Call to action do's en don'ts


Leestijd: 4 minuten

Geschreven door op
Call to action do's en don'ts

Er wordt nog vaak gedacht dat calls to action enkel belangrijk en effectief zijn voor e-commerce sites. Verkeerd gedacht! Je website heeft een doel, toch? Dan is het essentieel dat je de bezoekers van je website bij de hand neemt en ervoor zorgt dat ze dit doel bereiken. We geven je daarom de do’s en don’ts voor spetterende calls to action en tonen je voorbeelden van websites die de kunst al beheersen

Call to wablieft?

Een call to action is een stukje tekst of afbeelding met daaronder een link, die aan je content wordt toegevoegd om je gebruikers letterlijk tot actie aan te zetten. Een call to action is niet enkel nuttig op je website, maar kan je ook in je e-mailmarketing, op je blog of via sociale media gaan gebruiken.

Do’s en don’ts van een goede call to action

De tekst

Vermijd zoveel mogelijk een te vage bewoording in je call to action. Je kan beter gebruik maken van content die voor de gebruiker nuttig is én tegelijk aanzet tot actie. “Download de SEO whitepaper” is dus beter dan gewoon simpelweg “Download”.

Hou je call to action zo beknopt mogelijk. Als je de gebruiker gaat overspoelen met een stroom aan woorden, verlies je zijn focus. Zorg er daarom voor dat de boodschap kort, krachtig en overzichtelijk is en niet verdwijnt in een wall of tekst.

Gebruik geen passief taalgebruik en zorg ervoor dat je de toegevoegde waarde van de klik duidelijk maakt. Maak duidelijk aan je gebruiker wat een klik hem gaat opbrengen of wat hij te verliezen heeft als hij niet tot actie overgaat.

Een goede call to action mag ook best aanzetten tot snelle actie. Bijvoorbeeld: “Download nu de whitepaper”. Je kan er ook een in tijd gelimiteerd aanbod in verwerken zoals “Aanbod vervalt 31 oktober” of “Bestel nu en ontvang je gratis geschenk”.

Bij trial of download calls to action kan je ook altijd een extra lijntje toevoegen met wat de demo of download exact inhoudt. Dit is extra duidelijk voor je gebruiker en zelfs een extra drijfveer om tot actie over te gaan. Gebruik dit enkel als dit bijdraagt aan de boodschap. De effectieve call to action moet nog altijd prominenter in beeld komen dan deze boodschap.

Je boodschap mag best wel een krachtig statement zijn, maar dit wil niet zeggen dat je het product of de dienst moet gaan oversellen. Je boodschap moet de juiste verwachtingen scheppen zodat je deze ook kan invullen.

Als je schreeuwt dat je de beste bent, moet je dit ook kunnen aantonen. Onderbouw daarom je boodschap met data of testimonials waar mogelijk. Dit hoef je uiteraard niet allemaal in je call to action te verwerken, want dan is je boodschap weer te lang. Deze info kan je perfect verwerken in de beknopte begeleidende tekst.

Zorg ervoor dat de boodschap van je call to action relevant is voor de content die de gebruiker net heeft doorgenomen. Elke call to action op een pagina moet dus in dezelfde lijn liggen als het wat je met de pagina wil bereiken. Een informatieve pagina versieren met een “Koop nu” button is weinig relevant voor je gebruiker en gaat deze mogelijk zelfs afschrikken. Je kan in dit geval dan beter verwijzen naar andere artikels of pagina’s op je website of verwijzen naar de download van bijvoorbeeld een wallpaper.

De opmaak

Zorg er voor dat je call to action meteen zichtbaar is voor je gebruiker. We zien nog veel te vaak verstopte of te onopvallende calls to action.

  • Zet je call to action “above the fold” zodat de gebruiker niet hoeft te scrollen om hem te zien.
  • Zorg voor een opvallende kleur die contrasteert met de rest van je design.
  • Maak duidelijk dat je afbeelding aanklikbaar is door het gebruik van bijvoorbeeld hover effects of schaduwen.
  • Je call to action moet groot genoeg zijn. Big and bold is better!
  • Je call to action mag dan ook weer niet te groot zijn, zodat hij ook niet voor te veel afleiding zorgt.
  • De boodschap van de button is belangrijker dan het uitzicht ervan. Ga daarom niet overdesignen.
  • Heb je meerdere calls to action? Geef ze de plaats om tot hun recht te komen en vergeet geen witruimte.
  • In dezelfde lijn: prop je call to action ook niet vol met tekst en laat ook hier wat vrije ruimte.
  • Gebruik een goed leesbaar lettertype en zorg dat tekstkleur voldoende contrasteert met de button.
  • Overdrijf niet met calls to action. Te veel keuze gaat je gebruiker verwarren. Beter een primaire en een secundaire link met elk een ander doel. Een voorbeeld hiervan: “Ontdek onze realisaties” en “Vraag uw offerte”. De belangrijkste call to action, een doel dat je zelf bepaalt, moet dan het meest opvallen.

Zij doen het al goed

Omdat een beeld meer zegt dan de 800 woorden die ik hier al typte, een overzicht van een aantal sites die goed bezig zijn met hun calls tot action!

 

spotify en hun call to action

 

Bij bakerMEN zijn wij sowieso al Spotify fans, maar hier veroveren ze ook usability-gewijs ons hart. Duidelijke buttons die perfect zichtbaar zijn door hun contrasterende kleur en op meerdere plaatsen voorkomen zodat je ze als gebruiker zeker niet kan missen! Hieronder zie je dan een voorbeeld van verder op hun website, waarbij ze de voordelen van het premium abonnement in beknopte termen uitleggen en wat je kan verwachten van de gratis trial van een maand. Deze boodschap wordt nog kort en krachtig herhaald in de opvallende call to action button.

 

Trial call to action

 

 

call to action bij Quill engage

Ook Quill Engage doet het goed, met een opvallende zwarte call to action button die sterk afsteekt tegen de frisse achtergrondkleur. De call to action verandert ook als je er met je muis over hovert zoals je hieronder kan zien.

 

Hover effect call to action

 

Ook verder op hun website vinden we sterke calls to action, met de nodige extra informatie. In het voorbeeld hieronder zie je 2 verschillende calls to action met duiding van wat je kan verwachten, krachtig en actief taalgebruik. Ondanks het feit dat ze veel informatie bieden, houden ze het toch mooi beknopt en to the point. Ze bereiken ook twee soorten gebruikers, deze die al met een "koopintentie" zitten en meteen willen overgaan tot actie en de gebruikers die nog in de research fase zitten.

verschillende call to actions voor verschillende gebruikers

 

Dropbox is koning als het gaat om uitblinken in simpliciteit. Daarom springt hun belangrijkste call to action er meteen uit. Ook de andere calls to action "download" en "learn more" die veel minder prominent in beeld staan, vallen hierdoor nog meer dan voldoende op.

Eenvoud bij dropbox call to action

Mailchimp geeft dan weer het goede  voorbeeld van het gebruik van data om de bezoeker te overtuigen tot actie over te gaan. Bij hun call to action voegen ze toe dat er reeds 7 miljoen mensen gebruik maken van hun diensten.

 

Mailchimp call to action toevoeging

 

Topics: E-Commerce, Ondernemen, Psychologie, Usability

Ook interessant om te weten