Vijf opmerkelijke digitale trends in België in 2020


Leestijd: 4 minuten

Geschreven door op
Vijf opmerkelijke digitale trends in België in 2020

Bakermen blijft als digital marketing agency graag op de hoogte van alles wat leeft in de digitale ruimte. Een geweldige tool daarvoor is de Digimeter: een jaarlijkse enquête van het toonaangevende Belgische onderzoekscentrum imec. De data die ze verzamelden van 2019 is razend interessant, maar ook best een stevige brok. No worries: onze in-house nerds hebben alle 141 pagina's uitvoerig voor je bestudeerd en er de meest opmerkelijke datapunten uitgehaald. Let's dive in!

1. Internettoegang bereikt bijna volledige dekking

In 2019 was 98% van alle Belgen verbonden met het internet. Bovendien heeft het aantal smartphonegebruikers in ons land de kaap van 90% overschreden. De helft van die groep geeft aan hun smartphone niet meer te kunnen missen.

Laten we dit even kaderen: twintig jaar geleden had minder dan 9% van de Belgen internettoegang en waren gebruiksvriendelijke smartphones nog een dagdroom van Steve Jobs. Surfen op het world wide web was voornamelijk een tijdsverdrijf voor een select groepje hersenknobbels en weirdo's.

Fast forward naar het heden en we hebben allemaal instant acces tot het internet. Altijd en overal. Ook mobiel. En dat doen we gretig: 33% van de Belgen tussen 16 en 45 jaar oud spendeert naar eigen zeggen vijf uur per dag of meer op de smartphone.

Het corona-effect?

De meerwaarde van die digitale verbondenheid wordt nog eens extra in de verf gezet in deze donkere tijden van lockdown en sociale isolatie. Gebruik van bestaande toepassingen zoals e-commerce, messaging apps, food delivery, ... stelt ons in staat een aanzienlijk deel van het sociale en economische leven toch nog verder te zetten.

Daarnaast steken er in sneltempo creatieve oplossingen de kop op:

2. Consumptie van digitale media blijft stijgen

De Belg is een fervent mediaconsument, maar geeft steeds meer de voorkeur aan digitale media. Een van de grootste winnaars bij deze shift is en blijft Facebook: 80% gebruikt dagelijks minstens een app van Facebook. Dat zijn er verschillende.

Denk maar aan:

 • Facebook (duh)
 • Instagram
 • Whatsapp
 • Moments
 • Slingshot
 • Riff
 • Hyperlapse
 • Layout

Opmerkelijk is dat Facebook zelf toch populairder blijft dan Instagram, ook bij jongeren.

Streamen is mainstream

Met 51% heeft meer dan de helft van mensen tussen 16 en 44 een Spotify account. Bovendien betaalt een op drie Belgen voor de premium versie van de muziekstreamingdienst. De belangrijkste drijfveren om te betalen zijn kost, gebruiksgemak en kwaliteit. De meerderheid van de gebruikers blijft wel bereikbaar via reclame.

Op gebied van video weet Netflix sterk verder te blijven groeien. Het bedrijf heeft op vijf jaar tijd z'n marktaandeel uitgebreid van 12% naar 40%. Vergelijk dit met digitale TV dat in dezelfde periode lichtjes daalde van 86% naar 83% aansluitingen, en we zien duidelijk in welke richting de voorkeur evolueert.

Podcasts groeien langzaam maar zeker

Gemiddeld luistert 14% van de ondervraagden een keer per maand naar een podcast, bij de 24 tot 35-jarigen stijgt dit percentage naar 16% die wekelijks luistert naar een podcast.

Dit is naar onze mening dan ook het interessantste opkomende medium: de podcast is flexibel en leunt goed aan bij een moderne levensstijl. Ideaal om tijdens het pendelen, sporten, of koken met nieuwe ideeën in aanraking te komen of op de hoogte te blijven van je favoriete topics.

We zien voor bedrijven die de curve voor willen blijven zeker de mogelijkheid om expertise te delen en nieuwe consumenten met disruptieve attitudes te gaan bereiken via podcasts.

