Hoe word je online marketeer?

Geschreven door op
Hoe word je online marketeer?

Het leven loopt soms helemaal anders dan je zou verwachten. Ik studeerde af in journalistiek midden in de economische crisis. Op dat moment wist ik al dat ik eigenlijk helemaal niet verder wou in die sector.

Veel andere creatieve jobs waren er toen echter niet voorhanden. Ik bewandelde ondertussen dan maar een zijpad om al ervaring op te doen en centjes te verdienen. Mijn studie zou uiteindelijk wel een perfecte basis blijken voor de ideale job die ik voor ogen had.

Wat ik zocht

Ik wilde blijven schrijven. Dat sowieso. Ik wilde ook niet énkel schrijven, uit angst om de liefde voor de letter kwijt te spelen.

Ik zocht ook afwisseling, ik deed al genoeg hetzelfde in mijn vorige jobs. Kunnen bijleren was dan ook een absolute vereiste. Na een paar maanden op mijn honger blijven zitten zag ik echt niet zitten.

Er moest ook een technisch kantje aan de job zitten. Tijdens mijn opleiding en erna bleek dat ik me wel graag bezig hield met het uitwerken van websites. Prutsen in de code om iets op de juiste plek te krijgen? Ik kon me er uren in verliezen.

Ik blogde ook en vond het dan al geweldig om mijn lezers te analyseren in Google Analytics. Toen ging het nog maar om de geo-data, wist ik toen veel dat er zo’n massa informatie achter de andere tabjes school.

Ik hoopte ook ergens terecht te komen met likeminded mensen. Niet vol van zichzelf, maar met voldoende zelfrelativering. Een team, in plaats van mensen die toevallig samenwerken.

Wat ik vond

Bijna aan mijn laatste restje hoop. Nog maar eens speuren naar een nieuwe uitdaging op de zoveelste vacaturesite. En toen kruiste bakerMEN, en bijgevolg online marketing, mijn pad. Na een overvloed aan droge vacatureteksten te lezen, vond ik hier (eindelijk) iets anders.

De tekst werd afgesloten met een asterix en de melding ‘Duvel lovers hebben een streepje voor’. Hmm, dat leek me wel een bedrijf dat zichzelf niet te serieus nam. Eerlijk? Mijn CV was al verstuurd voor ik wist waar het bedrijf zich bevond.

Ik mocht op gesprek. Zo nerveus dat ik zei dat ik mijn koffie “black” dronk. (Tot twee keer toe I might add.) Moet blijkbaar nog wel redelijk goed verlopen zijn, gezien ik in gesprek twee te horen kreeg dat ik mocht beginnen. Over mijn daar op volgend vreugdesprongetje dat Joris & Sven stiekem hadden gezien van op de parking van het gebouw worden nu nog mopjes gemaakt.

De droomjob

Wie me vroeger kende zal het beamen, ik was nooit een cijferfan. Op school deed ik veel liever vakken die te maken hadden met taal. En toen werd ik bakerDUDE. Dag in dag uit met mijn neus tussen de cijfers. And I love it.

Het zijn dan ook cijfers die een verhaal vertellen, tussen de lijnen door. Het effect van een zomervakantie op het aantal search queries naar scheidingen bijvoorbeeld. Of hoe een onschuldig en non-branded nieuwsartikel voor een piek aan bezoeken en conversies kan leiden. De rode draad vinden en volgen, dat is die analyse. Al die cijfers zijn pas nuttig als we achterhalen wat ze ons willen vertellen en er meteen een actie aan kunnen koppelen.

Strategie. Tracking, testing en analyse. Stap voor stap een website beter laten werken en de resultaten zien bevestigen dat je op goede weg bent. Heerlijk. Evengoed, een stelling innemen en deze door de cijfers compleet zien tegengesproken worden. Just keep testing!

En afwisseling genoeg. Als project manager van mijn eigen klanten heb ik een brede waaier aan onderwerpen om me in te verdiepen. Ik leer niet enkel elke dag nog over mijn eigen vakgebied, ik mag me ook onderdompelen in allerlei andere sectoren. Van B2C tot B2B, van kinderspulletjes tot hypotheken, van e-commerce tot lead generation. Voor elk van deze klanten de juiste mix van online strategieën vinden is een enorm plezante uitdaging.

Bovendien krijgen we niet alleen aan ons bureau de kans om bij te leren, we kunnen ook aanschuiven bij de leukste events in online marketing. Onze grootste favoriet hier natuurlijk measurecamp. Ook de trainingen bij Google zijn altijd interessant om mee te pikken.

Mijn enige klacht? Ik ben volkomen beroepsmisvormd. Ik kan niet meer normaal surfen. Alles is user experience & taalgebruik. Elke advertentie die mijn pad kruist wordt geanalyseerd. De haat die ik heb voor remarketers die me overal achtervolgen is groot. Omdat het anders kan. Beter kan. Bangelijker! En dat doet bakerMEN, elke dag.

New dude? (m/v)

Vele wegen leiden naar bakerMEN. Vraag maar aan Tim die filmschool deed. Of Joris die eigenlijk burgerlijk ingenieur werd. Voor Nasira & mezelf begon het bij journalistiek. Nicolas zijn achtergrond is dan weer vooral technisch. Sven, Dries en Bart kwamen dan wel terecht in marketing. En jij, hoe word jij onze nieuwe online marketing dude?

 

 

Topics: bakerMEN

Ook interessant om te weten