Boost je online recruitment marketing met deze 25 tips


Leestijd: 6 minuten

Geschreven door op
Boost je online recruitment marketing met deze 25 tips

Een nieuwe receptioniste, een senior digital marketeer of een vrachtwagenchauffeur. The war for talent is on. Heb je moeite met het vinden van je talenten? Say hello to online recruitment marketing. Recruitment wat? Een online wervingsstrategie die e-mail nurturing, social en mobile recruiting combineert met jobsites, events en SEO om de perfecte kandidaat voor de job te vinden. Basically, de holy grail van digital recruitment. Met deze 25 tips komt het helemaal in orde met je recruitment marketingplan. 

Tip 1: Stel een recruitment marketingplan op

Begin niet in het wilde weg campagnes op te zetten, maar creëer een plan van aanpak. Sommige kandidaten zullen reeds overtuigd zijn na een éénmalig contactmoment, anderen zullen meerdere advertenties moeten zien voorbijkomen. Werk in je plan de vier verschillende stappen uit: See, Think, Do, Care. Bepaal per stap jouw relevante audiences (jonge moeders, CEO’s, pas afgestudeerden, etc.) en last but not least bepaal KPI’s. Zo kan je de prestaties van campagnes concreet analyseren en bijsturen. 

online recruitment marketing boosten tips see think do

Tip 2: VOOR ELK FORMAAT

Online recruitment marketing is niet enkel voor grote bedrijven. Het zijn niet enkel de AB InBev, Bpost en Telenet’s van de wereld die aan digital recruitment doen. Het mooie aan dit online werven van mensen! Je hoeft er geen immens budget voor te hebben. Met in het oog springende visuals en uitgesproken copy kom je al ver. Zoek je een nieuwe werkkracht? Go digital!

Tip 3: KISS

Ongetwijfeld ken je het KISS-principe. Keep It Simple, Stupid. De principe geldt voor alle communicatie, zowel naar je klanten als voor het vinden van nieuwe werknemers. Houd er rekening mee dat de inhoud easy-to-read is en zorg voor een goede user experience (UX) bij opmaken van een vacature of het uitdenken van een typeform (lees verder voor meer info). In’t kort, zorg ervoor dat je sollicitatieformulier makkelijk te vinden én in te vullen is. 

Tip 4: Save time and use tools

Nee, je hoeft het warm water echt niet zelf uit te vinden. Er zijn veel tools die je kunnen helpen om het sollicitatieproces te vergemakkelijken. Gebruik bijvoorbeeld typeform of Google Forms voor een bangelijke user experience. De tools zijn ideaal voor: 

 1. Het vereenvoudigen voor het sollicitatieproces, zonder een duur alternatief te moeten gebruiken. 
 2. Het elimineren van niet geschikte kandidaten.
 3. Het verkrijgen van extra informatie van je sollicitanten.
 4. Als basis voor een geautomatiseerd sollicitatieproces. 

Tip 5: Online recruitment marketing houdt van Facebook en LinkedIn leadforms

Een nog eenvoudigere manier om data van je kandidaten te verzamelen? Via formulieren op social media. Laat mensen simpelweg zelf hun informatie invullen op hun eigen social media kanalen. Doel: zo veel mogelijk kandidaten verzamelen. Hoe? Go where your audience is! En vraag de juiste (!) dingen. 

Tip 6: Laat je creativiteit de vrije loop.

Think outside the box. Weg met standaard copy als: ‘Solliciteer en kom terecht in een jong en dynamisch team’. Ga voor iets uniek als: ‘Verras ons in slechts 90 tekens en kom terecht in een klein, maar bangelijk team.’ Kies voor een visual uniek aan jullie werkomgeving, in plaats van de zoveelste beeldbank-foto. 

"Dare to be different, the world is full of ordinary."