3. Met vertrouwen online aankopen is het nieuwe normaal

Meer dan 60% van alle Belgen vindt online shoppen veilig en makkelijker en bovendien rijker aan keuze. Dit reflecteert zich ook in ons gedrag: 55% koopt minstens 1 keer per maand iets online. Isoleren we de Belgen tussen 24 en 45 jaar oud, dan stijgt dit percentage zelfs naar 74%.

Dat is niet per sé verrassend: nieuwere consumenten zijn sterk geëvolueerd in hun koopgedrag dankzij de quasi ongelimiteerde hoeveelheid informatie die online beschikbaar is. Er wordt steeds meer geïnformeerd gewinkeld en webwinkels slagen er in om de juiste informatie toegankelijk en beschikbaar te maken.

Er is echter nog veel ruimte voor groei, en andere bedrijven die goed inspelen op deze tendens zullen een competitief voordeel kunnen uitbouwen aan een verlaagde kost.

4. De reclameparadox

Belgen hebben weinig liefde voor reclame. Vooral advertenties bij gratis digitale producten en diensten zijn storend: 73% ergert zich hier aan. We hebben ook een hekel aan verdoken reclame: 78% vindt het zeer belangrijk dat advertenties duidelijk aangegeven worden. Tegelijkertijd is er een sterk begrip aanwezig: 69% beseft dat reclame de kost is die betaald wordt voor het gratis gebruiken van bepaalde diensten. 

Welk soort advertenties storen ons het minst?

 • Reclame op zoekmachines (56%)
 • Podcasts (55%)
 • Online banners (55%)

Kenmerkend voor deze reclamevormen is de intentie: wanneer een consument met een van hen in aanraking komt, is de kans groot dat dat gebeurde tijdens een zoektocht naar informatie. We weten vanuit onze eigen ervaring bij bakermen dat consumenten opmerkelijk gevoeliger zijn aan relevante reclameboodschappen op dergelijke momenten.

Wel nieuwe producten, geen influencers

Een lichtpunt voor adverteerders: 28% van de Belgen vindt het wel leuk om via reclame nieuwe producten en diensten te leren kennen. Dit clasht wel met een vorm van adverteren die hiervoor vaak ingezet wordt: influencer marketing. Alle segmenten behalve de groep onder 24 jaar staan negatief tegenover influencers. Een gebrek aan vertrouwen kenmerkt deze attitude. Influencers zouden te vaak oneerlijk zijn over gesponsorde boodschappen.

5. Voice assistants worden populairder

We spraken in een recente blog al over de opkomst van slimme assistenten, en de impact daarvan op SEO. Met gegevens uit de Digimeter kunnen we nu ook een beter beeld vormen van de groei in België.

De millennials lopen voor op de rest: meer dan 50% van de mensen tussen 16 en 34 jaar heeft al eens een voice assistant gebruikt. 42% deed dat via een smartphone. De zogeheten smart speakers bewegen iets trager: 8% van de Belgische gezinnen heeft er een of meerdere in huis.

Wat voor ons opviel waren de use cases en situaties:

 • 32% wil graag een spraakassistent in de wagen gebruiken of doet dat al
 • 22% ziet een voordeel tijdens het koken

De top 3 gebruiksscenario's zijn het afspelen van muziek, instellen van wekkers of timers, en het opvragen van informatie.

Conclusie:

Digitale consumenten blijven evolueren en bouwen een meer volwassen relatie op met digitale dienstverleners en -retailers. Ze schenken steeds meer vertrouwen en zullen sneller nieuwe dingen proberen, op voorwaarde dat ze een uitstekende ervaring hebben.

Bedrijven moeten blijven inzetten op het tegemoetkomen van de veranderende noden en voorkeuren van de nieuwere generaties van digitale consumenten. Wanneer ze daar in slagen worden ze ervoor beloond met langetermijnrelaties.

 

Benieuwd hoe jouw bedrijf hierin nog kan verbeteren? We plannen graag een virtueel gesprek in en we bespreken samen de mogelijkheden.

Topics: Adverteren, E-Commerce, content, Google Ads, top topical

Ook interessant om te weten