Vier copywriting tips om mee aan de slag te gaan


Leestijd: 2 minuten

Geschreven door op
Vier copywriting tips om mee aan de slag te gaan

Een blogpost die je de antwoorden geeft die je zoekt, to the point social media posts, een duidelijke website. Wat hebben ze alle drie gemeen? Juist, content. Copywriting is een belangrijk onderdeel voor het scoren van nieuwe klanten en het behouden van volgers. Met deze vier tips til je jouw content naar een hoger niveau.

Tip 1: Kijk & leer

Je kan maar pas content schrijven die je doelpubliek aanspreekt als je weet hoe die communiceert. Kijk dus naar het woordgebruik van je volgers/klanten en leer daaruit.

Ook uit de vragen die mensen hebben of de commentaar op blogposts kan je inspiratie halen. Stel, je bent zelfstandig timmerman en je krijgt via het contactformulier op je website vaak deze vraag binnen: "Hoe moet ik mijn houten tuinmeubels onderhouden?" Voila, het onderwerp voor je volgende blogpost. En je kan er zelfs over denken om die info ook standaard op je website te zetten.

Inspelen op wat er leeft in je doelgroep is een enorme troef.  

tip 2: assertief is niet gelijk aan agressief

In alles wat je schrijft wil je natuurlijk een interactie losweken. Dat kan variëren tussen het downloaden van een e-book, het inschrijven op de nieuwsbrief tot het aankopen van een product. In ieder geval, je wilt dat mensen iets doen. Om hen zover te krijgen, moeten een aantal zaken kloppen. Je product/dienst moet kwalitatief zijn, de prijs, de 'status' van je merk én de copy.

Schrijf een call-to-action waarop je zelf zou klikken. Spreek mensen meteen aan en zeg zonder franjes wat ze krijgen als ze klikken. Dat mag op een directe toon à la "Download onze whitepaper." of "Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van X."

Pas op: verwar een directe toon ("Bekijk ons niet te missen aanbod") niet met een grove toon ("Als je deze korting misloopt, is het je eigen schuld.")

Tip 3: check & dubbelcheck

De kans dat je deze tip al honderd keer bent tegengekomen, is groot. Het is dan ook een belangrijke. Bij elke tekst die je schrijft of het nu gaat om een lange blog of een korte Facebookadvertentie moet je alles lezen, nalezen en laat ook een collega/vriend(in) er een blik op werpen. Want het is algemeen geweten dat je na een tijd over je eigen fouten leest. 

De grootste ergernis van mensen… fouten in teksten. Logisch, het komt enorm onprofessioneel over en dat is een stempel die je absoluut niet wil. Een goede manier om dat te vermijden? Verdeel en heers. Verdeel de tijd die je krijgt voor het schrijven van een tekst bijvoorbeeld in drie delen:

  • Opzoekwerk
  • Schrijven
  • Nalezen

 Zo heb je een duidelijk stramien voor elke tekst die je schrijft én verklein je de kans op fouten.

TIP 4: proberen, uittesten en nog eens proberen

Je eerste blogpost schrijven en meteen overgoten worden met lof. Het kan, maar reken er niet te veel op. Net zoals bij veel zaken, is ook schrijven een proces dat je moet leren met vallen en opstaan. Je zal merken dat hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt.

Schrijf een artikel, een advertentie, een pagina op je website waar jij en je team achter staan en zet ’m online. Krijg je feedback van klanten, concurrenten? Goed, hou die in het achterhoofd bij je volgende tekst. Of zoals professioneel basketballer, LeBron James, het zo mooi zegt: “I like criticsm. It makes you strong.”

Vergeet ook niet dat het internet bomvol informatie staat, zorg dat wat jij te bieden hebt eruit springt. 

in't kort

Copywriting is een proces van trial and error. Toch, is het de moeite waard om erin te investeren. Want wat ben je met een prachtige website, als er niemand naar kijkt?

Je trekt bezoekers naar je website met goede blogposts of door je advertenties af te werken met een duidelijke call-to-action. Weet dat het soms in de 'kleine' zaken zit zoals de tone-of-voice veranderen, een woord weglaten of toevoegen. Ja, zelfs met zo’n ingrepen verbeter je de inhoud van je web- blogteksten en advertenties.

‘Remember, life is short. Write stuff that matters.’

Topics: copywriting, content, tone-of-voice, call-to-action

Ook interessant om te weten

Bereken jouw inbound marketing score