aan hipsters of geeks. Er circuleren op het internet dus ongetwijfeld heel wat meningen over je zaak op het internet.

Daarnaast is het onderling vergelijken en afwegen van bedrijven nog nooit eenvoudiger geweest. Dit maakt ook dat consumenten vertrouwen op die reviews die de ronde doen over je bedrijf. Ze gaan actief op zoek naar hoe anderen je diensten hebben ervaren en als deze negatief zijn haken ze al snel af. Je online reputatie kan je dus heel wat klanten kosten. Ook al bevind je business zich niet persé online.

Monitor het web

Door continu op te volgen wat er over jou of je bedrijf verschijnt kan je tijdig reageren op feedback of opmerkingen. Zo krijg je tenminste de kans om bepaalde onwaarheden de wereld uit te helpen of om ontevreden klanten te compenseren. Er zijn verschillende tools om je online reputatie te monitoren.

Google Alerts

Google is de meest gebruikte zoekmachine om informatie op te zoeken. Het is dus interessant om gebruik te maken van de monitoring tools die Google aanbiedt. Zo kan je vanuit het Google Dashboard (je hebt hiervoor een Gmail account nodig) doorklikken naar Google Alerts.

Met Google Alerts kan je meldingen instellen voor bepaalde zoekopdrachten. Zo kan je bijvoorbeeld de naam van je bedrijf, je producten of diensten ingeven. Wanneer er dan een nieuw resultaat beschikbaar is voor deze zoekterm licht Google je hierover in via een mailtje.

Tip: gebruik ook zeker negatieve zoektermen in combinatie met je bedrijfsnaam. Dit zijn immers de zaken die je het eerst wilt behandelen. Bijvoorbeeld: "bedrijfx klachten" of "bedrijfx slecht".

Social Mention

Dit tooltje doet eigenlijk hetzelfde als Google Alerts, maar dan voor social media. Je kan e-mail alerts instellen voor je merk, bedrijf, concurrenten, je producten en diensten, etc.

De zoekmachine pluist blogs, comments, sociale netwerken, videowebsites, events en micro-blogging services uit. Het grote voordeel is dat je real-time zoekresultaten krijgt.

Topics: Analytics, Social Media, Search Engine Optimisation, Google

Ook interessant om te weten