Tip 7: Gebruik generieke jobtitels

Office Ninja, creative monkey, Google Ads wizard, … Leuk, origineel, maar je conversion rate loopt er niet van over. Ga helemaal los met je de copy van je vacature, maar hou je jobtitels algemeen. Dit is belangrijk voor SEO, alsook met de komst van Google Jobs. Wanneer iemand office manager of digital marketeer intypt, wil je gevonden worden. Punt.

online recruitment marketing boosten tips google jobs

Tip 8: De juiste Track is uiterst belangrijk

Track via Google Analytics wie je pagina bezoekt en wie solliciteert. Maar ga ook dat stapje verder; 

 • Wie er over je pagina scrollt
 • Wie er op je buttons klikt
 • Wie je pagina heeft verlaten

Zorg dat je elke stap trackt. Hoe meer data, hoe sterker je campagne. Bovendien voeg je deze tracking ook best toe aan je digitale kanalen zoals Facebook en Google Ads. 

online recruitment marketing boosten tips data

Tip 9: Zoek de 10 verschillen tussen e-commerce en recruitment marketing 

Mega tip voor de setup van je tracking: zie het als een e-commerce site. Het conversieproces van een e-commercesite is zeer gelijkaardig aan een recruitment landingspagina. Maak er gebruik van de preset in Google analytics en genereer zo sterkere data. 

Tip 10: Vergeet GDPR niet

Data, data en nog eens data. Wanneer het hierover gaat, is er altijd de GDPR alarmbel. Zorg daarom dat je privacy policy up to date is. Laat je bezoekers weten dat je hun gegevens gebruikt voor marketing en remarketing doeleinden. 

Tip 11: Stel je recruitment marketingplan op door middel van meerdere kanalen

Een key point binnen online recruitment marketing: zet niet alles in op één platform. Gebruik verschillende mogelijkheden; Google Ads, Social Media, Spotify, Reddit, Indeed, etc.  Bereik je sollicitanten met de juiste boodschap op het juiste kanaal. Zo begeleid je ze moeiteloos van de See- naar de Do-fase.

Tip 12: VERMIjD VOorspelbaarheid 

We hadden het in tip 6 al even over creativiteit. Maar ga niet alleen op het vlak van copy en visuals een stapje verder. Kies bij het opzetten van een digital recruitment campagne niet alleen voor de logische en voor de hand liggende platformen en focus niet alleen op de voor de hand liggende audiences. Onderscheid jezelf door slim om te gaan met de inzichten over jouw doelgroep. Op zoek naar engineers met een passie voor IT? Denk bijvoorbeeld eens aan Reddit

online recruitment marketing boosten tips seo

Tip 13: Content is key

Ga voor een sterke en duidelijk boodschap. Bepaal op voorhand een contentstrategie voor je recruitment marketing. Implementeer deze niet alleen op je jobpagina, maar in al je communicatie. Bepaal je tone-of-voice en hou die aan in je social posts, op je jobpagina, in je mailverkeer en in je advertenties. 

Tip 14: Je sollicitanten komen op de eerste plaats

Dat je een topbedrijf bent, daar zijn we zeker van. Maar stel jezelf bij het schrijven van de boodschap de vraag "what's in it for them?" Je toekomstige werknemer zijn belangen en interesses komen op de eerste plaats, niet jij! Zet jouw organisatie sterk in de markt door de USP’s te laten zien die relevant zijn voor de sollicitant, aka doe aan employer branding

Tip 15: Visuals met stopping power

A picture says more than a 1000 words. Dat is ook in de wereld van recruitment marketing niet anders. Ga dus voor een visual met de nodige stopping power. We scrollen zo snel over alle info die we consumeren online. Zorg dat je de aandacht trek  met een beeld dat er meteen uitspringt. Ja, dit kan wat tijd in beslag nemen, maar de ROI zal groot zijn. 

Tip 16: EEN COUNTDOWN? 

Ben je dringend op zoek naar een aantal nieuwe kandidaten? Is er een deadline voor inschrijven? Creëer een countdown om urgentie te impliceren. Nog 7, 6, 5, 4.. dagen te gaan? Zet een remarketing campagne op via Facebook en Instagram stories voor een optimaal resultaat en een piek in applicaties. 

Tip 17: De zoektocht naar het ideale target audience

Binnen recruitment marketing draait alles om de juiste boodschap, via het juiste kanaal bij de juiste mensen te krijgen. Maar waar zitten die juiste mensen? Stereotiep denken brengt je maar zo ver. Ja, de kans dat automechaniekers eerder mannen zijn en interesse hebben in auto’s en techniek is groot. Maar who’s to say dat ze ook niet graag koken of tuinieren? Weet dat iedereen dezelfde weg inslaat als het op targeting en jobtitels aankomt. So, go another way. 

 

 “It’s simple… go the extra mile and you will stand out from the crowd.” - Robin Crow 

 

Tip 18: De kracht van lookalike audiences

Heb je de ideale audience gevonden op Facebook? Good job. Haal er alles uit wat je kan (zonder te spammen). Maar geloof in de kracht van lookalike audiences gebaseerd op goedgekeurde cv’s en aangenomen personen. Deze audiences zijn nog sterker, lees betere kandidaten en goedkopere clicks.  

Tip 19: Doe een A/B test van… alles

Natuurlijk wil je weten welke copy beter werkt? Welk beeld het meeste stopping power heeft en welk format het beste converteert. De manier om dat te achterhalen? Zet een A/B test op. Zet alles tegen elkaar op en analyseer er op los

Tip 20: Recruitment marketing en Google Optimize gaan hand in hand

Stop niet bij het testen, analyseren en optimaliseren van je advertenties, maar doe hetzelfde voor je jobpagina. Gebruik de heatmaps in hotjar om het gedrag van je target audience te bepalen en gebruik Google Optimize om te testen, testen en… testen!

Tip 21: Jouw zoekgedrag is niet dat van je sollicitanten

Heb je in je digital marketing plan ook ruimte voor Google Ads? Bangelijk! Bij Google Ads campagnes ligt de focus heel hard op data (wat is de CPC en hoe hoog ligt de CTR). Maak bij de setup van campagnes niet de fout om te denken dat iedereen op dezelfde manier surft. De ene geeft woorden in, de andere een hele zin. Denk ook verder dan de standaard zoekwoorden zoals brand en jobtitel. Met andere woorden: go broader! 

Tip 22: Gebruik DSA’s in je Google Ads campagnes

Bij het schrijven van je jobpagina zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden: 

 1. Creativiteit. Zorg dat je copy eruit springt tussen de 100 andere vacatures
 2. Generieke jobtitels. Geen SEO brainiac, Digital Ninja, enz. 
 3. SEO. Zet de zoekwoorden waarvoor je wil verschijnen slim in je copy

Als je deze drie puntjes in je achterhoofd houdt, kan je ook DSA campagnes toevoegen aan Google Ads. DSA wat? Deze Dynamic Search Ads scraping je website pagina’s en gaan op basis van wat ze daar vinden zelf headlines genereren. De descriptions moet je wel zelf schrijven.  

Tip 23: Inzetten op je concurrenten, waarom niet?

Deze tip geldt zeker niet voor alle online recruitment campagnes, maar het is wel het proberen waard. Zet een Google Ads campagne op voor je concurrenten (met een beperkt budget). Want iemand die zoekt naar de vacature bij een concurrent is sowieso al in market. Hou er wel rekening mee dat de CTR van die campagnes lager kan/zal liggen. Monitoren is de boodschap! 

Tip 24: Vergeet vanity metrics

Wow 756 likes op je Instagram post. En maar liefst 488 shares van je Facebook post. Gigantische getallen. Maar hoe zit het met het aantal sollicitanten? Hoe hoog ligt de CPC? Focus op de metrics die echt belangrijk zijn, zoals de kost per sollicitant en kost per hire. 

Tip 25: De digital journey stopt niet na de hire

Stop de digitale trein niet eens er kandidaten gesolliciteerd hebben. Gebruik mail automation in je selectie procedure. Zo filter je meteen de sollicitanten en wordt het werk van HR managers een pak makkelijker. 

 

Klaar om one-of-a-kind vacature copy te schrijven? Durf je uit je comfort zone te komen bij het opmaken van Google Ads campagnes? Kijk je verder dan de voor de hand liggende audiences? Volg deze 25 tips en boost je online recruitment marketing. Zit je nog met vragen of kan je hulp gebruiken bij het vinden van de geschikte kandidaat? 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste online marketing trends en van onze avonturen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Topics: Recruitment

Ook interessant om te weten