Alle nieuwigheden van Google Ads op een rijtje

Geschreven door op
Alle nieuwigheden van Google Ads op een rijtje

Het stond in de sterren geschreven dat de switch van Google AdWords naar Google Ads niet alleen een naamsverandering zou zijn. Google maakt gebruik van dit moment om Ads te integreren in hun Artificial Intelligence First strategie. Het doel: zoveel mogelijk automatiseren en alle ingewikkelde opties eenvoudiger maken. 

Dit zijn alvast de nieuwe features van Google Ads:

  • Responsive Search Ads 
  • Maximise Lift als bidoptie in Youtube Ads
  • Local Campaigns
  • Smart Shopping Campaigns

Responsive Search Ads

Het is moeilijk om de juiste boodschap op het juiste moment te brengen. Google wil daar iets aan veranderen met responsive search ads. Je bezorgt hen 15 headlines en 4 descriptions en dan is het aan Google om de rest te doen. Ze maken zelf combinaties met de input die je hen gaf. Per query leren ze welke ads wel of niet werken.

Het is één van de manieren waarmee Google advertenties wil aanpassen op basis van de context van het zoekgedrag. Volgens Google leveren Responsive Search Ads tot 15% extra klikken op. 

Wanneer is het beschikbaar? De volgende maanden. 

Onze tip: Gebruik headlines & descriptions die echt verschillen. Zo vind je sneller een combinatie die beter werkt.

Maximise Lift als bidoptie in Youtube Ads

Wat ben je met een advertentie die niet blijft hangen? Dat is het probleem dat deze nieuwe smart bidding optie voor YouTube Ads probeert op te lossen. Dankzij die nieuwe optie is het mogelijk om je video ads te tonen aan de juiste mensen, op het juiste moment. Zo vergroot de kans dat je boodschap en je merk blijven hangen. De meting gebeurt op basis van YouTube's Brand Lift metric. 

Wanneer is het beschikbaar? Voor het einde van het jaar.

Onze tip: Maximise Lift speelt met een metric die 100% onder controle van Google is. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar je moet er wel mee akkoord gaan.

Local campagnes

E-commerce mag dan wel groeien, de meeste aankopen gebeuren nog altijd in winkels. Het merendeel van de research gebeurt wel online. Ook dit probleem wil Google oplossen met de nieuw Local Campagnes op basis van machine learning. Zij moeten zoekers richting de fysieke winkels duwen. 

Het enige wat je aan Google moet geven, zijn een paar visuals, de locatie van je winkel en opnieuw doen zij de rest. De advertenties worden dan getoond op alle netwerken van Google: Maps, Search, YouTube & Display. Dankzij machine learning en de nieuwe Store Visits conversie kunnen ze aan de slag om de campagne automatisch te optimaliseren. 

Wanneer is het beschikbaar? De volgende maanden.

Onze tip: Voor kleine adverteerders kan zo'n local campagne heel succesvol zijn. Je geeft wel heel veel controle aan Google, dus geef de campagne zeker genoeg tijd om data te verwerken en bij te leren.

Smart Shopping Campagnes

Google combineert hier op basis van machine learning twee grote peilers met elkaar: je shopping feed en het gedrag van de gebruikers. Zo gaan ze zelf kiezen waar en wanneer ze shopping advertenties tonen. Op basis van het profiel van de gebruiker kan het zijn dat je getoond wordt op Google Image Search, op YouTube of op Display websites. 

Het wordt ook mogelijk om nieuwe bid opties te gebruiken. Je kan ervoor kiezen om mensen naar je fysieke winkel te halen via de Store Visits conversie. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om je vooral te richten op nieuwe klanten die nog nooit bij je zijn geweest. 

Google werkt ook samen met Shopify om deze smart shopping campagnes meteen aan te schakelen vanuit Shopify zelf. 

Wanneer is het beschikbaar? De volgende weken.

Onze tip: Alles staat of valt met een goede feed. Verzorg je productnamen, beschrijvingen en geef zoveel mogelijk extra informatie mee. Denk dan aan merk, kleur, kortingen… Investeer hier tijd en werk in. Heb je geen goede product feed? Kies dan eerder voor een handmatige shopping campagne.

Google Ads: Voor kleine adverteerders

Google legt met al deze producten de nadruk wel heel erg op kleine adverteerders. Ze maken het voor hen mogelijk om te adverteren, zonder dat ze zelf veel naar hun campagnes moeten kijken. De machine learning regelt alles voor hen. Je moet als kleine adverteerder niet meer kijken naar targeting en conversies. Enkel voor de creatives heeft Google nog een klein beetje hulp nodig.

Artificial Intelligence First: het wordt a brave new world.

Topics: Google AdWords

Ook interessant om te weten

Bereken jouw inbound marketing score