Adverteren op YouTube

Geschreven door op
Adverteren op YouTube

Op het Google Engage evenement eind november was het erg duidelijk: Google zet volop in op YouTube advertising voor 2013. De videowebsite van Google blijft groeien. Zowel in aanbod (per minuut wordt er 72uur nieuw beeldmateriaal geüpload) als in populariteit (dagelijks meer dan 4 miljard bekeken video's).

Op advertentievlak blijft de website echter achterop hinken ten opzichte van het grote broertje AdWords. We kunnen sinds een jaar adverteren met videoadvertenties op de Belgische versie van YouTube, maar het aantal lokale campagnes blijft beperkt. Terwijl er nochtans enkele interessante opportuniteiten zijn.

Twee advertentie vormen op YouTube

Op YouTube onderscheiden we twee verschillende vormen van adverteren. Je kan adverteren volgens het AdWords principe. Waarbij je advertenties verschijnen rond of op de video's. Of je kan je video gebruiken als advertentiemiddel.

Adverteren rond video's

Je kan je advertenties op verschillende plaatsen op de YouTube website weergeven. En je hebt de keuze tussen tekstadvertenties en banners. Voor beide versies betaal je enkel wanneer iemand door klikt op de banner of advertentie.

We sommen de verschillende advertentiemogelijkheden even op:

Banner Advertenties

Deze advertenties zijn de vierkante banners die je naast heel wat filmpjes ziet verschijnen. Ze kunnen bestaan uit een statische afbeelding of een GIF animatie.

Je kan eventueel ook Rich Media inhoud gebruiken voor je advertentie. Dit betekent dat je advertentie bijvoorbeeld uitvouwt wanneer de gebruiker er met zijn muis over beweegt. Voor dit type inhoud moet je wel via een YouTube partner gaan.

InVideo Advertenties

Deze advertenties zijn de kleine adjes die je ziet verschijnen onderaan het filmpje in beeld. Dit kan zowel een tekstadvertentie als een banner zijn.

Het leuke is dat je deze advertenties ook kan combineren met een banner advertentie. Zo kan je de InVideo advertentie afstemmen op de banner die rechts van het filmpje verschijnt.

Masthead Advertentieblok

Deze soort advertentie verschijnt enkel op de voorpagina van YouTube. Het is een advertentieblok van 970 x 250 pixels en neemt dus de volledige breedte van de voorpagina in. In tegenstelling tot de andere advertentiemogelijkheden betaal je hier per 24u en niet per klik.

Er zijn verschillende mogelijkheden binnen de afgebakende ruimte. Zo kan je werken met ingesloten video's, links naar je YouTube kanaal, uitvouwbare inhoud etc.

Mobile Ads

Je kan er ook voor kiezen om enkel te verschijnen op mobiele apparaten. Je advertenties verschijnen dan op de smartphones en tablets van mensen die naar m.YouTube.com surfen. De advertenties worden weergegeven op de start-, zoek- en browsepagina's.

Het principe hier is hetzelfde als bij de Masthead advertentieblokken. Je koopt een "roadblock" van een dag. Dit betekent dat je betaalt om gedurende 24u als enige adverteerder te verschijnen op de mobiele versie van YouTube. Je hebt dus 100% exclusiviteit als mobiele adverteerder!

Adverteren met video's

In tegenstelling tot het plaatsen van advertenties rond de video's kan je ook video's zelf inschakelen als advertentiemiddel. Dit is mogelijk een sterke uitdager voor de traditionele tv-spot.

YouTube voorziet verschillende vormen van video advertising.

Gesponsorde Video's

Gesponsorde Video's zijn, what's in a name, video's die tegen betaling gepromoot worden. Het is te vergelijken met de sponsored posts op Facebook. In de plaats van je video via de "natuurlijke weg" te verspreiden dwing je hem bovenaan de related video's of zoekresultaten door betaling.

Het principe werkt net zoals AdWords met een biedingsysteem en je betaalt per klik op de video. Om het met de woorden van Google te zeggen: "het is een betaalbare en schaalbare manier om je videoboodschappen te verspreiden".

InStream Advertenties

InStream advertenties volgen het principe van tv-spots. Vooraleer de YouTube kijker zijn filmpje kan bekijken laat je eerst een reclameboodschap zien. Dit is een zogenaamde preroll advertentie. YouTube experimenteert ook met midroll (onderbreking in het midden) of postroll (na het filmpje) advertenties.

Het betalingsprincipe hier is als volgt: je betaalt enkel wanneer er minstens 30 seconden van de spot bekeken is. Of wanneer de spot uitgekken is bij spots korter dan 30 seconden. Als de kijker dus na 5 seconden beslist om de advertentie over te slaan betaal je niet.

InSlate Advertenties

Deze vorm van videoadvertenties is momenteel nog in een experimentele fase. Het principe is grotendeels hetzelfde als bij de InStream advertenties. Bij InSlate krijgt de kijker echter de keuze tussen een bepaald aantal spots. Hij kan dus zelf kiezen welke spot hij wenst te bekijken.

Als de kijker jouw spot uitkiest om te bekijken worden je kosten in rekening gebracht. Je betaalt dus per keer dat iemand bewust kiest om jouw advertentie te bekijken. Het belang van een aansprekende titel en caption image is bij dit soort advertenties enorm.

Video advertising is hot!

Tot zover het overzicht van de mogelijke advertentievormen op YouTube. We voorspellen dat de laatste categorie, video advertising, het komende jaar zal boomen. YouTube bereikt dagelijks 80% van de 18-25 jarigen en adverteerders beginnen dit ook in te zien.

Bovendien is het een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele tv-spot omdat de instap kosten vele malen lager liggen én een lopende campagne nog bijgestuurd kan worden. Daarnaast krijg je ook nog eens heel wat bruikbare informatie terug over je doelgroep aan de hand van analytics.

En last but not least: YouTube maakt deel uit van het Google-netwerk. Dit betekent dat je ook YouTube kan inschakelen voor je remarketing campagne.

Topics: Adverteren, YouTube

Ook interessant om te weten