Facebook Graph Search? Let me Google that...

Geschreven door op
Facebook Graph Search? Let me Google that...

Vorige week verstuurde Facebook een uitnodiging naar de tech pers met de mysterieuze boodschap "Come and see what we're building". Locatie? Facebook HQ. Datum? 15 januari. Onmiddellijk begon de beurskoers van Facebook rare sprongen te vertonen en deden de wildste ideeën de ronde. Ging Facebook eindelijk een eigen smartphone lanceren? Of ging het aankondigen dat video advertenties opgenomen zouden worden in het aanbod? De geruchten gingen van Yet Another Useless Feature tot en met een Game Changing New Product.

Sinds gisteren weten we dus waarover het ging: Facebook lanceert een nieuwe manier van zoeken, Graph Search. Op het eerste zicht eerder een evolutie dan een revolutie in de jonge geschiedenis van het vaak door speculaties geplaagde bedrijf, maar bij nader inzien zou dit inderdaad wel eens een Game Changing New Product kunnen zijn.

Facebook GraphMaar eerst iets meer over de nieuwe manier van zoeken. Met Facebook Graph Search zal het in de zeer nabije toekomst voor de meer dan 1 miljard gebruikers van Facebook mogelijk worden meer social online te gaan zoeken. Misschien nog best te vergelijken met zoeken via Google, maar dan met een meer persoonlijke toets. En dat natuurlijk allemaal zonder dat je de vertrouwde omgeving van de Facebook interface moet verlaten.

Puur praktisch wil dit zeggen dat Facebook de enorme hoeveelheid informatie en data (kennis?) die het heeft over zijn gebruikers in een zoekalgoritme heeft ingebouwd waardoor je zoekresultaten perfect afgestemd kunnen worden op de interesses van niet alleen jezelf, maar ook je netwerk van vrienden, familie en kennissen.

Graph SearchEn dat is goed nieuws voor Facebook en zijn gebruikers. En misschien slecht nieuws voor Google... Zij zijn er, ondanks de lancering van het schitterende Google+, voorlopig nog niet in geslaagd hun eigen sociaal netwerk te laten doorbreken bij de grote massa. Niet dat er niets te zien is op Google+, maar als Facebook Rock Werchter of Tomorrowland is kan je Google+ misschien nog best vergelijken met Jazz Middelheim: bekend bij de liefhebbers, maar absoluut niet met helzelfde bereik. En dat gebrek aan actie, interactie en volume knaagt een beetje aan het zoekalgoritme van Google dat dankzij de social input ons nog meer relevante zoekresultaten zou kunnen leveren. En Facebook beschikt natuurlijk wel over dergelijke data, zelfs in overvloed. Pittig detail is trouwens dat Facebook Graph Search uitgewerkt werd door twee ex-werknemers van Google: Lars Rasmussen (de man achter Google Maps en Google Wave) en Tom Stocky.

People see Google as a modern day encyclopedia. Facebook is the water cooler where everyone interacts and shares.

Voorlopig is Graph Search nog geen Google killer, je kan immers enkel zoeken op personen, plaatsen, foto's en bedrijven (kijk hier voor een mooi overzicht). Maar de ambitie van Facebook is om de mogelijkheden in de toekomst enorm uit te breiden en effectief Google het vuur aan de schenen te leggen.

En niet alleen Google komt zo in het vizier van Facebook, ook websites als LinkedIn, Yelp, Twoo en anderen mogen denken aan het opschroeven van hun relevantie met zoekmogelijkheden als:

  • "Toon me alle online marketeers in België die momenteel geen job hebben."
  • "Toon me alle restaurants in Antwerpen die een like hebben gekregen van mensen die in Antwerpen wonen."
  • "Toon me alle dames zonder relatie in Gent die van 50 Shades of Grey houden." of "Toon me alle vrijgezellen in Hasselt die een like hebben gedaan van Star Trek."

En laat ons bovendien niet vergeten dat Facebook een exclusieve overeenkomst heeft met Microsoft Bing waardoor je als er via Facebook geen resultaten gevonden worden voor je zoekopdracht automatisch de zoekresultaten van Bing voorgeschoteld krijgt.

Wat Graph Search effectief gaat opleveren en of de gebruikers de nieuwe mogelijkheden gaan omarmen is nu nog even koffiedik kijken, maar ons lijkt het alvast dat Facebook hier mogelijk goud in handen heeft.

Je aanmelden om de beta versie van Graph Search te testen doe je (helemaal onderaan de pagina) hier.

Voor een mooie behind the scenes moet je bij Wired zijn.

Topics: Facebook, Bing, Google AdWords, Social Media, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten