Het zwarte schaap van online marketing : Display advertising

Geschreven door op
Het zwarte schaap van online marketing : Display advertising

De kans dat je geraakt wordt door een bliksemschicht is vrij klein. Een bannerclick registreren is bijna even onwaarschijnlijk. Deze wijsheid leerden we tijdens WebTomorrow enkele weken geleden van onze Ierse Influencer Gerry McGovern:

 

Odds_lightning_banner.png

Gerry McGovern tijdens zijn presentatie op Webtomorrow

Bij bakerMEN hadden we als Premier Google AdWords Partner toch onze twijfels bij deze lage ratio. Een Display campagne met zo’n lage click through rate, daar loopt iets mis. Wanneer we onze campagnes bekijken zien we nergens zo’n slechte resultaten. Integendeel zelfs.

Maar hoe komt het dat onze cijfers beter zijn? We geven je graag enkele best practices:

Best practices: click through rate 

Gebruik altijd een aparte campagne voor Display

Dit zou ondertussen vanzelfsprekend moeten zijn, maar Search met display select is never the way to go. In een Search campagne spelen we op bestaande intent van een potentiële klant. Op basis van keywords speel je in op de behoefte die de gebruiker nu heeft. 

Via display wil je de gebruiker beïnvloeden of informeren. De segmentatie is veel breder omdat veel meer mensen ooit interesse kunnen hebben in je product, dan dat er mensen effectief naar op zoek gaan. De boodschap en advertenties kunnen nooit dezelfde zijn. Andere doel? Andere campagne.

 

Vernauw je targeting

Doordat het Google Display Network zo groot is loop je de kans om overal en nergens te verschijnen. Daarom is het belangrijk dat je strategisch nadenkt over wat voor jouw klant en zijn product de juiste plek is om vertoond te worden. Maar evengoed, zijn er placements waar je zeker niet voor wil verschijnen?

 

Een sterke display targeting is niet eenzijdig. Je kiest uit keyword, demografie, topic , interesse of specifieke placements. De eerste twee opties slaan op de inhoud van de website waar je verschijnt, de interesses op de gebruiker die je probeert te bereiken.

 

Demographics-display-targeting

Targeting op basis van leeftijd of geslacht

Naast de targetingmethodes die je insluit, is het ook nodig om andere targetingopties te gaan uitsluiten. Zo heb je per advertentiegroep altijd een strak doelpubliek zodat je vlot kan evalueren welk target het beste resultaat levert.

Op basis van de targeting die werkt kan je verder verfijnen. Zie je dat je in topic finance goede resultaten boekt, kan je de verschillende subsecties van dat topic gaan inzetten & verder vernauwen.

 

De juiste advertentie voor de juiste plaats

Strakke targeting, allemaal goed, maar zonder sterke advertenties kan je de kliks op je buik schrijven. Zorg voor mooie en engagerende statische banners! Door de usp met de juiste woorden in een duidelijke call-to-action te gieten, klikken mensen sneller op je banner. Maak je banner dus zo aantrekkelijk mogelijk, maar houd rekening met de formaten waaraan ze moeten voldoen. 

Voorzie ook zeker de responsive advertenties. Zo kan je op elke mogelijk website getoond worden dankzij het responsive design van deze advertenties.

 

Display remarketing

Het display netwerk is ook een ideale plek om je remarketing strategie uit te werken.

 

  • een formulier beginnen invullen maar niet afmaken
  • een product in hun winkelmandje leggen maar niet afrekenen
  • meerdere producten hebben vergeleken zonder iets te kopen

 

Bezoekers die aan bovenstaande voorwaarde voldoen hebben duidelijk een intentie getoond. Het is jouw taak om ze te herinneren aan hun onafgewerkt bestelorder door remarketing. Je kan natuurlijk ook breder gaan & alle niet geconverteerde gebruikers richting je conversie duwen. Sluit hier zeker ook gebruikers uit die maar een pagina hebben bekeken.

Bij remarketing is het ook essentieel dat je de time lag tot conversie meeneemt in je strategie. Als je gebruiker niet meteen converteert, vanaf welke termijn gebeurt het dan wel? Dat is het juiste moment om je remarketing actie te starten.

 

Breid je doelpubliek uit met similar audiences

Voor wie al adverteert op Facebook zijn lookalike audiences geen onbekende. Doorheen de jaren hebben de grote techgiganten massas data over alle gebruikers verzameld. Aan de hand van je interesses en een gigantisch algoritme kan Google bepalen welke gebruikers meer geneigd zijn om een bepaald product te kopen. De audiences zijn niet zo performant als de lookalikes van Facebook. De boodschap is hier dus ook weer om te blijven verfijnen.

 

Automatiseren, automatiseren. Wie zijn best doet kan het leren

Op het Display network kan je makkelijk je targeting automatiseren door gebruik te maken van conservative of agressive targeting. Hiervoor heb je wel een doel CPA nodig. Persoonlijk raden we je agressive targeting af als je doel is om een zo hoog mogelijke return on ad spend te hebben.

 

Best practices: conversies

Bereik is niets waard als er geen resultaat tegenover staat. Bepaal daarom de juiste conversie voor je display of remarketing publiek. Dat kunnen best andere conversies zijn dan je search conversies.

 

Track je conversies nauwkeuriger

Wanneer je een nieuwe campagne opstelt is het belangrijk om je conversietracking grondig na te kijken. Controleer eerst of je algemene tracking goed is ingesteld (Google Analytics of Google Tag Manager) met de Google Tag Assistant plugin voor de Chrome browser. Vervolgens voer je een test conversie uit of doe je een manuele test.

Stel je conversies ook altijd in via AdWords zelf in en pik ze niet gewoon op uit Google Analytics. Op die manier kan je veel beter volgen wanneer een gebruiker converteert op een later moment. De assisted conversietracking van AdWords is sterker dan deze in Analytics en pikt ook de view through conversions op. Je kan ondertussen ook de cross-device tracking instellen.

 

Denk verder dan het Last-Click attribution model

Dit model houdt enkel rekening met de actie die is gebeurd na de laatste actie (de conversie). Indien de gebruiker vorige week je website al eens heeft bezocht, wordt hier in het last click attribution model geen rekening mee gehouden.

 

attributie_modellen_google

de verschillende Google Attributiemodellen

De kracht van Display advertising zit hem net in het feit dat we mensen gaan beïnvloeden of informeren omtrent ons product. We creëren awareness om later meer producten te verkopen of ons imago te versterken.

Daarom vinden we het belangrijk om ook naar de view-through conversions te kijken. Deze kolom kan je toevoegen in het placement report of het review assisted conversion report.

Tenslotte nog 1 pro tip : Stel je conversies altijd in via AdWords zelf in en pik ze niet gewoon op uit Google Analytics. Op die manier kan je veel beter volgen wanneer een gebruiker converteert op een later moment. De assisted conversietracking van AdWords is sterker dan deze in Analytics en pikt ook de view through conversions op. Je kan ondertussen ook de cross-device tracking instellen. 

Ziezo, we hopen je zo te hebben geïnformeerd om zelf aan de slag te gaan met Display advertising. Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook !

Topics: Google AdWords, Google Display

Ook interessant om te weten