Maak je eigen infographic

Geschreven door op
Maak je eigen infographic

De attention span op het internet is beperkt. Vandaar ook dat online marketeers graag gebruik maken van een infographic om hun boodschap aantrekkelijker te maken. Door de data te visualiseren, in plaats van ze uit te typen in droge tekst, wordt de aandacht van je bezoekers gemakkelijker vastgehouden.

Wat zijn infographics?

Een infographic is in feite een visuele voorstelling van een hoop data of stellingen rond een bepaald thema. Doordat in de infographic de verschillende onderdelen appart voorgesteld kunnen worden is een complex concept gemakkelijker te interpreteren. Maar anderzijds is dit ook het gevaar van infographics. Door de visuele vereenvoudiging verlies je mogelijk belangrijke nuances. Het is dus belangrijk om op voorhand na te denken of je concept/thema zich wel laat uitleggen in een infographic.

Infographics worden vaak gebruikt binnen contentmarketing omdat ze visueel zo aantrekkelijk zijn. Bovendien is een infographic gemakkelijk te delen, wat bijdraagt tot het bekendmaken van je merk.

Soorten infographics

Je hebt verschillende soorten infographics. Zo worden ze gebruikt om statistische data onderling te vergelijken. Maar ze kunnen evengoed ingeschakeld worden om een evolutie doorheen de tijd voor te stellen of een proces te verduidelijken.

Op het vlak van uiterlijke kenmerken zijn er ontelbaar veel mogelijkheden. Sommige infographics zijn eerder strak en beperken zich tot taartdiagrammen of grafiek. Andere gaan dan meer de visuele tour op en worden bijna een stripverhaal.

De keuze hierin ligt voornamelijk in wat je te vertellen hebt. Is je inhoud al heel sterk en indrukwekkend op zich? Hou je infographic dan eerder sober, zo ligt de focus volledig op de inhoud. Als je echter een minder tot de verbeelding sprekend onderwerp wilt behandelen kan je inzetten op het visuele aspect.

Een eigen infographic

We hebben reeds aangehaald dat je goed moet nadenken over welke boodschap je wilt overbrengen en of deze wel geschikt is voor een infographic. Als dit het geval is, kan je beginnen nadenken over de structuur. Lijst hiervoor al de beschikbare data op en kies er de meest relevante uit. Je zal nooit alles kunnen opnemen in je infographic. Bereid je er dus op voor dat je keuzes zal moeten maken.

Tegenwoordig kan je zelf gemakkelijk online een infographic maken. Zo kan je op Piktochart terecht voor een aantal basic templates waar je dan je eigen informatie aan kan toevoegen. Voor uitgebreidere functionaliteiten moet je wel een abonnement nemen. Hieronder zie je een introductie filmpje van Piktochart.

Een andere leuke online tool is Easel.ly. Momenteel draaien ze nog op een beta versie, wat betekent dat alle functies nog gratis te gebruiken zijn. Je moet je hier wel eerst even voor registreren. De templates van Easel.ly zijn uitgebreider dan die van Piktochart. De creatieven zullen hier zeker hun hart kunnen ophalen.

Opgelet!

Denk eraan dat een infographic een afbeelding blijft. De inhoud van je infographic zal dus niet gecrawled worden door de zoekmachines. Vergeet dus zeker en vast niet om een relevante titel en beschrijving toe te voegen aan je afbeelding. Zo wordt deze ook opgepikt in de afbeelding resultaten binnen Google.

Omwille van de voorgaande reden is het niet slim om een hele blogpost in één infographic te steken. Eerst en vooral is het sowieso not done om te veel tekst op een infographic op te nemen. Dit maakt de infographic zelf minder aantrekkelijk. Daarnaast heeft deze tekst ook geen enkele SEO waarde omdat deze in een afbeelding zit. Een voorbeeld van dergelijke fout vind je hier.

Vergeet tenslotte je eigen branding niet. De kans bestaat dat je infographic verder gedeeld zal worden en dat deze opgepikt wordt op andere websites/blogs. Door duidelijk je eigen website/merk op te nemen in de infographic blijft deze gelinkt aan jouw website/merk.

Topics: Social Media, Search Engine Optimisation, Inbound Marketing

Ook interessant om te weten